Minder tijd op Facebook verspillen? Dit is waarom je op Facebook zit en 40 tips om je Facebookverslaving te minderen

“Toch ook maar eens minderen met Facebook.” Deze opmerking heb ik nu al een paar keer gehoord in reactie op mijn blog 30 dagen geen Facebook. Fijn om mensen te inspireren, maar ik realiseerde me ook dat het niet zo gemakkelijk is om echt te minderen met deze digitale sigaret. Want minder facebooken, hoe doe je dat? En waarom zou je je eigenlijk lostrekken van het blauwe scherm?
Hieronder eerst het waarom met zes inzichten. Of klik direct door naar het hoe: 40 tips om Facebook te minderen.
Voorop gesteld: als marketeer en workshopgever verdien ik o.a. mijn brood met Facebook. Maar ik leg Facebook aan mijn klanten altijd uit als bedrijfsmiddel, net als een website of een visitekaartje. Hoe werkt Facebook als kanaal? Daarvoor gebruik ik het owned, earned en paid media model. Owned media staat voor je organisch bereik van je pagina (hoeveel mensen zien je berichten, en dat wordt steeds minder), earned media staat voor je viraal bereik (interactie zorgt voor meer bereik, dus “je vriend vond dit leuk”), en paid media staat voor die vermaledijde advertenties (en dat is steeds meer nodig). Zover de marketingkant. Facebook is gratis, en daarom ben jij als consument, met jouw aandacht, het product. Daarom doet Facebook alles eraan om jou zo lang mogelijk op Facebook te houden.
Dat resulteert in het opbouwen van een profiel van jouw voorkeuren en gedrag (hier is de jouwe), het filteren van jouw Facebookberichten tot topberichten (hier zie je alle berichten ongefilterd), allerlei spannende meldingen waar je op gaat klikken, videospelers die je moeilijk weg klikt en die bovendien daarna weer meer leuke video’s voorstellen. Er werken zo’n dertien duizend werknemers die allemaal werken aan een optimale ervaring, waardoor Facebook steeds meer je wereld wordt. Maar…
Een op de drie mensen ziet hun sociale netwerk als primaire nieuwsbron. Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen zagen we wat daar de gevolgen van kunnen zijn. Facebook is een nieuwe en slimme manier om naar de wereld te kijken: je tijdlijn vol vriendennieuws, lollige memes en kattenfilmpjes, serieus nieuws en informatie passend bij je getoonde interesses. Het is snel, gemakkelijk en up to date. Maar Facebook alleen is niet je wereld. Een verdrietige emoticon geven is niet hetzelfde als even een kaartje sturen. Het scrollen van headlines is niet hetzelfde als een papieren krant doorspitten. Een bakkie koffie en slap ouwehoeren is niet hetzelfde als een groepchat. Dat is geen waardeoordeel van goed of slecht, het is alleen anders. Gebruik je Facebook als het enige venster op en interactiekanaal met de wereld, dan doe je jezelf tekort. Je leeft tenslotte maar één keer: wil je dat uitsluitend via Facebook doen?
Je Wall updaten ging vroeger toch anders.
Je voorouders hadden Facebook niet nodig om hun ding te doen. Nu is jouw wereld vandaag de dag natuurlijk heel anders – connected – maar ook nu zijn er gewoon mensen zónder Facebook die heus een prima leven leiden. Een goede manier om je te realiseren dat ook jij gewoon zonder Facebook kan, is om jezelf eens de volgende drie hypothetische vragen te stellen:
Wanneer facebooken het enige antwoord is op iedere vraag, dan kamp je met een serieuze Facebookverslaving. En als je géén Facebook noemt, maar toch iedere dag facebookt, dan zou je logischerwijs je tijd ook zinvoller kunnen spenderen. Waarom zit je zoveel te facebooken dan? Nou…
Het gebruik van Facebook activeert hetzelfde gedeelte in je hersenen als cocaïne. Nu wil dat niet zeggen dat je autoradio’s gaat stelen om aan je shot WiFi en dus Facebook te komen, maar het beïnvloedt wel je gedrag. Je spendeert veel vrije tijd aan Facebook. Want wanneer je dat rode icoontje ziet en erop klikt, krijg je een shotje dopamine in je hersenen, wat belonend werkt en dus je Facebookgedrag bevestigd. Precies zoals de honden van Pavlov, waar het kwijlen met een belletje werd getriggerd omdat ze gewend waren dan eten te krijgen. Facebook is bewezen verslavend, hoe vaker je inlogt hoe ongelukkiger je wordt en er is daarom ook professionele ondersteuning om er vanaf te komen. The struggle is real.
Ben jij verslaafd aan Facebook? Doe hier de test op Quest.nl.
Je kunt gezond verslaafd zijn aan Facebook: het heeft geen direct nadelig effect op gezondheid en je omgeving. Maar het is wel waar je een zeker deel van je tijd aan spendeert, en dat heeft wel degelijk invloed op de manier waarop je met mensen omgaat. Natuurlijk zitten je BFF en je matties op Facebook. Maar lang niet iedereen op Facebook is een vriend voor eggie, want gemiddeld hebben we 130 Facebookvrienden. Dat aantal groeit. Het aantal echte vrienden neemt helaas af volgens onderzoek, en die ontwikkeling heeft niets met ouder worden te maken. Door Facebook spendeer je meer tijd aan vage kennissen en minder aan je echte vrienden.
Terwijl je prima dat ene nieuwe boek, die super lekkere smoothie, dat geheel onjuiste plaatje over wolven en leiderschap of een jolige foto van je kind of kat kunt delen met je Facebookvrienden, zijn het daarmee nog niet je echte vrienden. Wat is een echte vriend? Iemand op wie je kunt rekenen als je in de shit zit, bijvoorbeeld omdat je de allerlaatste trein hebt gemist. Iemand die zonder Facebooknotificatie al een kaartje voor je verjaardag stuurt, of die er automatisch vanuit gaat dat je extra handen kan gebruiken bij je verhuizing. Kortom: iemand die er voor je is. Fysiek, niet alleen online.
Facebooken is een nieuwe manier van informatie delen en sociaal contact hebben. Als technologie is het van zichzelf niet goed of slecht. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Daarvoor moet je eerst weten waar je het over hebt (vandaar dit artikel voor jou), zodat je erover kan nadenken en je houding naar dit communicatiemiddel kan veranderen. Als je dat wilt natuurlijk. Maar ik heb zover nog niemand gesproken die meer Facebook wil in zijn leven, alleen maar minder.
Je wilt minderen met Facebook? Dan heb ik deze veertig tips voor je. Ze werken verschillend, soms om slimmer met Facebook om te gaan, soms om slimmer met je tijd om te gaan. Ik heb een zo lang mogelijke lijst gemaakt, zodat je net die paar tips zal vinden die voor jou haalbaar zijn.
En als laatste tip: ga vooral facebooken. Deel dit bericht juist op Facebook en ga de discussie aan. Want juist samen kun je gemakkelijker minderen met Facebook.
BINGO! BlendTV maakte deze Facebingo om eens langs jouw Facebook tijdlijn te leggen. Hoe snel…
Facebook bestaat sinds 2004. In de afgelopen twaalf jaar groeide Facebook uit van studentensmoelenboek (eerst…
Met de terugloop in organisch bereik op Facebook wordt het inzetten van Facebook Ads een…
Vragen? Opmerkingen? Geef je reactie: