WiFi hoeft geen bron van frustraties te zijn

brand
Wifi tips van de Wifi specialist

WiFi hoeft geen bron van frustraties te zijn

Gastblog door Bart Wiegman van de Wifi Specialist

Lang wachten tot websites geladen zijn, op een andere plek in kantoor moeten gaan zitten, toch maar een kabel in je laptop stoppen of urenlang je werk niet kunnen doen. We hebben het waarschijnlijk allemaal wel eens meegemaakt. Slechte WiFi op kantoor kan extreem frustrerend zijn. Vooral als je de hele dag met internet bezig bent(marketeers bijvoorbeeld) word je er enorm door belemmerd in je werk. Om me heen hoor ik vaak dat WiFi nu eenmaal niet zo stabiel is. Of dat WiFi af en toe traag is als er teveel mensen op kantoor zijn. Dat kan natuurlijk, maar als je WiFi goed is aangelegd hoef je in principe (vrijwel) nooit last te hebben van een instabiele verbinding. Ook niet als je met veel mensen op kantoor bent! Deze 4 problemen zorgen vaak voor een instabiele verbinding.

1. Consumentenapparatuur vs. zakelijke apparatuur

Deze kom ik vaak tegen: bedrijven hebben consumentenapparatuur aangeschaft en dit zelf geïnstalleerd. Voor de meeste bedrijven is dit onvoldoende en zorgt het voor problemen met de WiFi. Je denkt misschien dat je met consumentenapparatuur goedkoop uit bent, maar het verlies aan productiviteit kost je uiteindelijk veel meer. Goede apparatuur is voor een stabiele verbinding erg belangrijk. Verder moet alles ook nog eens naar behoren met elkaar samenwerken, want de verbinding is zo sterk als de zwakste schakel. Investeer dus in goede, zakelijke apparatuur. Dit hoeft ook echt niet extreem duur te zijn.

Wifi tips

2. Verkeerde installatie

Met alleen goede apparatuur ben je er nog niet. De apparatuur moet op de juiste plaats staan, andere apparaten kunnen voor verstoringen zorgen (denk aan magnetrons) en de apparatuur moet ook nog goed worden ingesteld. Vaak is het verstandig om een specialist naar de installatie te laten kijken, zeker als het om een groot gebouw met veel werknemers gaat. Deze bekijkt het gebouw, voert metingen uit en kan zo snel inschatten wat er nodig is voor een goede, stabiele dekking. Het inschakelen van zo iemand betaalt zich uiteindelijk gemakkelijk weer terug, doordat je veel minder vaak met storingen te maken zult hebben. Ook zijn veel dingen veel handiger te regelen. Zo zie ik regelmatig dat werknemers moeten overschakelen naar een ander WiFi-netwerk om te kunnen printen. Dat is helemaal niet nodig.

3. Bedrijfsverzamelgebouwen en conflicterende WiFi-verbindingen

In een bedrijfsverzamelgebouw is vaak sprake van instabiele WiFi. Dat komt doordat er heel veel verschillende WiFi-verbindingen in het gebouw aanwezig zijn die met elkaar gaan conflicteren. Daar is een handige oplossing voor. Tegenwoordig is het namelijk mogelijk om een virtueel WiFi-netwerk aan te maken. Zo kunnen alle bedrijven in het gebouw hun eigen, veilige WiFi-netwerk gebruiken, terwijl hiervoor maar één installatie nodig is. Iedereen krijgt gewoon een eigen WiFi-naam, waarmee de eigen printers verbonden kunnen worden. Op deze manier zul je veel minder last hebben van storingen.

4. Gasten op het interne netwerk

Dit gaat niet per se over een instabiele verbinding, maar is wel iets wat ik vaak fout zie gaan. Je WiFi is een goede ingang voor kwaadwilligen om bij gevoelige informatie te komen. Om jouw gegevens te beschermen is het slim om een los gastennetwerk aan te leggen. Zo kunnen je gasten lekker van WiFi gebruik maken, maar is jouw interne netwerk goed beschermd. Met de meeste zakelijke routers is dit gemakkelijk te regelen. Check dit even voordat je een nieuwe router aanschaft.

Als je rekening houdt met bovenstaande punten ga jij jezelf en je collega’s een heleboel frustraties besparen. Succes!

Gastblog door Bart Wiegman van de Wifi Specialist

Gastblog

Gastblogs zijn geschreven door gastauteurs: studenten, specialisten en betrokken marketingmedewerkers met een vlotte pen. Gastbijdragen zijn van harte welkom op Bloeise, omdat ze vaak een frisse blik werpen op bestaande onderwerpen waar we soms gewoon al teveel over hebben geschreven.
Alle artikelen van Gastblog

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *