30 dagen even geen Facebook meer: 10 observaties

brand
Het einde van Facebook

30 dagen even geen Facebook meer: 10 observaties

Ik verwijderde de app van de mobiel, logde uit op de site en verwijderde de link uit mijn favorieten. Dertig dagen lang even geen ge-Facebook meer. Niet alleen privé, maar ook zakelijk voor mijn bedrijf.  Dat laatste bleek toch lastig. En ik zocht al snel naar iets anders om te scrollen. Tien observaties na 30 dagen weg van de blauwe bemoeial.

30 dagen stoppen met Facebook - aankondiging

De eerste vijf observaties schreef ik voordat ik mijn tijdlijn weer ging verkennen:

1.      Facebook is een tijdvreter

Daar werd ik me pas echt goed bewust van door deze tweet:

Facebook tip tijdsblokken

Toen ik Facebook verliet gaf ik al mijn andere social media kanalen door, en zo raakte ik met Marc aan de tweet. Zijn suggestie vind ik erg goed. Maar als je er even over nadenkt: 1,5 uur per dag Facebook is jezelf beperken! Anders zit je dus echt uren per dag – even – te Facebooken. Ik heb maar liefst twee boeken uitgelezen (De weg naar Mekka –Jan Leijers en Pogingen om nog van het leven te maken – Hendrik Groen).

2.      Scrollen is zappen

Ik scroll gewoon graag. Twitter. Instagram. Nu.nl. LinkedIn. En toch niet te vergelijken met Facebook, mijn persoonlijk krantje waar altijd wat nieuws te vinden is. Het is net hetzelfde als zappen: altijd op zoek naar wat beters. Even een goed gevoel halen.

Dat rode icoontje rechtsboven geeft instant gratification: een kleine shot dopamine waardoor je je – eventjes – goed gaat voelen. Wordt de foto van mijn kat geliked? Vinden anderen dit ook een leuk muziek nummer? Viel mijn jolige opmerking goed bij die en die? Dat scrollen is vaak stompzinnig tijd verdoen, maar blijkbaar heb ik dat op de een of andere manier nodig. Het is FOMO: Fear Of Missing Out.

3.      Zonder Facebook is… zonder Facebook

Ik heb Facebook altijd als een extra kanaal gezien: het komt bovenop elkaar zien, bellen, smsen en berichten via Messenger of WhatsApp. Maar. Als je alleen via Facebook contact hebt, bijvoorbeeld met een tante, oud-buurjongen of oud-collega, dan valt dat zonder Facebook helemaal weg. De Facebook-critici zullen zeggen: mis je dus niks aan. Maar dat ben ik niet eens: ook zonder directe 1 op 1 contact kun je het contact waarderen. Op de hoogte blijven van elkaars grote en kleine gebeurtenissen.

4.      Ik mis Facebook

Zeker in het begin. Ik miste vooral bepaalde contacten. Een vriend zei me gewoon terug te komen en ook mijn vrouw vond dat ik na mijn dieet gewoon terug moest. Nu was zij ook de reden voor mij om voor het eerst op Facebook te gaan 🙂 Ik miste ook sommige pagina’s met leuke en waardevolle content. Beer Geeks. SoChicken. ILoveSscience. Nondualisme. Een breder wereldbeeld.

5.      Facebook kan een feestje zijn

Als je dat er van maakt natuurlijk. Alleen maar kommer en kwel, klaag-klaag of huilie-huilie kan ook als je dat wil. In mijn afwezigheid hebben mijn Facebookvriendjes er blijkbaar een grootste lol in gehad om te geinen op mijn tijdlijn. Meerdere mensen vertelden me dat ik twee weken zou nodig hebben om weer bij te zijn. Soms werd er een foto van me genomen om op Facebook te zetten. We gaan het nu meemaken.

Deze vijf observaties zijn na 30 dagen weer op Facebook:

6.      De hoeveelheid viel mee

Facebookberichten in 30 dagen

Het duurde twee uur om weer bij te zijn met alle meldingen. Mijn bedrijfspagina verloor twee likes, Love Den Helder verloor vier likes. Facebook liet alleen de meest recente verjaardag zien en daar was ik persoonlijk bij.

7.      Ik werd gemist

Er werd dezelfde dag dat ik van Facebook ging een Facebookgroep opgezet: Thomas Lapperre Fanpage. En mijn Facebookvriendjes gingen echt helemaal los:

Thomas Lapperre 30 dagen niet op Facebook Thomas Lapperre 30 dagen niet op Facebook 5 Thomas Lapperre 30 dagen niet op Facebook 4 Thomas Lapperre 30 dagen niet op Facebook 3 Thomas Lapperre 30 dagen niet op Facebook 2

Er werd ook een ijzersterke test nog geplaatst: of ik een kratje Cuvée Delphine (écht belachelijk goed bier) wilde. Daar had ik echt wel op gereageerd… als ik het had gezien.

8.      Het werd stil

Ik voelde me weer aangesloten op de wereld toen ik op Facebook ging. Het werd namelijk stil die dertig dagen, en op een dag besefte ik dat als ik behoefte heb aan menselijk contact, ik dan gewoon mensen live real time in levende lijve op moest zoeken. Er was gewoon minder communicatie. Voor sommige mensen is Facebook vooral gebabbel en onzin met lage prioriteit, maar dat hangt af van hoe je omgaat met Facebook. Aan de andere kant: de echt belangrijke dingen bereikten mij ook buiten Facebook.

9.      Facebook is gemakkelijk contact

Een 🙂 is niet hetzelfde als een bulderlach, hard op de tafel slaan en de longen uit je lijf lachen omdat iemand een goede mop vertelt. Socialisen in het echte leven kost meer moeite. Nu hang ik daar geen waardeoordeel aan – het leven hoeft niet per se moeilijk te zijn natuurlijk – maar vaak geldt wel: als iets meer moeite kost, is het je meer waard.

10.    Dertig dagen zonder Facebook is óók verslavend

Ik heb Instagram leren waarderen voor de kwaliteit. Pokémon GO omdat je er van naar buiten gaat en je buurt gaat verkennen. En Facebook voor de mensen achter de posts, likes en reacties. Toch is het wel fijn zonder al die tijd op één medium. Ik zal minder Facebooken dan voorheen. Eindeloos scrollen voor de afleiding word ik minder gelukkig van. Facebook hoeft niet meer terug op de mobiel. Daar las ik vooral en dan vergat ik weer alsnog te reageren. Facebooken op gezette tijden is ook een goed idee. Maar: ik blijf op Facebook.

Facebook naar je hand zetten – 5 tips

Als afsluiter vijf tips die niet iedere Facebooker kent en wat de kwaliteit van Facebook omhoog helpt:

  • Vrienden kun je ontvolgen
    Je ontkomt niet altijd aan sommige ‘verplichte’ Facebook contacten. Sociaal wenselijk of gewoon mensen die Facebook als zakelijke networktool inzetten maar verder wel leuke mensen zijn die je niet wil schofferen. Door ze te ontvolgen blijf je vrienden, maar blijft je tijdlijn schoner. Ga naar het profiel, klik op Volgend en zet op Niet meer volgen. Dit doe ik steevast voor wanneer ik van iemand berichten zie die mij echt storen. Daarmee bedoel ik niet: mensen die een andere mening hebben, want dat vind ik waardevol, maar dingen die mij ergeren. Zoals spelletjes, eentonige berichten of reclameboodschappen.
  • Vrienden kun je als eerste weergeven
    Mijn vrouw en sommige vrienden plaatsen niet zoveel onzin en daar blijf ik graag van op de hoogte. Of iemand die ziek is. Van elk bericht krijg je een aparte melding wanneer je onder de knop Volgend in een profiel kiest voor Als eerste weergeven.
  • Vrienden kun je ook ontvrienden
    Je hoeft niet met iedereen vriendjes te zijn. Een Facebookvriendje moet je op z’n minst ooit eens in het echt hebben ontmoet, of online iets van een geschiedenis hebben. Iemand die graag contacten maakt voor zijn bedrijfsberichten bijvoorbeeld en daarom vriendjes verzameld, hoeft van mij niet.
  • Facebookpagina’s kun je ontliken
    Want er komt alleen maar meer bij. Dat klinkt raar voor iemand die workshops Facebook voor bedrijven geeft, echter de kern van Facebook is relevantie. De pagina en de berichten moeten relevant voor jou zijn: het gaat om kwaliteit. Anders toont Facebook de berichten van die pagina bijna niet aan jou. Vooral like & win pagina’s raad ik aan om te verwijderen.
  • Facebookpagina’s kun je als eerste weergeven
    Ga op een profiel naar Vind ik Leuk en kies Als eerste weergeven. Je ziet dan altijd de berichten van die pagina als eerste. Doe ik voor sommige pagina’s die alleen maar kwalitatieve content laten zien. Zoals de Dirkjan Fanclub. Of Rumi.

Laatste extra tip: wat jij liked / klikt / shared / op reageert, is wat Facebook denkt dat jij leuk vindt. Klik je alleen maar stomme dingen aan, dan denkt Facebook: die persoon ziet dat graag. Wees selectief in je interactie en je krijgt de content die je echt leuk vindt.

Geen aanbeveling

Ik zou natuurlijk kunnen afsluiten met de sterke aanbeveling om ook eens dertig dagen zonder Facebook te gaan. Dat lijkt me echter niet per se nodig, zeker als je dit artikel al hebt gelezen. Als gemiddelde Nederlander zijn we gewoon minder tijd aan hobby’s, lezen en muziekluisteren gaan spenderen en steeds meer aan tv-kijken, internetten en Facebooken. Elk voordeel heb een nadeel, zei een wijs persoon al eens. Het enige dat ik mijn vrienden wil beloven: als je wil afspreken zal ik nooit nee zeggen omdat ik zit te Facebooken.

40 tips om van je Facebookverslaving af te komen

Wil je na het lezen van dit artikel echt aan de slag om te minderen met Facebook? Ik schreef dit vervolg waarin ik uitleg waarom Facebook verslavend is en 40 tips om van je Facebookverslaving af te komen.

Thomas Lapperre

Eigenaar Bloeise. Neemt altijd de zakelijke insteek. Schrijft over organisatie, IT infrastructuur en innovatie. Voor digitale bureaus, IT-bedrijven en mkb-bedrijven. Link met mij op LinkedIn.
Alle artikelen van Thomas Lapperre

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *