Wat zijn de voordelen van een lasrobot?

brand
Lasrobot ook voor kleinschalig werk

Wat zijn de voordelen van een lasrobot?

De grootste voordelen van een lasrobot zijn evident. Ze voeren lastaken snel, nauwkeurig en zonder morren uit. Zeker als het gaat om terugkerende routine klussen in bijvoorbeeld een productielijn is een lasrobot de ideale oplossing om de productie en efficiënte op te schroeven. Nu goed gekwalificeerde lassers lastig te vinden zijn biedt de lasrobot uitkomst, want ze lassen niet alleen staal maar ook aluminium, MIG/MAG of TIG. Het is een misconceptie dat lasrobots alleen effectief zijn als er dagelijks grote hoeveelheden standaard laswerk gedaan moet worden. Ook als het om kleinschaliger laswerkzaamheden gaat kan een lasrobot de investering dubbel en dwars waard zijn. We zetten de voordelen van een lasrobot voor u op een rij.

1. Vakmensen efficiënter inzetbaar

Goede lassers worden steeds schaarser en zijn ook steeds lastiger te behouden. Door lasrobots in te zetten hoeven uw vakmensen geen saai routinewerk meer te doen. Op die manier kunt u ze inzetten voor interessantere klussen die meer van ze vraagt en waar hun vaardigheden tot hun recht komen.

2. 24/7 aan het werk

Goed geprogrammeerde lasrobots werken sneller en secuurder dan mensen. Daardoor is de cyclus per onderdeel veel korter en gaat de productie omhoog. Bovendien nemen ze nooit pauze en worden ze nooit moe. Als het moet kunnen ze dus dag en nacht doorwerken. Vraag dat maar eens aan een werknemer van vlees en bloed.

3. Constante kwaliteit

Een lasrobot last altijd op precies dezelfde manier op precies dezelfde plek. Die kwaliteit en consistentie evenaart zelfs de allerbeste vakman niet.

4. Veiligheid voor alles

Het werken met extreme hitte brengt nu eenmaal risico’s met zich mee. Vonken, extreem intens licht en schadelijke dampen kunnen bij de lasser ernstige schade aan de gezondheid veroorzaken. Daar heeft een lasrobot geen last van.

Voordelen lasrobot

5. Altijd een perfecte lashoogte

Vaak is een minimale lashoogte vereist bij laswerk. In de praktijk neemt een lasser vaak het zekere voor het onzekere en maak de las hoger dan eigenlijk nodig is. Het gevolg is dat er aanzienlijk meer lasdraad en gas onnodig verbruikt wordt. Met een lasrobot heb je dit probleem niet en dat kan in sommige gevallen duizenden euro’s aan extra kosten schelen.

Is een lasrobot iets voor u?

Er zijn veel verschillende lasrobots op de markt. Maar hoe weet je welke past bij uw productieproces? Het spreekt voor zich dat de robot geprogrammeerd moet worden voor een specifieke lastaak. Daarbij moet worden berekend dat het te lassen object niet groter is dan de reikwijdte van de arm van de lasrobot. En welke lastoorts moet worden gebruikt? Misschien is het noodzakelijk dat er automatisch gewisseld kan worden tussen MIG/MAG en TIG. Het is dus zaak om goed te inventariseren en u te laten adviseren of een lasrobot rendabel is in uw specifieke geval.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *