Smart home 2019: wat is er allemaal mogelijk?

brand

Is jouw huis al slim?

Stel je voor: je staat ’s ochtends op en er staat al een kop hete, verse koffie op je te wachten. Omdat het buiten nog wat donker is, gaan één voor één de lampen aan in de ruimten die jij betreedt. Op dertig procent sterkte, want je bent nog maar net wakker en wilt nog geen felle lichten in je ogen. Het is al een graadje of twintig in je woning, zodat je niet bibberend van de kou onder de douche stapt. Zodra je, eenmaal gedoucht en aangekleed, je woonkamer binnenloopt, vertelt je audiosysteem je het weerbericht en of er files op je route naar werk staan. Klinkt futuristisch? Het is allemaal al lang mogelijk. Ook in jouw huis.

Frustraties en problemen oplossen met smart home-technologie

We hebben het uiteraard over smart homes: huizen die door middel van met internet verbonden apparaten ‘slim’ zijn gemaakt. Dit noemen we het Internet of Things (IoT). In tegenstelling tot wat veel consumenten denken, is ieder huis tegenwoordig slim te maken. Je hoeft dus geenszins in het bezit te zijn van een ‘huis van de toekomst’; slechts van een draadloze internetverbinding.


Huis van de Toekomst door Chriet Titulaer

Om te ontdekken op welke manieren jouw huis slim is te maken, zou je je eens kunnen afvragen tegen welke dagelijkse problemen of frustraties je zoal in huis aanloopt. Een smart home lost namelijk in eerste instantie kleine probleempjes op waarmee je hebt leren leven, zoals het feit dat het ’s avonds altijd pikdonker is als je thuiskomt. Een slim huis ‘weet’ dat jij eraan komt en doet alvast wat lampen aan. Er is dan ook geen standaard-concept van een slim huis; voor iedereen betekent dit weer iets anders.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Kijk om je heen in je eigen woonkamer en bedenk je wat het zou betekenen als ieder apparaat met het internet in contact stond. Je kunt je lampen bedienen vanaf je smartphone. Vanaf diezelfde smartphone zie je wie er voor de deur staat (want je Ring-deurbel is slim én heeft een ingebouwde camera), bedien je je slimme Anna-thermostaat, kun je checken of je planten nog water nodig hebben en natuurlijk je huis beveiligen. Ook controleer je nog even snel de luchtkwaliteit op je slaapkamer; zo nodig zet je even een raam open. Door middel van sensoren en slimme stekkers, lampen (Philips Hue) en speakers (Sonos) zijn de mogelijkheden voor ieder huishouden schier eindeloos.


Een overzicht van diverse mogelijkheden door Home Depot. 

Combineren en creatief zijn

Echt interessant en waardevol wordt het pas wanneer je die slimme apparaten laat samenwerken. Bijvoorbeeld: zodra de Ring-deurbel bezoek aan de deur registreert terwijl er niemand thuis is, gaan er wat lampen aan en laat je Sonos-speaker een blaffende hond horen. Of: elke avond rond zonsondergang gaan je lampen aan, en zodra jij de slaapkamer binnenloopt, gaan ze automatisch uit. Door zelf programma’s te smeden door creatieve combinaties van sensoren en de verschillende slimme apparaten in jouw huishouden, kun je jouw leven verrijken.

Voor wie is een smart home geschikt?

Na het lezen van al die mogelijkheden en opties, krijg je wellicht het idee dat een slim huis iets is voor wizkids. Voor techneuten misschien, of voor IT’ers. Niets is minder waar: smart home is langzaamaan een product geworden dat voor iedereen interessant kan zijn. Vergelijk het met de opkomst van internet: eerst voor de wizkids, maar binnen mum van tijd ingeburgerd in vrijwel alle huishoudens.

Het geheim achter het bouwen van jouw slimme huis is: klein beginnen en uitbreiden zodra je er klaar voor bent. Begin eens met wat slimme lampen en deur-/raamsensoren. Maak eens één of twee programma’s en leer het concept kennen. Breid dan device voor device uit. Voor je het weet is ook jouw huis zo’n hypermodern smart home, perfect afgestemd op jouw persoonlijke lifestyle. Eén ding staat dan vast: je zult nooit meer zonder willen!

Thomas Lapperre

Eigenaar Bloeise. Neemt altijd de zakelijke insteek. Schrijft over organisatie, IT infrastructuur en innovatie. Voor digitale bureaus, IT-bedrijven en mkb-bedrijven. Link met mij op LinkedIn.
Alle artikelen van Thomas Lapperre

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *