Projectmanagement-trends dit jaar

brand

In een wereld die bol staat van de digitalisering hebben projectmanagers hun handen vol om hun organisaties mee te laten innoveren. Nederland kent een sterke projectmanagement-cultuur ­– we hebben er veel en sturen er dagelijks werknemers voor op peperdure trainingen – en dus is het niet verwonderlijk dat er in 2020 weer een hoop ontwikkelingen op stapel staan op het gebied van projectmanagement. We hebben de belangrijkste trends voor je bijeen gezocht.

Wat is projectmanagement?

Je weet wat projectmanagement is maar niet precies? Check deze korte uitlegvideo:

Hier volgen de vijf projectmanagement trends van 2020.

1. Meer soft skills én meer technische kennis

Kort door de bocht is de belangrijkste boodschap in 2020: de projectmanager krijgt het zwaarder. Vanwege de toenemende digitalisering en technologische ontwikkelingen verlangen we steeds meer technische kennis van de projectmanager. Achterover leunen en je eenmaal per week laagdrempelig laten updaten door je teamleden is er niet meer bij. Projectmanagers in 2020 hebben inhoudelijke kennis, een scherp oog voor detail en het lef om direct bij te sturen als dat nodig lijkt te zijn. Tijdens dat bijsturen verwachten we tegelijkertijd een mensgerichte aanpak: de projectmanager moet zorgvuldig communiceren en het team efficiënt laten werken. Soft skills, dus. De balans zoeken wordt nog de grootste kunst.

2. Automatiseren en innoveren

Projectmanagement

Waar bestaat die technische kennis dan eigenlijk uit? In steeds meer gevallen is het antwoord op de vraag die vanuit organisaties wordt gesteld iets anders dan die organisatie zelf voor ogen heeft. De moderne projectmanager heeft kennis van automatiseringsmogelijkheden, AI en VR – de belangrijkste digitaliseringstrends van dit moment. Als Henry Ford aan de vraag had beantwoord, had hij snellere paarden gefokt, zullen we maar zeggen. Het gaat erom dat de projectmanager kennis heeft van deze trends en ze op de juiste manier weet toe te passen in zijn projecten en organisatie. Die functie wordt in 2020 een stuk belangrijker, omdat het risico om als bedrijf achterop te raken ook toeneemt.

3. Vaste teams met specialisten

Steeds meer projectmanagers hechten waarde aan een vast team. Materie wordt complexer en technologie geavanceerder, dus wil je niet ieder kwartaal allerlei nieuwe gezichten aan tafel zien. Om als vast team continu te kunnen samenwerken, wordt steeds vaker op afstand samengewerkt via online hulpmiddelen, dus los van locatie of zelfs tijdzone. Een projectgroep kan zo ook langere tijd groeien en een vertrouwensband opbouwen. Uiteindelijk komt dat de output ten goede omdat de specialistische kennis bij de groepsleden langzaam maar zeker groeit. Het einde van het project betekent steeds minder vaak het einde van de projectgroep.

4. Samenwerkingen met niet-werknemers

Projectmanagement 2020 trends

In het verlengde daarvan zullen meer projecten zich in 2020 over de grenzen van bedrijven heen gaan afspelen. Om de ideale set specialisten aan tafel te krijgen, zal vaker extern gezocht worden naar skills die al dan niet tijdelijk nodig zijn om een project succesvol af te ronden. Vaak zijn dat zzp’ers, maar soms is de oplossing ook een gezamenlijk project met een andere onderneming. Ook daar geldt: die samenwerking stopt steeds minder vaak bij de eindstreep van het project.

5. Agile blijft hot

Agile kwam, zag, overwon en blijft nog wel even. Ook gezien de vorige trend blijft het onverminderd belangrijk om gestructureerd en overzichtelijk te werken. De projectmanager heeft in die opzet de verantwoordelijkheid om de status van het agile project continu te overzien en naar buiten op een juiste, overtuigende manier van een voice-over te voorzien. Storytelling in optima forma, dus. Agile werken is ook een manier om de toenemende complexiteit van projecten – vooral als die technologisch van aard zijn – grijpbaar te houden en de projectmanager in staat te stellen om zijn taken goed uit te voeren.

Mis je een projectmangement trend? Vertel het ons hieronder!

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *