Webshop starten? Zo regel je de verzendingen

brand
back view of woman receiving carton box from happy delivery man

Webshop starten? Zo regel je de verzendingen

Logistiek is een belangrijk onderdeel van een webshop. Hoe krijgen jouw klanten de producten? Wat is jouw plan voor het verzenden van pakketjes? Welke verpakkingsmateriaal ga je gebruiken?

Verzenden kan best ingewikkeld zijn met al die verschillende opties en je bent verantwoordelijk voor het hele proces. Klanten willen snel hun pakjes en verzendkosten kunnen klanten afschrikken. Als webwinkel eigenaar weet je hoe belangrijk je conversiepercentage is. Dit is een cijfer dat je echt goed in de gaten moet houden. Maar hoe pak je dit nu het beste aan?

Een goed verzendproces opzetten

Het lijkt simpel, een pakket versturen, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. De manier waarop je bestellingen bezorgt, is eigenlijk je visitekaartje en heeft veel invloed op hoe tevreden je klanten zijn. Je kunt bijvoorbeeld noppenfolie goedkoop inslaan en fragile pakketjes extra beschermen. Dit wordt zeer op prijs gesteld. Zo zijn er nog meer dingen om over na te denken. Je moet gewoon voldoende aandacht besteden aan dit proces om ervoor te zorgen dat de logistiek van je webshop goed geregeld is.

Het versturen van pakketten

worker carrying box

Begin je net met een kleine onderneming? In dat geval is het de makkelijkste manier om de pakketjes naar het postkantoor te brengen. Daar maken ze meteen een verzendlabel voor je en nemen ze het pakket aan. Dit is super handig voor beginners, maar daardoor ook niet de goedkoopste optie. Als je dagelijks meerdere pakketten verstuurt, zijn er andere opties die een stuk voordeliger zijn.

Bedrijven zoals DPD, DHL en zelfs PostNL laten je verzendlabels online kopen. Je kunt je pakketten dan afgeven bij specifieke punten. Die zitten overal in Nederland. Je kunt zelfs een verzendcontract afsluiten en misschien zelfs onderhandelen over de prijzen als je meerdere en regelmatig pakketten stuurt. De beste verzendoptie hangt af van hoeveel je verstuurt, maar ook van de grootte, het gewicht en waar je pakket uiteindelijk heen moet.

Kiezen van de juiste aanbieder

Bij de keuze van een verzendpartner moet je goed nadenken over een paar dingen. Een goede verzendpartner bepaalt namelijk hoe snel je logistiek verloopt en beïnvloedt direct de reputatie en groei van je bedrijf. Kijk eerst naar de kosten: zorg dat je een duidelijk beeld hebt van alle tarieven en eventuele extra kosten. Je wilt ook weten wat voor soort pakketten de partner kan verzenden, want niet elke partner kan alle soorten zendingen aan.

Het is ook een goed idee om even stil te staan bij de verzekering van de pakketten. Maak heldere afspraken over het ophalen en leveren. Het is fijn om een partner te hebben die flexibel kan zijn en een goede klantenservice kan bieden als er wat aan de hand is. Je zou ook samen kunnen werken met een fulfilmentpartner. Dit kan voordelig zijn door hun gunstige tarieven en uitgebreide verzendopties.

Bezorging binnen 24 uur

Klanten willen hun bestellingen steeds sneller ontvangen, het liefst binnen 24 uur. Toch? Dus als je een vervoerder kiest, check dan even of ze zo snel kunnen leveren. Meestal halen ze de pakketten aan het einde van de dag op om ze de volgende dag te bezorgen.

Retourzendingen afhandelen

Sta ook even stil bij alle retourzendingen. Klanten vinden het fijn als ze producten makkelijk en snel kunnen terugsturen. Je kunt ervoor kiezen om klanten zelf hun retour naar het postkantoor te laten brengen, of je kunt je vervoerder het pakket thuis laten ophalen.

Verzendkosten berekenen

Businessman with calculator

Je wilt natuurlijk de verzendkosten doorberekenen aan je klanten, maar als je ze te hoog maakt, kiezen ze misschien voor een concurrent. Ga voor een tarief waar je klanten blij mee zijn en waar jij ook nog aan verdient. Veel webwinkels vragen ongeveer vier euro voor verzending. Ze draaien daarmee soms verlies op de verzending, maar het lage tarief maakt het voor klanten aantrekkelijker om iets te kopen.

Als je genoeg winst maakt op de producten, kun je dat verlies wel opvangen. Gratis verzenden verhoogt je verkopen, maar drukt je winstmarge. Daarom stellen veel webwinkels een minimumbedrag in voor gratis verzending, zoals “gratis verzending bij bestellingen boven de 50 euro”. Klanten geven dan vaak meer uit om die gratis verzending te krijgen.

Afhaallocaties

Hoewel de meeste klanten hun bestellingen graag thuis ontvangen, zijn er ook mensen die liever hun pakketjes ophalen bij een afhaalpunt. Wil jij ook een afhaalopties aanbieden? Het zou een goed idee kunnen zijn om deze in supermarkten te plaatsen, omdat veel consumenten dat handig vinden (en daar natuurlijk vaak komen).

Diefstal en fraude voorkomen

Helaas leidt de toename van online aankopen soms ook tot meer diefstal en fraude. Neem daarom ook de juiste maatregelen om deze risico’s te verkleinen. Je kunt bijvoorbeeld vragen om een handtekening bij ontvangst of alleen bezorgen op het huisadres van de klant.

Fulfillment en dropshipping

Vind je het verwerken van bestellingen een te groot obstakel? Kijk dan eens of je gebruik kunt maken van fulfilment. Dit houdt in dat een ander bedrijf de hele logistiek voor je regelt. Een andere mogelijkheid is dropshipping; hierbij houd je zelf geen voorraad, maar stuurt je leverancier de producten direct naar je klanten. Er zijn dus verschillende factoren om rekening mee te houden wanneer je de verzending van je webshop gaat regelen. Wat past het beste bij jouw onderneming?

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *