Vacatureteksten schrijven? 5 tips

brand

Een goede vacaturetekst zorgt ervoor dat meer kandidaten solliciteren. In de praktijk zijn de meeste vacatureteksten echter vrij saai. Ze nodigen niet uit tot solliciteren en het is ook niet duidelijk wat er precies bedoeld wordt. Hoe schrijf je nu een goede vacaturetekst?

Wees concreet

De belangrijkste tip: schrijf een duidelijke vacatureomschrijving. Wat verwacht je van een kandidaat? Welke taken gaat de kandidaat uitvoeren? En wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Je wilt natuurlijk de meest ambitieuze kandidaten aantrekken. Die willen niet tijdelijk ‘onder de pannen zijn’, maar een carrière met uitzicht op hogere functies.

Vertel ook waar de kandidaat terechtkan met eventuele vragen. Vermeld altijd een naam, een e-mailadres en een telefoonnummer. Laten bellen naar ‘personeelszaken’ kan allang niet meer. Tegenwoordig hebben bedrijven een gezicht.

Voorkom warrig taalgebruik

Misschien heb je wel eens in de NRC gelezen over ‘jeukwoorden’. Dat staat voor kantoorjargon, dat kant noch wal raakt. Helaas staan vacatureteksten, zeker bij managementfuncties, er vol mee. Want wat wordt toch bedoeld met dat ‘agile werken’? Dat er flexibiliteit wordt verwacht is duidelijk, maar waarin? Moet de kandidaat op locatie gaan werken, of misschien op verschillende tijden? Of wordt er juist bedoeld dat de kandidaat meerdere kennisgebieden moet hebben? En hoe goed zijn die uitstekende arbeidsvoorwaarden wel niet?

Dan hebben we het nog niet gehad over de bedrijven die op zoek zijn naar ‘een prestatiegerichte spin in het web die vol passie uit z’n comfortzone stapt om zonder 9 tot 5-mentaliteit professioneel snel te kunnen schakelen’. Het komt er op neer: je moet snelle beslissingen kunnen maken. Dat mag dan ook best zo vermeld worden in de vacaturetekst.

Checklist: hand met vakjes

Waaraan voldoet jouw ideale kandidaat?

Voorkom ‘boodschappenlijstjes’

Met ‘boodschappenlijstjes’ bedoelen we een heel eisenpakket waaraan een kandidaat moet voldoen. Kandidaten lezen functie-eisen echt als een soort checklist. Ze kijken of zij aan ieder punt voldoen en besluiten dan te solliciteren. Bedrijven die veel eisen stellen aan kandidaten, zijn op zoek naar een perfecte kandidaat. Helaas, deze kandidaat bestaat niet.

Het is beter om de vier belangrijkste eisen te stellen. Probeer eisen te vinden waar kandidaten zich door geroepen voelen. Is het echt zo erg als iemand ergens nog niet zo goed in is? Daar ligt toch ook een mooie kans voor de werkgever om de werknemer nog iets te leren?

Wees eerlijk

Vertel in de tekst waar het bedrijf voor staat en wat de verwachtingen zijn. Beloof vooral geen beloningen die het bedrijf eigenlijk niet waar kan maken. Een onrealistisch beeld tussen beide partijen kan er voor zorgen dat er geen match plaatsvindt. Dat is zonde van ieders tijd.

Speel met tekst, maar overdrijf niet

Vacatureteksten zijn vaak saai, maar dat hoeft niet. Speel gerust een beetje met tekst en laat je creativiteit de vrije loop. Dit voorkomt dat je in clichés blijft hangen als: ‘Je hebt geen 9 tot 5-mentaliteit’.  Laten we eerlijk zijn: bij de meeste beroepen moet je al geen 9 tot 5-mentaliteit meer hebben. Spannend en uitnodigend is het ook niet.

Een mooi voorbeeld van interessante vacatureteksten: Coolblue. De vacatureteksten van deze website zijn even ad rem geschreven als het imago van de winkel. Vanzelfsprekend trekt dat kandidaten aan die bij de winkel aanpassen. CoolBlue omschrijft een medewerker Retouren bijvoorbeeld als: ‘iemand die klanten weer blij maakt’ en als minpunt aan de baan noemt dat je elke dag moet tafelvoetballen tegen je collega’s. Het haalt de formele sfeer een beetje weg en zet je absoluut aan tot solliciteren.

Probeer niet te overdrijven: het blijft wel een vacaturetekst. Een te jolige tekst zorgt er juist voor dat de kandidaat zich bij voorbaat niet serieus genomen voelt. Heb je een vacaturetekst geschreven en wil je weten hoe je online kandidaten kunt aantrekken? Lees dan meer over online recruitment marketing.

Aan de slag met online recruitment?

Download direct het gratis e-book Gevonden! 43 online recruitment tips voor website, content en social media.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *