Waar is veel vraag naar op de markt?

brand
Waar is veel vraag naar op de markt?

Waar is veel vraag naar op de markt?

Als je wist wat je klanten echt wilde, dan was het gemakkelijk scoren. Een perfect product voor een goede prijs via de juiste distributiekanalen beschikbaar stellen en je bent klaar. In de praktijk is het echter bijzonder lastig om te bepalen wat klanten willen. De marktvraag kan per dag verschillen, zoals op de wekelijkse markt, en wat klanten vooraf zeggen kan achteraf toch anders zijn. Hoe pak je het bepalen van de marktvraag precies aan?

Voor ondernemers is het cruciaal om te weten of er een specifieke vraag is op de markt voor het product of de dienst die je wilt aanbieden. Het bepalen van de interesse van je doelgroep, of ze bereid zijn te investeren en het vinden van het pijnpunt zijn cruciale stappen op weg naar succes. Maar hoe doe je dit nou eigenlijk?

 

De groenteboer in Amsterdam

Stel, je wilt groenteboer worden in onze hoofdstad. Waar begin je? Een groenteboer is vooral lokaal georiënteerd, maar kan met de juiste positionering ook klanten van verder aantrekken. Daar zijn twee ingangen voor:

  • De doelgroep: je wilt de rijkere middenklasse aanspreken, de yuppen die graag meer betalen voor gemak of beleving. Dan ga je als groenteboer kant-en-klare pakketten aanbieden die je in een handomdraai hebt verwerkt tot een bijzondere soep, salade of smoothie. Of je biedt ‘vergeten groenten’ aan zoals schorseneren met authentieke recepten waarmee je klanten een bijzondere kost voor hun gasten neerzetten met een bijzonder verhaal (keukenmeidenverdriet!). In beide gevallen mag het wat kosten in prijs en de moeite die je doet om het te kopen.
  • De locatie: je kiest je stek, bijvoorbeeld Zuid-Oost, waar veel mensen met een diverse culturele achtergrond wonen. Je gaat kijken: wie zou bij mij willen kopen omdat mijn groentewinkel vlakbij is? Wat verwachten deze mensen te kunnen kopen? Klanten met een Surinaamse achtergrond hopen kouseband, okra en dagoeblad bij je te kunnen kopen, klanten met een Marokkaanse achtergrond gaan voor couscous, kikkererwten en mint. Terwijl beiden klantgroepen misschien ook wel eens boerenkool willen maken.

Stappenplan voor het bepalen van je aanpak

Naar welke producten is veel vraag? Gaan we eigen producten verkopen? Online producten verkopen? Dit zijn sprankelende vragen waar je je als snel in kunt verliezen, zeker als je begint met ondernemen. Daarom is het verstandig om alles goed vast te leggen, alle ideëen, suggesties, vragen en tips, en dit vervolgens gestructureerd om te bouwen naar een praktisch plan. Het volgende stappenplan is zo’n plan, maar zoals je hierboven al las in het voorbeeld van de groenteboer in Amsterdam, hoef je niet per se te beginnen met dezelfde eerste stap. Bij elke stap hebben we een korte, heldere video geplaatst die precies uitlegt wat je in de stap doet.

Stap 1: Bepaal je doelgroep

Wie is je ideale klant? Waar zit hij of zij, wat zijn zijn of haar interesses, behoeften en pijnpunten? Maak gebruik van onderzoek en social media-analyses om deze informatie te verzamelen. Bedenk hoe je met je product of dienst de levens van deze mensen kunt verbeteren.

Stap 2: Vind het pijnpunt

Wat is het grootste probleem waar je doelgroep mee te maken heeft? Waar ligt hun pijn? Als je dit weet, kun je gericht werken aan een oplossing die echt een verschil maakt.

Stap 3: Verifieer de klantvraag

Hoe weet je nou of er echt een markt is voor je product of dienst? Door te praten met mensen in je doelgroep. Stel gerichte vragen, doe marktonderzoek en bespreek je ideeën met potentiële klanten. Zo krijg je een beter beeld van de mogelijkheden en kun je bijsturen waar nodig.

Stap 4: Bepaal je verkoopkanaal

Ga je online of fysiek verkopen? Dit hangt af van de specifieke eigenschappen van je product of dienst en de manier waarop je doelgroep hier op reageert. Bepaal welk verkoopkanaal het beste bij je product past en waar je doelgroep zich bevindt.

Stap 5: Valideer je idee

Test je product of dienst uit bij een klein aantal mensen en verzamel feedback. Verfijn het product waar nodig en bekijk of er nog andere mogelijkheden zijn. Zo kun je ervoor zorgen dat je product of dienst écht aansluit bij de wensen en behoeften van je doelgroep. Een veelgebruikt concept is de MVP: minimal viable product. Klinkt als iets voor digitale cowboys, hoor ik je denken. Maar het concept is echt voor alles toepasbaar. Wil jij iets ondernemen of oprichten maar eerst weten of het wel landt bij je doelgroep? Stel iets op wat het concept overbrengt. Zoals een website waar geïnteresseerden zich alvast kunnen inschrijven. Een papieren opmaak van hoe de app eruit zou kunnen komen te zien.

De vraag op de markt invullen

In het kort: het bepalen van de klantvraag is een belangrijke stap op weg naar succes als ondernemer. Maak gebruik van onderzoek en gesprekken met potentiële klanten om met zekerheid te bepalen of er een markt is voor je product of dienst. Het vinden van het pijnpunt, verifiëren van de klantvraag en het bepalen van het juiste verkoopkanaal zijn cruciale stappen. Door je idee continu te valideren en bij te sturen op basis van feedback, kun je ervoor zorgen dat je product of dienst slaagt en je onderneming groeit.

Onthoud: de stappen in dit stappenplan zijn slechts richtlijnen. Soms is het nodig om buiten de gebaande paden te treden en nieuwe wegen te bewandelen. Durf risico’s te nemen, luister naar je intuïtie en volg altijd je passie. Succes is namelijk niet altijd zeker, maar met de juiste aanpak en de juiste mentaliteit zijn de kansen op succes een stuk groter.

Thomas Lapperre

Eigenaar Bloeise. Neemt altijd de zakelijke insteek. Schrijft over organisatie, IT infrastructuur en innovatie. Voor digitale bureaus, IT-bedrijven en mkb-bedrijven. Link met mij op LinkedIn.
Alle artikelen van Thomas Lapperre

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *