De jongere generaties mannen en videogames

brand
jongere generatie mannen en gaming als bezigheid

De jongere generaties mannen en videogames

Jonge mannen en videogames gaan goed samen, lijkt het. Toch zitten er allerlei haken en ogen aan. Hoewel het een bekende favoriete bezigheid van vele jonge mannen blijkt te zijn, is het ook een activiteit die duidelijk verslavend kan werken. Zoals met vele verslavingen kan het in de loop van het disproportioneel vaak op een ding te richten, hoeveel plezier het in eerste instantie blijkt te geven, voor een groot probleem zorgen.

De generatie die met videogames zoals Pong, Kong, Super Mario en Tetris is opgegroeid is nu volwassen en spelen vaak nog steeds. De videogames zijn nogal veranderd. Ze zijn interactiever, grootschaliger, realistischer met grotere potentiële narratieven geworden. Hoewel er veel vrouwen zijn die graag een videogame of een spelletje spelen bij een goed betalenden online casino, zijn het vooral mannen die het als een grote hobby hebben. Spring, klim of schop maar. Het maakt niet uit, je hebt nog wel enkele levens over of je doet het spelletje gewoon uit en weer aan. En je begint gewoon weer opnieuw. Iets wat je in de echte non-fictieve wereld niet kan doen.

de psychologische beloningen van videogames

De psychologie van spelletjes is altijd dat van winnen met een gegeven opdracht als doel wat de endorfinen doet aanzwengelen wanneer het lukt. Videogames bestaan over het algemeen uit een reeks opdrachten gecombineerd met een progressie van vaardigheden, prestaties en prijzen, waarin de speler groeit met het niet kunnen stoppen als resultaat. Het kan vervolgens gemakkelijk tientallen uren van een speler vereisen om deze doelen vol overgave te bereiken. Online games zijn nog extremer. Aangezien het vaak narratieven zonder eind zijn kunnen de online multiplayer-varianten zomaar duizenden uren opeisen. Dit houdt tientallen uren per week in.

Gegevens van het Bureau of Labor Statistics duiden op mannen tussen de 21 en 30 jaar een verminderde arbeidsparticipatie hebben vergeleken met oudere mannen en vrouwen van alle leeftijden. De werkuren van jonge mannen tussen het jaar 2000 en 2015 daalden met 12 procent en voor oudere mannen was de daling slechts 8 procent. Tegelijkertijd kwam de General Social Survey met het resultaat dat jonge mannen in dezelfde periode gelukkiger waren.

‘Jongens spelen graag soldaatje’

Games niet meer alleen voor meisjes

De lager opgeleide mannen, die het gevoeligst voor de psychologische beloningen van videogames blijken te zijn, behalen voldoening die ze normaal gesproken zouden moeten kunnen halen uit betaalde banen. Maar de videogames geven kansen die ze in de echte wereld veel minder of niet krijgen, en ze zijn zolang het op matig niveau wordt gespeeld zonder risico’s.

Een andere reden waarom er meer mannen dan vrouwen online videogamen is dat de ontwerpers het vaak genoeg richten op mannen. Dit gebeurt regelmatig op een manier dat aspecten zoals agressie, geweld en oorlog iets voor mannen zouden zijn. Het ouderwetse valse en misleidende ideaal van “de echte man” wordt dan onderdeel van prestatiedrang onder de spelers. Hoewel vrouwen deze aspecten ook spannend kunnen vinden om prestaties in te leveren, is het minder op hen gericht. Sterker nog, blijkt een deel van de mannelijke spelers er zodanig op te reageren dat vrouwen op misogynistische wijze weggepest worden.

Een nieuw narratief voor games

De interactieve eigenschappen van videogames zorgen voor sterk betrokken spelers en kunnen leiden tot het wegtrekken bij het natuurlijk menselijk bestaan. Ook mannen worden ouder, en wanneer ze niets opbouwen betreft carrière en een sociaal leven zullen hun levenservaringen voornamelijk bestaan binnen de fictieve werelden van de wereld van videogames. Mannen van in de 20 blijken dan ook prima tevreden te zijn om een groot deel van hun tijd videogames te spelen, maar wanneer ze de 30 of 40 bereiken komen ze in de problemen.

Er zijn steeds meer videogameontwerpers die de videogames aan het passen zijn op een cultureel genderneutraal narratief. Dit zou een verandering kunnen brengen in gedragingen onder gamers. Of het verslaving zou kunnen bevechten valt te betwijfelen. Het zou eventueel eerder verslaving bij vrouwen kunnen stimuleren. Sommigen gaan vanuit hun verslaving zelf videogames ontwerpen of worden professionele gamers. Dit klinkt misschien onwerkelijk voor sommige mensen, maar er is een hele scene gericht op geld verdienen aan het winnen van videogames. Net als sport.

Videogames kunnen dus mensen prima gelukkig maken, maar het kan doorschieten tot desastreuze gevolgen. Zoals met zoveel dingen in het leven waartoe een persoon aangetrokken kan voelen, is het een kwestie van niet je balans kwijt te raken. In het echte leven heb je geen negen levens.

Thomas Lapperre

Eigenaar Bloeise. Neemt altijd de zakelijke insteek. Schrijft over organisatie, IT infrastructuur en innovatie. Voor digitale bureaus, IT-bedrijven en mkb-bedrijven. Link met mij op LinkedIn.
Alle artikelen van Thomas Lapperre

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *