Slim shoppen op Bol.com: zo scoor je maximale korting

brand
Bol.com - Vrouw online shoppen

Slim shoppen op Bol.com: zo scoor je maximale korting

Bol.com noemt zichzelf niet alleen ‘de winkel van ons allemaal’; met ruim zeven miljoen klanten is er in Nederland ondertussen geen huishouden meer te vinden waar nog nooit een welbekend blauwwitte pakketje bezorgd is. Met dusdanig veel klandizie zou je verwachten dat Bol.com verreweg de goedkoopste online aanbieder is. Toch is dit voor de meeste producten allerminst waar en zijn er (online) spelers die goedkoper zijn. Dat neemt echter niet weg dat je ook op Bol.com leuke kortingen kunt scoren. Dan moet je echter wel slim shoppen. Hoe je dat doet, leggen we in dit blog aan je uit.

Kortingscodes

De Nederlandse consument die korting wil in een webshop, googelt het woord ‘kortingscode’ in combinatie met die webshop en verwacht dat de schatkist open gaat. Voor steeds minder webshops werkt dat, en Bol.com is geen uitzondering. Kortingscodes slingeren nauwelijks nog rond, omdat Bol.com ze nauwelijks nog uitgeeft. Is er dan niets mogelijk? Tuurlijk wel! Zorg voor twee dingen: registreer je geboortedatum in je Bol.com-account en schrijf je in voor elke Bol.com-nieuwsbrief die er is. Zo krijg je op je verjaardag een kortingscode aangeboden en mis je geen enkele code die per nieuwsbrief wordt verspreid – want dat doet Bol.com nog wel. Ja, je krijgt zo nu en dan wat spam, maar als je daardoor een paar tientjes bespaart op jouw nieuwe tuinset, ben je jezelf dankbaar.

Bespaar Continu

Verrassend weinig mensen maken gebruik van Bespaar Continu (Herstel – is stopgezet door bol.com eind 2019), terwijl je er toch veel voordeel uit kunt halen. Het werkt eenvoudig: je sluit een soort vrijblijvend abonnement af om periodiek bepaalde producten – wasmiddel, hondenvoer, enzovoorts – te ontvangen. In ruil daarvoor krijg je er korting op. Combineer je vijf of meer producten, dan krijg je nog eens tien procent extra korting. Ben je een keer op vakantie of is er een andere reden om een levering over te slaan, dan is dat geen probleem. En toch zijn er nog steeds mensen die braaf elke maand het volle pond voor een nieuwe zak hondenvoer betalen…

Dagdeals

Soms moet je snel zijn. Tijdens Dagdeals worden bepaalde producten 24 uur lang goedkoper aangeboden. Ze worden aangekondigd via de nieuwsbrieven – daar heb je ze weer. Tip: maak een verlanglijstje met artikelen die je graag eens wilt kopen, maar nog te duur vindt. Elke dag even snel checken of ze in de aanbieding zijn is een kleine moeite. Aanvullende tip: installeer de app van Bol.com en check het op je telefoon.

Bol.com - kopen via computer

Bulk 10-daagse

Enkele keren per jaar (twee of drie keer) is er de Bulk 10-daagse van Bol.com. Dat houdt eenvoudigweg in: tot zestig procent korting op talloze producten. Ook hier geldt: houd nieuwsbrieven in de gaten, dus zorg dat je je daarvoor hebt ingeschreven. En vanaf de Bulk 10-daagse is het een logische stap naar…

Bulk-producten

… zelf bulk-bestellingen doen! Het blijft opmerkelijk dat mensen – ook tijdens kortingsperiodes – zuinigjes aan doen en alleen kopen wat ze direct nodig hebben. Als je het je kunt veroorloven, realiseer je dan dat je écht veel geld kunt besparen door maximaal gebruik te maken van aanbiedingen. Zestig procent korting op wasmiddel – wat niet over de datum gaat en wat je over een jaar ook nog nodig zult hebben – is voor de doorgewinterde koopjesjager een regelrechte uitnodiging om zesentwintig flessen te kopen. Ja, het kost wat kastruimte, maar als je uitrekent wat je hiermee bespaart, vind je dat niet meer zo’n probleem.

Retourdeals

We komen nu echt bij de Bol.com-tips voor gevorderden. Dikke kans dat je nog nooit van de retourdeals hebt gehoord. Dat gaat zo: iedereen die online iets bestelt, heeft veertien dagen bedenktijd. Ook als je het artikel in die tijd al geprobeerd hebt (enkele uitzonderingen daar gelaten). De meeste webwinkels calculeren in dat ze een bepaald percentage van hun verkochte items retour ontvangen en schrijven deze af. Bol.com zet ze opnieuw in de schappen, maar dan wel tegen een verlaagd tarief. Jij kunt ze kopen in de Retourdeals-sectie.

Let wel op: de meeste deals zijn niet bepaald om je vingers bij af te likken. Twee of drie euro op een artikel van 130 euro, daar gaan we niet bepaald van kwispelen. Let ook op dat de retourdeals niet meegaan in prijswijzigingen of andere kortingsacties, dus soms zijn ze zelfs duurder dan het nieuwe product! Maar het kan nooit kwaad om éven deze sectie te checken voordat je je bestelling definitief maakt.

Externe verkopers

Steeds meer externe verkopers bieden hun waar aan op Bol.com. Dat heeft een voordeel: je hebt als consument meer te kiezen. En het heeft nog een voordeel: als het product van jouw keuze door een externe verkoper wordt aangeboden, kun je natuurlijk even op de website van die verkoper checken of de prijs daar toevallig lager is. Soms hebben externe verkopers op hun eigen sites aanbiedingen die niet doorlopen op Bol.com. Je bent gek als je het niet even checkt. Dat is nou slim shoppen.

Bol.com - Marktplaats

Verzendkosten-hack

Deze is ook voor gevorderden. Wie weleens kleine artikeltjes op Bol.com bestelt, herkent vast dat je je winkelmandje tot minimaal twintig euro wilt vullen omdat de verzendkosten dan vervallen. Dat is natuurlijk ook de strategie: voor minder dan twee tientjes komt Bol.com ook z’n nest niet uit. Maar in plaats van onnodige (dure) zooi, kun je je mandje ook aanvullen met e-books (die, ironisch genoeg, niet eens fysiek verzonden hoeven te worden) om aan de twintig euro te komen. Die kosten soms maar één of twee euro, dus kun je ook nog maatwerk toepassen.

Gezond verstand

We moeten ‘m even benoemen. Het werd in de inleiding al benoemd: Bol.com is vaak niet de goedkoopste online aanbieder. Bestel er dan ook niet klakkeloos ieder artikel en doe even marktonderzoek. Met Google Shopping of andere vergelijkingssites is dat geen hogere wiskunde.

Wat je in dit kader ook moet weten is dat Bol.com soms rare prijzen hanteert. Oudere artikelen die al wat langer in een magazijn liggen, worden soms ineens goedkoper aangeboden dan exact hetzelfde artikel dat toevallig in een nieuwe verpakking zit. De ene fles haarlak is dan twee keer zo goedkoop als vrijwel exact dezelfde andere fles haarlak. Om vergelijkbare redenen zie je soms dat grootverpakkingen (wasmiddelen, vaatwastabletten, dat werk) omgerekend duurder zijn dan kleine verpakkingen. Nogmaals: gebruik je gezond verstand, reken even uit wat je nu precies betaalt en doe kort marktonderzoek.

Dát is slim shoppen en maximale korting scoren.

Martijn Kroese

Hi! Ik ben Martijn, zzp'er en eigenaar van Kroese Tekst & Taal. Als academisch opgeleid neerlandicus zet ik me met mijn eenmanszaak in voor professionele content voor het mkb. U haalt met mij een secuur en snel werkende professional in huis met veel ervaring in[…]
Alle artikelen van Martijn Kroese

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *