Wat is het nut van een overlijdensrisicoverzekering?

brand
Jezelf verzekeren

Wat is het nut van een overlijdensrisicoverzekering?

Wie zich verdiept in de verzekeringen die je als particulier af kunt sluiten in Nederland, ontdekt snel genoeg dat er nogal wat mogelijkheden zijn. Sommige van deze verzekeringen zijn verplicht, zoals een zorgverzekeringen. Woon je in een koophuis? Dan kom je bovendien niet onder een opstalverzekering uit. Daarnaast zijn er ook tal van niet-verplichte verzekeringen. Neem bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering. Omdat je zelf bepaalt of je deze verzekering wel of niet afsluit, laten veel mensen hem links liggen. Maar is dit eigenlijk wel verstandig? Wat ons betreft niet. Om jou te overtuigen vertellen we je in deze tekst wat het nut is van een overlijdensrisicoverzekering (ORV).

Je verzacht het leed van nabestaanden

De voornaamste reden om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten is omdat je hiermee het leed van nabestaanden verzacht. Wanneer je een ORV afsluit en binnen de looptijd van de verzekering overlijdt, keert een verzekeraar namelijk eenmalig een bedrag uit aan nabestaanden. Zij bepalen zelf waar zij dit geld voor gebruiken. In de praktijk zien we vaak dat het geld gebruikt wordt om (een deel van) de hypotheek af te lossen of om de huur te betalen. Daarnaast kun je er de studiekosten van jouw kinderen mee dekken of de kosten voor
kinderopvang betalen. Dankzij deze uitkering hoeven nabestaanden zich geen zorgen te maken over de financiën als je (plotseling) overlijdt.
overlijdensrisicoverzekering

Je stelt zelf jouw overlijdensrisicoverzekering samen

Hopelijk zie je inmiddels in dat een overlijdensrisicoverzekering afsluiten wel degelijk nuttig is. Het is overigens niet zo dat iedere ORV er hetzelfde uitziet. Je stelt deze verzekering namelijk grotendeels zelf samen. Zo bepaal je bijvoorbeeld wie je verzekert. Als je iemand anders wilt verzekeren, is het belangrijk dat deze persoon tussen de 15 en 67 jaar oud is. Daarnaast kies je zelf het bedrag dat je wilt verzekeren. De meeste verzekeraars werken met een minimum- en maximumbedrag, maar hiertussen kies je zelf welk bedrag je verzekert. Verder bepaal je zelf de looptijd, of het verzekerde bedrag tijdens de verzekering gelijk blijft of daalt en of je een vaste of variabele premie wilt.

Als je weet hoe jouw overlijdensrisicoverzekering eruit moet zien, raden wij je aan niet langer te wachten met het afsluiten. Bij veel verzekeraars kun je tegenwoordig online een ORV afsluiten. Je hebt overigens een gezondheidsverklaring voor een overlijdensrisicoverzekering nodig, maar deze kun je vaak online invullen. Alleen als het om een groot bedrag gaat, kan een verzekeraar van je verlangen om een fysieke gezondheidscheck te ondergaan.

Advies over verzekeren

Levensverzekering en overlijdensrisico zijn niet hetzelfde

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering. Veel mensen denken dan ook dat het om dezelfde verzekering gaat. Dit is een misvatting, want er zit wel degelijk verschil tussen een levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering. Waar je een ORV wel af kunt sluiten, geldt dit voor een levensverzekering niet. Dit is namelijk niets meer dan een verzamelnaam voor verzekeringen die betrekking hebben op iemands leven. Een uitvaartverzekering is ook een voorbeeld van een overlijdensrisicoverzekering. Sommige mensen vinden het voldoende om één levensverzekering af te sluiten, maar dit geldt niet voor iedereen. Denk daarom goed na over hoe jij je wilt verzekeren.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *