Een gezonde werkomgeving: een belangrijke pijler van duurzame inzetbaarheid

brand
Een gezonde werkomgeving: een belangrijke pijler van duurzame inzetbaarheid

Een gezonde werkomgeving: een belangrijke pijler van duurzame inzetbaarheid

Een gezonde werkomgeving is meer dan alleen ergonomische bureaustoelen en fruit op de werkvloer. Het is een essentiële pijler van duurzame inzetbaarheid en draagt bij aan het binnenhalen en behouden van talentvolle werknemers en het verhogen van de productiviteit. In dit artikel bespreken we hoe een gezonde werkomgeving gecreëerd kan worden en waarom het van groot belang is voor zowel werkgevers als werknemers. Lees verder en ontdek hoe een gezonde werkomgeving bijdraagt aan duurzame inzetbaarheid en welke maatregelen genomen kunnen worden om dit te realiseren! 

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Voordat je aan de slag kunt gaan, moet je weten wat de betekenis van duurzame inzetbaarheid exact is. Duurzame inzetbaarheid zorgt ervoor dat werknemers gedurende hun hele loopbaan productief en gemotiveerd blijven werken. Of je nu net aan je carrière begint of als je bijna met pensioen gaat, duurzame inzetbaarheid geldt voor iedereen. Het gaat bij duurzame inzetbaarheid niet alleen om de fysieke en mentale gezondheid van werknemers, maar ook om hun ontwikkelingsmogelijkheden en flexibiliteit. Door te investeren in duurzame inzetbaarheid kunnen werkgevers bijdragen aan een gezonde en gemotiveerde werkomgeving, terwijl werknemers zichzelf kunnen blijven ontwikkelen en uitdaging vinden in hun werk.

Creëer een gezonde werkomgeving

De belangrijkste pijler van duurzame inzetbaarheid is een gezonde werkomgeving, dit heeft betrekking op zowel de fysieke als de mentale gezondheid van een medewerker. Met de volgende tips kun jij een gezonde werkomgeving creëren:

Aandacht voor ergonomie

Allereerst is het belangrijk dat er aandacht is voor ergonomie. Werkplekken moeten goed ingesteld zijn, zodat werknemers geen fysieke klachten krijgen. Ook moet er voldoende daglicht en frisse lucht aanwezig zijn in de werkruimte. Zorg dus op donkere plekken voor voldoende verlichting. Zorg er daarnaast voor dat het klimaat goed geregeld kan worden, een te warme of te koude omgeving kan zorgen voor concentratieproblemen en vermoeidheid.

Motiveer gezonde voeding en beweging

Het is belangrijk dat er aandacht wordt geschonken aan gezonde voeding en voldoende beweging. Een gezonde lunch en gezonde snacks in de kantine dragen bij aan de gezondheid van werknemers. Ook kan er gedacht worden aan het organiseren van een sportieve activiteiten tijdens of na het werk. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsvoetbalteam of bootcamp groepjes. Beweging zorgt niet alleen voor een betere fysieke gezondheid, maar ook voor een betere mentale gezondheid en dat draagt dan weer bij aan de productiviteit van werknemers!

Een gezonde werkomgeving: een belangrijke pijler van duurzame inzetbaarheid

Stimuleer ontwikkeling

Bied trainingen en opleidingen aan, waardoor werknemers zich blijven ontwikkelen en uitdaging vinden in hun werk. Ook het aanbieden van een open en veilige werkomgeving waarin werknemers zich kunnen uitspreken en hun ideeën kunnen delen, draagt bij aan duurzame inzetbaarheid.

Erkenning en waardering

Een ander belangrijk punt voor de fysieke gesteldheid van een medewerker is het ontvangen van erkenning en waardering. Dit creëert motivatie en betrokkenheid bij de organisatie. Je kunt dit op verschillende manieren doen, zoals persoonlijke feedback geven en het geven van erkenning tijdens vergaderingen.

Een gezonde werkomgeving, ook belangrijk voor werkgevers

Een gezonde werkomgeving heeft niet alleen voordelen voor werknemers, maar ook voor werkgevers. Gezonde werknemers zijn productiever en melden zich minder vaak ziek. Dit zorgt voor een hogere productiviteit en resulteert uiteindelijk in lagere kosten voor de werkgever. Daarnaast kan een gezonde werkomgeving bijdragen aan het aantrekken en behouden van talentvolle werknemers, iets wat deze tijd van cruciaal belang is!

Kortom, een gezonde werkomgeving is belangrijk voor duurzame inzetbaarheid. Zorg ervoor dat je aandacht schenkt aan de fysieke, maar ook mentale gezondheid van medewerkers. Denk hierbij aan ergonomie, motivatie voor gezonde voeding en beweging, het aanbieden van trainingen of opleidingen en het erkennen en waarderen van medewerkers. Met deze tips zorg je ervoor dat medewerkers productief en gemotiveerd blijven werken en zorg jij voor duurzame inzetbaarheid

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *