De beste tips om je werkplek koel te houden

brand
werkplek verkoelen - mobiele airco

De beste tips om je werkplek koel te houden

Of je nu in een kleine studeerkamer of in een grote kantoortuin werkt, zodra het kwik begint te stijgen, is één ding essentieel: verkoeling. Niets is immers vervelender dan om half 10 ’s ochtends al met klotsende oksels achter je werkplek te zitten. Maar hoe kun je dat snel regelen zonder te moeten investeren in een peperdure klimaatinstallatie? Is een mobiele airco misschien een mooie oplossing? En waarom is een koele werkplek eigenlijk steeds belangrijker?

Warmterecord na warmterecord

Warmterecords - verkoeling op kantoor

Het zal niemand zijn ontgaan dat het jaar in, jaar uit warmer lijkt te worden in Nederland. En dat lijkt niet alleen zo, het is ook zo. Onder invloed van klimaatverandering wordt ons weerbeeld extremer, en in de zomermaanden uit zich dat in meer hete dagen en langere hittegolven.

Niet zo gek dus dat we de laatste jaren warmterecord na warmterecord zien sneuvelen. Dat is leuk als je op je vrije zondagmiddag in je tuin wilt zitten, maar als je ‘gewoon’ hard aan het werk moet, dan is hitte minder prettig. En regeren is vooruitzien, dus wie in de heetste maanden verzekerd wil zijn van een aangename temperatuur op de werkplek, begint daar liefst tijdig mee, vooral wetende dat steeds meer Nederlanders weer naar kantoor gaan. In de afgelopen jaren ontstond er in de zomer namelijk een tekort op airco’s vanwege de overweldigende vraag in het hoogseizoen.

Niet alleen prettig, ook productief

Verkoeling zorgt voor productiviteit

Dan is er altijd nog die ene collega die het juist wel lekker vindt, dertig graadjes op kantoor. Daar kun je toch juist heerlijk in werken?

Om ook die collega te overtuigen, is het goed om te weten dat een koele werkplek (voor de meeste mensen) niet alleen een kwestie van prettig werken is, maar het komt ook daadwerkelijk je productiviteit ten goede. Werknemers presteren over het algemeen het best bij 22 graden Celsius. Zodra het veel warmer wordt, wordt er trager gewerkt, worden er meer fouten gemaakt en langere pauzes genomen. Kortom: tijdens een hittegolf toch een koel kantoor kunnen bieden, is een kwestie van goede bedrijfsvoering.

Hoe houd je je werkplek koel? De twaalf beste tips!

Werkplek koel houden tips

 1. Zorg voor zonwering. Dat kunnen gordijnen zijn, of luxaflex, maar het beste is ‘echte’ zonwering aan de buitenkant van de gevel. Zodra de zon namelijk op je ramen valt, komt de warmte toch naar binnen – ook als je de gordijnen sluit.
 2. Investeer vóór het hoogseizoen in een (mobiele) airco en laat deze in het laagseizoen onderhouden. Zo houd je de kosten laag en verzeker je je zelf van een werkende installatie als je ‘m nodig hebt.
 3. Drink veel en eet pittig. Pittig eten verkoelt uiteindelijk het lichaam – al voelt dat wellicht niet zo op het moment dat je eet. Er is een reden dat men in India altijd pittig voedsel eet…
 4. Installeer ventilatoren als je geen airco hebt. Bewegende lucht voelt koeler dan stilstaande lucht. Dat noemen we dan een ‘heerlijk briesje’. Als je geen airco hebt, is een ventilator een absolute must.
 5. Pas je werkrooster(s) aan. Bijvoorbeeld extra vroeg beginnen, zodat je tegen het warmste moment op de dag – rond drie uur ’s middags – al heerlijk buiten onder de parasol kunt zitten. Ja, een wekker om vijf uur is niet leuk, maar wegbakken tijdens het werken ook niet.
 6. Zorg voor planten in je werkruimte. Planten reinigen de lucht, maar verkoelen deze ook. Los van het willen bestrijden van hitte, zijn planten in je kantoor altijd een goed idee, dus heb je hier nog geen werk van gemaakt, dan weet je wat je te doen staat.
 7. Ruil koffie en thee in voor water. Van cafeïne krijg je het nóg warmer omdat het vocht aan je lichaam onttrekt, en sowieso doen hete dranken je weinig goeds als je het al warm hebt. Laat ze dus staan of beperk je tot één kopje, vroeg in de ochtend.
 8. Kies strategisch je werkplek. Zit je in een kantoorruimte met aan één kant een raampartij waar de hele ochtend de zon op staat? Dan zal het rondom dat raam een paar graden warmer zijn dan aan de andere kant. Kies je werkplek dus strategisch en verschuif desnoods even tijdelijk wat bureaus.
 9. Zet lampen en andere hittebronnen uit. Computers, printers of andere apparaten die onnodig staan te brommen? Lekker even uitzetten. Dat geldt ook voor lampen, vooral op plekken waar misschien niemand zit. Ze dragen allemaal bij aan die warmte!
 10. Houd je polsen, voorhoofd en nek koel. Bijvoorbeeld door er ieder uur even een natte handdoek in te leggen. Je polsen kun je eenvoudig koelen onder de kraan. Kleine moeite, maar doet een hoop! En dat brengt je direct bij de volgende tip, namelijk…
 11. Houd wat vaker pauze. Elk uur bijvoorbeeld. Om je polsen onder de kraan te houden (zomaar een tip) of om op een andere manier even op temperatuur te komen. Sowieso is het tijdens een hittegolf verstandig om het ietsje rustiger aan te doen, mits het werk dat toelaat, natuurlijk.
 12. Tot slot: vergeet de formele kleding. Tijdens de écht warme dagen zal iedereen het je vergeven als je wat luchtigere kleding draagt met open schoenen. Maar houd het beschaafd. Te veel naakt vlees is een no-go en op blote voeten naar de kantine lopen, dat zal je ook niet in dank worden afgenomen. Kleed je dus luchtig, maar met mate.

Bonustip voor ICT-medewerkers: de serverkamer waar het altijd heerlijk koel is! Er is vast wel een stukje hardware wat een update nodig heeft…

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *