Behaal betere resultaten met een growth mindset

brand
football scoring touchdown

Behaal betere resultaten met een growth mindset

Gastblog door Lucas Koren van YoungCapital

Maak fouten, blijf leren. Zoek jij uitdagingen en moeilijkheden op en houd je ervan om jezelf te ontwikkelen? Of ga je ze liever uit de weg? Vraag je regelmatig om hulp van specialisten? Of vraag je liever niet om hulp? Dat zijn verschillen tussen een fixed mindset en een growth mindset. In deze blog leer je, aan de hand van situatieschetsen, de verschillen tussen de twee mindsets kennen. En leer je hoe je betere resultaten kunt behalen door middel van een growth mindset: echte growth hacking.

Fixed vs. growth

Stel, je hebt op kantoor een fout gemaakt. Wat is jouw reactie? Iemand met een fixed mindset zal dit sneller willen verzwijgen. Daarentegen zal iemand met een growth mindset sneller erkennen een fout te hebben gemaakt en laten zien wat hij of zij ervan geleerd heeft. Volgens neurowetenschapper Marcia Goddard geloven mensen met een fixed mindset dat intelligentie, capaciteiten en talenten vastliggen. Het heeft weinig zin om door te zetten, als het toch niet lukt. Tevens kunnen veranderingen op het werk als bedreigingen overkomen. Terwijl dit juist kansen zijn om te leren en je te ontwikkelen.

Een tegenhanger van een fixed mindset is de growth mindset. “Mensen met een growth mindset geloven dat ze zichzelf kunnen ontwikkelen, Als je je best doet en oefent, wordt je beter. Hierdoor zijn ze niet bang om iets nieuws te proberen,“ aldus Goddard. Vergeet overigens niet dat je op bepaalde vlakken waarschijnlijk fixed bent. Terwijl je op andere gebieden juist veel eigenschappen van een growth mindset vertoont. Het is lastig om altijd maar een growth mindset te hebben.

Stel, je signaleert iets en wilt feedback geven

Feedback geven

Wat moet je wel en niet doen? Wat je vooral niet moet doen is feedback opsparen voor de eerstvolgende meeting. Ook alleen feedback geven, maar niet krijgen, is niet aan te raden. Wat je wel moet doen is: vraag collega’s actief om feedback over jezelf, ontvang deze met open houding en bedank de gever. Hierin komen de verschillen tussen een fixed en een growth mindset weer duidelijk naar voren.

Doe iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan

Iets nieuws doen kan best spannend zijn. Wat je dan vooral niet moet doen is denken dat je het direct perfect moet doen en niet om hulp durft te vragen. Dat hoort bij een fixed mindset.

Wel doen: het zien als een kans om iets nieuws te leren en om hulp vragen als je het nodig hebt. Dat past weer bij een growth mindset.

Betere resultaten

I’ve missed more than 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.” – Michael Jordan. De voormalig Amerikaanse basketballer heeft zijn succes te danken aan al de fouten die hij heeft durven maken. Door deze growth mindset kun je betere resultaten behalen. Durf fouten te maken, erken ze, los ze op en leer ervan. Met de juiste inzet kun je alles behalen wat je wilt.

Dus, ben jij bereid om fouten te durven maken en je te blijven ontwikkelen? Dan past de growth mindset perfect bij jou. Onthoud: “je best doen is nooit verspilde moeite, omdat je overal van leert”.

Gastblog

Gastblogs zijn geschreven door gastauteurs: studenten, specialisten en betrokken marketingmedewerkers met een vlotte pen. Gastbijdragen zijn van harte welkom op Bloeise, omdat ze vaak een frisse blik werpen op bestaande onderwerpen waar we soms gewoon al teveel over hebben geschreven.
Alle artikelen van Gastblog

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *