Overuren, plusuren en minuren: hoe zit het precies?

brand
Rokend persoon achter bureau

Overuren, plusuren en minuren: hoe zit het precies?

8 maanden geleden

Als je in dienst werkt heb je vast weleens meer of juist minder uren gedraaid dan eigenlijk zou moeten. Dit kan invloed hebben op je salaris en je werktijden. In deze blog leggen we uit hoe overuren, plusuren en minuren werken én wat dit betekent voor je portemonnee.

Overuren

Stel je voor dat je normaal gesproken 40 uur per week werkt, maar deze week heb je wat extra werk gedaan en in totaal 45 uur gewerkt. De uren die je bovenop je normale werkweek werkt, worden overuren genoemd. Werkgevers betalen vaak meer voor overuren dan voor gewone uren, maar dit hoeft niet per se. Kijk hiervoor in je cao, arbeidsovereenkomst of vraag aan de hr-afdeling

Overuren rekenvoorbeeld

Laten we voor het gemak zeggen dat je normale uurloon €10 is. Voor overuren besluit je werkgever om anderhalf keer dat bedrag te betalen. Dus voor elk overuur krijg je €15. In dit geval zou je voor de 5 extra uren €75 extra verdienen (5 overuren x €15 per overuur).

Overuren uitbetalen

Overuren worden vaak tegelijkertijd met het maandsalaris uitbetaald. Bij sommige werkgevers kun je er ook voor kiezen om de overuren die je werkt, in te zetten als extra vrije uren. In dit geval krijg je dus tijd voor tijd. Overuren uitbetalen werkt dus per werkgever anders. In een volgend hoofdstuk komen we hierop terug.

Is het bij het bedrijf waar je werkt niet bekend wat de regels rondom overuren zijn? Schroom niet om het te vragen aan je leidinggevende of HR. Cliché maar waar: voor niets gaat de zon op.

Plusuren: tijd voor tijd

Soms gebeurt het dat je meer uren werkt dan in je contract staat (overuren), maar deze uren niet meteen worden uitbetaald. Deze extra uren worden plusuren genoemd en fungeren als een soort tijdbuffer. Ze kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld een vrije dag te nemen in de toekomst.

Plusuren voorbeeld

Stel je voor dat je 2 uur per dag werkt, maar je hebt een paar weken lang elke dag 3 uur gewerkt. Na 5 dagen heb je dan 5 plusuren opgebouwd. Dit betekent dat je op een later moment die 5 uur kunt opnemen als vrije tijd, zonder dat het ten koste gaat van je salaris.

Minuren: te weinig gewerkt

Minuren zijn precies het tegenovergestelde van plusuren. Als je minder uren werkt dan in je contract staat, bouw je minuren op. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld een paar keer eerder naar huis bent gegaan of je hebt verslapen. Minuren kunnen invloed hebben op je salaris.

Minuren voorbeeld

Laten we zeggen dat je contractueel verplicht bent om 8 uur per dag te werken, maar je was ziek en kon maar 4 uur werken op een bepaalde dag. Dat betekent dat je die dag 4 minuren hebt opgebouwd. Als je uurloon €10 is, betekent dit dat je die dag €40 minder zal verdienen dan normaal.

Rekenvoorbeelden

Laten we nu eens naar een paar rekenvoorbeelden kijken om bovenstaande hoofdstukken rondom overuren, plusuren en minuren duidelijker te maken.

Voorbeeld 1:

Overuren Uitbetalen

 • Normaal uurloon: €12
 • Aantal gewerkte uren: 45 uur
 • Aantal overuren: 5 uur
 • Uurloon voor overuren: 1,5 x €12 = €18

In dit voorbeeld zou je voor de 5 overuren €90 extra verdienen.

Voorbeeld 2:

Plusuren

 • Normaal aantal uren per dag: 6 uur
 • Aantal gewerkte uren per dag (5 dagen lang): 7 uur
 • Aantal plusuren: 5 uur

Hier zou je 5 uur extra hebben om op een later moment als vrije tijd op te nemen.

Voorbeeld 3:

Minuren

 • Normaal aantal uren per dag: 9 uur
 • Aantal gewerkte uren op: 4 uur
 • Aantal minuren: 5 uur
 • Uurloon: €15

Bij dit voorbeeld zou je op die ziektedag €75 minder verdienen vanwege de 5 opgebouwde minuren.

Conclusie

Het begrijpen van overuren, plusuren en minuren is belangrijk om te weten hoe je salaris wordt berekend en hoe je vrije tijd kunt opnemen. Overuren kunnen een leuke extra boost aan je inkomen geven, terwijl plusuren je flexibiliteit geven in je werktijden en vrije dagen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van het beleid van je werkgever met betrekking tot deze uren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan op je loonstrookje.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *