Apple of Android: wat kun je als ondernemer het beste nemen?

brand
Apple vs Android voor ondernemers

Apple of Android: wat kun je als ondernemer het beste nemen?

Het is de eeuwige discussie op verjaardagen en feestjes in de 21e eeuw: ben je team Android of ben je team Apple? Apple iOS-gebruikers worden al gauw fanboys of fanaten genoemd, terwijl Google Android-gebruikers worden weggezet als mensen die voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Een hoop vooroordelen over beide besturingssystemen zijn echter in de loop der jaren achterhaald geraakt of gewoon eenvoudigweg niet waar. Dat maakt het er voor (startende) ondernemers niet eenvoudiger op om een weloverwogen keuze te maken wanneer er zakelijke mobiele telefonie geregeld moet worden. In een later stadium switchen van iOS naar Android of andersom, dat is immers niet eenvoudig. Dus wat kun je het beste nemen? We hebben drie praktische keuzetips voor je.

Tip 1: Vergeet het vooroordeel over prijs

Apple is duur en Android is goedkoop, toch? Niet helemaal waar. De duurste smartphones van het moment zijn de vouwbare modellen van bijvoorbeeld Samsung. De Samsung Galaxy Z Flip wordt bijvoorbeeld voor ruim 1.100 euro verkocht. En niet alles van Apple is automatisch ontzettend duur: betaalbare iPhones zoals de iPhone SE zijn echt niet duurder dan Android-toestellen met vergelijkbare specs en kosten minder dan 500 euro. Ja, er zijn meer verschillende Android-toestellen beschikbaar dan iPhones, dus de spreiding in kosten is ook wat groter, maar een iPhone is niet per definitie duur.

Veel ondernemers kiezen voor Android puur op basis van hun vooroordeel over het zogenaamd hoge prijskaartje dat aan iPhones kleeft. Trap niet in die valkuil. Kijk inhoudelijk naar de toestellen en de systemen. iPhones zijn er óók in allerlei soorten en maten, en prijscategorieën.

Tip 2: Bepaal de verwachtingen van je toestel(len)

iPhone SE - verwachtingen

Ga je alleen voor jezelf iets aanschaffen, of moet je toestellen regelen voor tientallen werknemers? Zijn er bepaalde zakelijke apps die je wilt gebruiken? Wil je wellicht, nu of in de toekomst, zelfs eigen apps (laten) ontwikkelen?

Het zijn allemaal zaken om op een rijtje te zetten voordat je knopen doorhakt. Bedrijven die groeien, willen bijvoorbeeld vaak op den duur eigen apps gaan ontwikkelen voor intern gebruik. Via Apple is dat een véél ingewikkelder aangelegenheid dan via Android. Als je dit van tevoren al weet, kun je je op lange termijn een hoop kopzorgen besparen.

Wil je telefoons regelen voor je hele bedrijf, bestaande uit meerdere, of zelfs tientallen, medewerkers? Laat hen ook meedenken. Als 80% van je werknemers iOS prefereert, doe je er goed aan niet met een doos vol Samsungs aan te komen.

Tip 3: Keuzevrijheid of privacy?

Allebei? Helaas, in smartphone-land kun je niet van beide walletjes eten. Ja, natuurlijk heb je ook op een iPhone enige keuzevrijheid en heeft Google de privacywetgeving (naar eigen zeggen) ook hoog in het vaandel. Maar dit zijn nu net twee vooroordelen die wél kloppen: op Android-toestellen heb je meer keuzevrijheid, maar iPhones zijn veiliger en gaan beter met je privacy om.

Dat zit zo: Android is een open besturingssysteem waar verschillende fabrikanten mee werken en waar iedereen software voor mag en kan schrijven. Dat bevordert de innovatie en keuzevrijheid, maar zorgt er ook voor dat er bijvoorbeeld veel malware rondgaat. Je moet op een Android-device dus goed uitkijken wat je installeert. Op een iPhone kun je die fout niet maken: Apple controleert alles en je kunt alleen software gebruiken uit de App Store van Apple. Dat heeft wel een keerzijde: de keuze is niet bepaald reuze.

Wat betreft privacy: Google is nu eenmaal een bedrijf dat geld verdient met advertenties, zoekmachineresultaten en andere gebruikersdata. Privacy en de bedrijfsvoering van Google zullen altijd op gespannen voet met elkaar staan. Neem je Android, wees je er dan van bewust dat je je data overlevert aan Google. De mate waarin dit gebeurt, kun je wel beperken, maar het wordt nooit 0.

De beste keuze voor jou?

ananas

Apple iOS of Google Android, wat zal het worden?  Er zijn honderden blogs te vinden met allerlei uitstekende argumenten waarom het ene systeem beter zou zijn dan het andere. De waarheid is dat legio Android-gebruikers ontzettend blij zijn met hun Android-telefoon, en dat legio iOS-gebruikers ontzettend blij zijn met hun iPhone. Zie het als de pizza Hawaii van de digitale wereld: voorkeuren verschillen nu eenmaal.

Ondernemers staan vaak voor de uitdagende keuze tussen Apple’s iOS en Android bij het selecteren van mobiele apparaten voor zakelijk gebruik. Hieronder bekijken we wanneer Apple het meest geschikt is voor ondernemers, gevolgd door situaties waarin Android een betere keuze zou kunnen zijn.

Wanneer Apple iOS het beste is voor ondernemers

  1. Veiligheid en privacy: Apple staat bekend om zijn strikte controle over de App Store en het iOS-ecosysteem, wat resulteert in een hoger niveau van beveiliging. Voor bedrijven die waarde hechten aan de bescherming van gevoelige gegevens en privacy, biedt het gesloten karakter van iOS een aantrekkelijke optie.
  2. Uniformiteit: Ondernemingen die een gestandaardiseerd ecosysteem willen, zullen profiteren van de consistentie tussen de hardware en software van Apple. Dit vergemakkelijkt het beheer van apparaten en vermindert de kans op compatibiliteitsproblemen.
  3. Kwaliteit in apps. Apple’s App Store heeft een reputatie opgebouwd voor het aanbieden van hoogwaardige zakelijke apps. Als jouw bedrijf afhankelijk is van specifieke apps voor productiviteit, creativiteit of communicatie, kan iOS de betere keuze zijn vanwege de uitstekende ontwikkelaarsondersteuning.

Wanneer Android het beste is voor ondernemers:

  1. Diversiteit: Voor ondernemers die een breed scala aan hardwareopties willen, biedt het Android-ecosysteem meer diversiteit. Verschillende fabrikanten produceren Android-apparaten met uiteenlopende specificaties en prijsklassen, waardoor je de vrijheid hebt om een toestel te kiezen dat het beste bij je zakelijke behoeften past.
  2. Aanpasbaarheid: Android staat bekend om zijn aanpasbaarheid en flexibiliteit. Ondernemers die behoefte hebben aan diepgaande aanpassingsmogelijkheden en de vrijheid om systeeminstellingen te wijzigen, kunnen profiteren van het open karakter van Android.
  3. Prijs-kwaliteitverhouding: Over het algemeen zijn Android-apparaten beschikbaar in verschillende prijsklassen, waaronder betaalbare opties met indrukwekkende specificaties. Als budget een belangrijke overweging is voor jouw bedrijf, biedt Android een breder scala aan keuzes die passen bij verschillende financiële situaties.

 

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *