Goede IT’ers vinden doe je zo

brand

IT-oplossingen worden een steeds fundamenteler onderdeel van ons bedrijfsleven. Waren het vroeger vooral technologiebedrijven die IT’ers nodig hadden, tegenwoordig kun je ook als, pak ‘m beet, autogarage of retailwinkel niet meer zonder betrouwbare, professionele IT. Parallel aan die ontwikkeling groeit vanzelfsprekend ook de vraag naar goed opgeleide IT’ers. Nu de concurrentie voor die gewilde arbeidskrachten zo moordend is: hoe verleid je ze om toch voor jouw bedrijf te kiezen? We geven je vier cruciale tips voor jouw recruitment-strategie.

Tip 1: Ideale IT’ers bestaan niet

Weet je wel, die ervaren IT’er die alle juiste programmeertalen beheerst, goed in je team past, de juiste ervaring bezit, ook nog wat voorkennis heeft over jouw branche en een mooi diploma op zoek heeft? Die moet nog geboren worden. Juist voor die IT-vacature geldt dat je soepel moet omgaan met de functie-eisen en moet accepteren dat je aanzienlijke concessies moet gaan doen op je ideaalplaatje. Ga daar slim mee om. Richt je op talent en probeer iemand te vinden die in je team of bij jouw bedrijf past. Een beetje IT’er maakt zich zo nieuwe skills eigen als die nodig zijn voor jouw functie. Maar affiniteit met jouw branche? Die heb je, of die heb je niet.

Tip 2: It takes an IT’er to know an IT’er

Heb je al één of meerdere IT’ers in dienst en moet dat team uitgebreid worden? Wees dan verstandig en laat één van die IT’ers constant meedenken, meekijken en aanschuiven bij gesprekken. Iedereen vindt het prettig om ‘in zijn eigen taal’ aangesproken te worden en dat geldt uiteraard ook voor IT’ers. Het helpt enorm als er aan de andere kant van de tafel dan iemand zit die verstandige, uitdagende vragen kan stellen in plaats van een HR-adviseur die naar compleet abstracte zaken vraagt. Oh, en die vacaturetekst? Laat die even checken door je IT-afdeling voordat ie online gaat. Als daar feitelijke onjuistheden in staan, kun je het ook wel schudden… Lees dit artikel om meer te leren over de technische kant van vacatures.

Programmeren op een laptop

Een boeiende assessment is voor een IT’er interessanter dan een ouderwets sollicitatiegesprek.

Tip 3: Liever een gave assessment dan een oubollig gesprek

De populariteit van het traditionele sollicitatiegesprek is al jaren tanende. Juist IT’ers, die van nature interesse koesteren voor innovatie en vernieuwing, staan open voor nieuwe, opvallende recruitment-trajecten. Laat jouw sollicitatieprocedure bijvoorbeeld eens bestaan uit het voltooien van een gave IT-gerelateerde opdracht. Dikke kans dat een gemotiveerde, creatieve IT’er dat veel uitdagender vindt dan een sollicitatiebrief te moeten schrijven. Jouw winst: je hebt direct een beeld van wat deze sollicitant in zijn mars heeft.

Tip 4: Heroverweeg je arbeidsvoorwaarden

Als je de strijd om de beste IT’ers wilt winnen, zul je eenvoudigweg ook met bovengemiddeld goede arbeidsvoorwaarden moeten komen. Een IT’er is bij uitstek iemand die uitstekend vanuit huis kan werken, bijvoorbeeld. Is dat voldoende mogelijk binnen jouw onderneming? Zou je daar soepeler in kunnen worden? En hoe zit het met je vaste werktijden? Achter files aan mogen rijden is voor veel sollicitanten vandaag de dag ook een enorme pré. Bedenk, eventueel samen met je HR-afdeling, eens goed hoe je nu tot een echt interessant pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden kunt komen. Als je daardoor uiteindelijk die topkandidaat mag verwelkomen, zul je jezelf nog lang dankbaar zijn.

DOWNLOAD het e-book: Gevonden! 43 online recruitment tips voor website, content en social media

+ BONUS! Vijf tips voor een efficiënte fotoshoot

43 online recruitment tips

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *