7 Tips voor liefdevolle rouwverwerking en zelfzorg

brand
7 Tips voor liefdevolle rouwverwerking en zelfzorg

7 Tips voor liefdevolle rouwverwerking en zelfzorg

7 maanden geleden

Rouwen kan vergeleken worden met een onvoorspelbare zee; zwaar weer kan het tij flink bont maken, maar tussen de golven door vinden we momenten van rust. Een dierbare verliezen gaat meestal gepaard met de confrontatie van rauwe emoties, maar te midden van die storm vinden we potentieel juist ook een diepe kracht in onszelf. Om die kracht te ondersteunen en te omarmen met liefdevolle zelfzorg tijdens deze moeilijke tijden, hebben we hieronder 7 belangrijke tips op een rijtje gezet: 

1. Eer je emoties

Tranen hebben geen houdbaarheidsdatum, en onze emoties de vrije loop laten gaan speelt dan ook een significante rol om onze gevoelens op orde te krijgen. Je gevoelens zijn namelijk geen bezoekers die je zomaar kunt wegsturen. Nodig ze uit, laat ze binnen en bied ze een plekje aan om langzaam maar zeker wat innerlijke rust te verwelkomen. 

2. Creëer een herdenkingsplek

Een fysieke plek die de ruimte geeft om voluit te herdenken kan zeer helend werken. Deze plek hoeft niet groot te zijn en kan van alles zijn, zoals een foto, een kaarsje of een klein notitieboekje voor je gedachten. Op die manier beschik je over een ruimte van herinnering en bezinning.

3. Verbind door woorden

Wat zeg je als iemand overleden is? Soms is er geen script voor. Toch kunnen woorden van liefde, herinnering en zelfs de simpele erkenning van het verlies een baken zijn in troebele tijden. Schrijf ze op, spreek ze uit, deel ze.

4. Vind troost in natuur

Moeder Natuur heeft een zachte manier van omhelzen, zonder woorden, zonder verwachtingen. Een wandeling, een moment zittend op een bankje, of gewoon even staren naar de wolken kan je een gevoel van verbondenheid geven. Omarm de stilte en de natuur, en waardeer het leven voor wat het is. 

5. Zeg ja tegen hulp

Je hoeft niet alleen te rouwen. Schroom niet om hulp te accepteren wanneer het wordt aangeboden en wees niet bang om erom te vragen als je het gevoel hebt dat je het nodig hebt. Misschien is het wel een luisterend oor of een helpende hand die de pijn kan verlichten – onthoud dat menselijke warmte er is om te delen.

6. Beweeg met aandacht

Lichaamsbeweging kan een uitstekende uitlaatklep zijn voor rouwende harten. Yoga, een stukje lopen of simpelweg dansen op je favoriete muziek kan heel goed werken om in contact te blijven met je lichaam.

7. Neem de tijd

Rouw heeft geen deadline – het is een proces dat je op je eigen tempo doormaakt. Neem de tijd die je nodig hebt en wees mild voor jezelf.

Een gedenkwaardige uitvaart Amsterdam organiseren? Bij PC.nl ben je aan het juiste adres, voor een plechtig afscheid die past bij iedere achtergrond, cultuur en religie.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *