Wat is content nu precies?

brand
Content

Wat is content nu precies?

Thomas, jij doet toch iets met content… wat is content nou precies? Ik krijg deze vraag met regelmaat, vaak van een ouder persoon die niet zo ‘van dat gecomputer is’. Maar ook jongere generaties zouden je niet zo snel de definitie van content kunnen geven. In dit blog daarom uitleg en toelichting op de geschiedenis en toepassing.

Content betekende lange tijd “tevreden”, en is een Nederlandse uitspraak van het Franse “content”. De oorsprong van content ligt in het Latijnse woord “contentus”, wat tevreden of volledig betekent. De Nederlandse uitspraak is [kənˈtɛnt], de Franse uitspraak is kɔ̃’tɑ̃]. In de 19e eeuw nam de Nederlandse elite veel Franse woorden over, zoals garage, bureau, portemonnee, lingerie, failliet, fouilleren, etage, enquête, gourmet, esprit.

Maar wat is nu de huidige betekenis van content? En hoe wordt het ingezet?

De betekenis van content

De algemene definitie van content luidt: ideeën die via een medium worden weergegeven. In de marketingwereld verwijst “content” naar uitingen zoals tekst, afbeeldingen, video’s en audio die worden gedeeld via verschillende kanalen. In deze context betekent content “inhoud”, en het kan dus ook een zakelijk evenement of een presentatie zijn. Het is een Engelse term, uitgesproken met de klemtoon op de eerste lettergreep [ˈkɒn.tɛnt]. Elk denkbaar kanaal heeft content: Netflix, een webshop, een tweet, deze website, een folder, de Michelin-gids. Content heeft altijd een doel: informeren, vermaken, inspireren, verleiden of tot actie te stimuleren.

Kernpunten om te onthouden:

  • Content is overal, online en offline
  • Content betekent “inhoud” en kan elke vorm aannemen
  • Content is gemaakt voor een doelgroep
  • Content heeft altijd een doel.

De geschiedenis van content

Michelin-gids

De Michelin-gids is een vorm van contentmarketing: content waardoor je verder gaat rijden naar een goed restaurant – en dus Michelin-banden verslijt!

In communicatie als vakgebied werd er altijd gesproken over een boodschap, waarbij de mogelijke doelen kennis, houding of gedrag zijn. In 1996 werd de term “content marketing” voor het eerst gebruikt door John F. Oppedahl tijdens een ronde tafel voor journalisten. Drie jaar later, in 1999, definieerde Jeff Cannon content marketing als het creëren van content om consumenten van informatie te voorzien die zij zoeken. In contentmarketing wordt content speciaal gemaakt voor een doelgroep met het doel van bereiken, beïnvloeden en overtuigen.

Met de opkomst van het internet in de late 20e en vroege 21e eeuw, kreeg de term content een bredere en meer gespecialiseerde betekenis. Het begon te verwijzen naar alles wat online werd gepubliceerd en gedeeld, waaronder websites en blogs, en later ook social media, video’s en podcasts.

Bedrijven begonnen content in te zetten als strategie om hun doelgroep te bereiken en te engageren door waardevolle, relevante, en consistente inhoud te creëren en te delen. Dit ging verder dan traditionele reclame, met een focus op het opbouwen van langdurige relaties met consumenten door hen waardevolle informatie en ervaringen te bieden.

Content voor SEO

Screenshot van ChatGPT dat een artikel schrijft over content

“Schrijf een artikel over content”as prompt voor ChatGPT

Tegelijkertijd werd content belangrijk voor het vindbaar zijn via zoekmachines: zogeheten search engine optimization (SEO). Content wordt vandaag gezien als een van de drie pilaren van SEO. Vanaf het begin legt Google de nadruk op kwalitatieve content waarmee gebruikers snel antwoorden vinden, kunnen navigeren of een actie uitvoeren.

Vanaf het begin werd ook content ingezet voor SEO van bedenkelijke kwaliteit: “gespind” met speciale software die een onbegrijpelijk woordenbrei maakt, “vertaald” via een translator zoals Google Translate uit een andere taal zoals Engels, en nu “AI-geschreven” door ChatGPT. Met een prompt als “schrijf een artikel over content” krijg je zo een lap tekst. De focus bij slechte teksten ligt op zoekmachines, niet op de gebruiker. Google’s helpful content update van 2022 is er op gericht om teksten van slechte kwaliteit te weren uit de zoekresultaten.

B2B contentmarketing

Kortom, je leest nu dus content via ons websitekanaal Bloeise.nl. Als je tot zover hebt gelezen, ben je geïnformeerd over content als breed begrip. Bloeise is een B2B contentcreatiebureau: we schrijven teksten voor zakelijk gebruik, zoals landingspagina’s, blogs, LinkedIn posts en whitepaper. Wil je daar meer over weten? Lees dan deze pagina over B2B contentmarketing.

Wat is content zonder een doel?

Wel eens van je Ikigai gehoord? Dat is hetzelfde antwoord op vier vragen:

  • Wat vind je leuk om te doen?
  • Waar ben je goed in?
  • Waar kun je je voor laten betalen?
  • Wat heeft de wereld nodig?

Stel, je vindt schrijven leuk. Je schrijft graag mails, hebt meerdere penvrienden over de wereld en grijpt iedere kans aan om te schrijven. Het gevolg daarvan is dat je er beter in wordt, vooral als je ook feedback krijgt waar je wat mee kan. De volgende stap, betaald worden voor je schrijven, is dan opeens bereikbaar. Je hebt al over van alles geschreven, soms dingen opgezocht en je weet ook goede teksten te waarderen. Nu wordt je interessant voor mensen die teksten zoeken. De laatste stap is beseffen dat alleen maar geld verdienen ook maar saai is. Wat wil je uiteindelijk in je leven bereiken? Waar kun je meer betekenen? Dan ga je schrijven over de goede doelen die jou aan het hart gaan en waarvan je wilt dat meer mensen erover weten.

De laatste 2 vragen zijn eigenlijk doelen: geld verdienen, je passie volgen.

Dus wat is content zonder doel? Kunst. En dat doe je voor jezelf.

@boringfriendsdesign Yes it is hypocritical for me to post this reminder as video content #art #artist #graphicdesign #arttok ♬ original sound – Boring Friends

Ik maak zelf al jaren muziek als Teister (en onder Znaesh). Vind ik bijzonder leuk om te doen. Ik word er iets beter in, maar een Tiësto zal ik nooit worden. En dat is prima: dit is een hobby. Het dient geen doel behalve dat ik er lol in heb, en daar haal ik persoonlijk al weer genoeg uit.

Thomas Lapperre

Eigenaar Bloeise. Neemt altijd de zakelijke insteek. Schrijft over organisatie, IT infrastructuur en innovatie. Voor digitale bureaus, IT-bedrijven en mkb-bedrijven. Link met mij op LinkedIn.
Alle artikelen van Thomas Lapperre

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *