Defensief zelf beleggen

brand
Defensief zelf beleggen doe je zo

Defensief zelf beleggen

Als je zelf defensief belegt is het je erom te doen om de mogelijke risico’s bij beleggen tot een minimum te beperken. Vermogensbehoud staat voorop bij deze strategie en daarom kies je voor veilige beleggingsproducten. Bij zelf beleggen ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.

Defensief zelf beleggen vraagt een gedegen spreiding van uw portefeuille over veilige producten zoals indexfondsen, staatsobligaties, maar ook geldmarktfondsen en andere beleggingen met weinig risico. Dat vraagt kennis, ervaring en tijd om zelf een defensieve portefeuille samen te stellen. U moet goed op de hoogte zijn van de risico’s van beleggen. Een valkuil kan zijn om vooral aandelen van stabiele en zogenaamd veilige bedrijven te kiezen, maar een portefeuille met veel aandelen geldt voor beleggingsexperts als heel offensief. Obligaties van overheden en kredietwaardige bedrijven staan bekend als minder risicovol, maar ze leveren ook minder rendement waardoor het moeilijker kan zijn om uw beleggingsdoel te halen.

Defensief beleggen kan de goede keuze zijn als uw beleggingsdoel nadert en u uw portefeuille minder kwetsbaar wilt maken voor koersdalingen. Als zelfbelegger bent u dan zelf verantwoordelijk voor het verminderen van het risicoprofiel van uw beleggingen, passend bij uw situatie van dat moment.

De juiste broker vinden

zelf broker vinden

Zelf defensief beleggen doet u via een broker met een breed aanbod van beleggingsproducten. Een gespecialiseerde broker in bijvoorbeeld aandelen of risicovolle CFD’s, is niet geschikt. Daarom is het belangrijk vooraf zelf een broker te kiezen op handelsmogelijkheden, kosten en andere wensen. Het vergelijkingsplatform Finner biedt een onafhankelijk overzicht van alle brokers in Nederland. Benieuwd waar u zelf defensief kunt beleggen? Geef uw wensen aan en start direct een vergelijking. U kunt ook aangeven als u meer educatie wenst. De vergelijkingssoftware biedt op basis van uw wensen direct inzage in de partijen die bij u passen. Is zelf defensief beleggen toch te hoog gegrepen? Dan is defensief vermogensbeheer een alternatief en laat u de beleggingskeuzes over aan een expert.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

1 Reactie
  • Mindbodyfinance schreef:

    Mooi beknopt artikel over defensief beleggen. ETF’s spelen hier een mooie rol in en zou persoonlijk mijn voorkeur hebben als je beleggingshorizon hier lang genoeg voor is.

    Hoe korter je beleggingshorizon wordt, des te meer obligaties een belangrijke rol gaan spelen om je risico te minimaliseren.

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *