Hoe houd je medewerkers duurzaam inzetbaar?

brand
business coach worden

Hoe houd je medewerkers duurzaam inzetbaar?

5 maanden geleden

De duurzame inzetbaarheid van medewerkers krijgt de afgelopen jaren steeds meer aandacht op de werkvloer. Mede door de krapte op de arbeidsmarkt is het voor werkgevers belangrijk om het personeel betrokken, gezond en loyaal te houden. Hoe je dat aanpakt? Het heeft veel te maken met de leiderschapsstijl die je binnen jouw organisatie kiest. Een coachende stijl biedt allerlei voordelen.

Je kunt medewerkers simpelweg een opleidingsbudget aanbieden, zodat zij de mogelijkheid hebben om hun kennisniveau op peil te houden. Maar, houdt dat ze betrokken, gezond en loyaal? Minstens zo belangrijk is het om een leiderschapsstijl te kiezen die medewerkers waarderen.

Belangrijk daarbij is het onderscheid tussen soft- en hard skills. Hard skills zijn voornamelijk gericht op de vakinhoudelijke kennis. Investeren in deze kennis helpt je op de hoogte te blijven van trends en ontwikkelingen binnen het eigen vakgebied. Daarbij houd je het bestaande kennisniveau op peil. Soft skills zijn gericht op sociale vaardigheden.

Bied een opleiding tot coach aan

Het volgen van een coach opleiding kan een slimme manier zijn voor het verbeteren van deze soft skills. De aspecten die bij zo’n opleiding aan bod komen, kunnen medewerkers in tal van verschillende situaties gebruiken. Ze leren bijvoorbeeld meer over het voeren van verschillende soorten gesprekken. Het ene gesprek vraagt een coachende stijl, terwijl iemand op andere momenten beter advies kan geven.

Tip: meer informatie over een coach opleiding vind je op de website van NONONS. Kijk er eens naar, als je jouw soft skills vlak wilt verbeteren.

Stimuleer een positieve leercultuur op de werkvloer

Attractive young european businessman using telescope while standing on pile of books on blurry city background. Education and research concept.

Veel medewerkers vinden het vooral heel prettig om te blijven leren. Een coachende stijl is dan goed geschikt, omdat die bedoeld is om medewerkers veel verantwoordelijkheid te geven. Ze gaan zelf aan de slag met taken, of maken zelfs deel uit van zelfsturende teams.

Belangrijk bij het betrokken houden van medewerkers is daarnaast het oprecht naar hen luisteren. Wat zijn hun specifieke wensen? Wat irriteert hen in het werk dat ze dagelijks voor de organisatie uitvoeren? Door te luisteren kun je voor doelgerichte verbeteringen zorgen in de relatie tussen werknemer en werkgever.

Zorg voor een positieve leercultuur op de werkvloer, door bijvoorbeeld een persoonsgebonden ontwikkelingsbudget (POB) aan te bieden. Medewerkers hebben zelf de mogelijkheid om een opleiding te kiezen, passend bij de ambities die zij hebben. Naast een POB kan ook het aanbieden van organisatiebrede opleidingen het overwegen waard zijn. Stimuleer dit vanuit een coachende stijl, zodat de ontwikkeling zich als een olievlek door de organisatie verspreidt.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *