Studenten inzetten als uitzendkracht: wanneer en hoe?

brand
studenten als uitzendkracht

Studenten inzetten als uitzendkracht: wanneer en hoe?

Iedere verstandige ondernemer die personeel in dienst heeft of wil nemen, kijkt altijd kritisch naar zijn personeelsbeleid. Loonkosten zijn namelijk één van de belangrijkste kostenposten, vooral als je veel personeel nodig hebt. Als dat dan ook nog allemaal personeel is met vaste dienstverbanden, zorgt dat er bovendien voor dat je bedrijf erg inflexibel is. Je kunt dan immers niet eenvoudig op- en afschalen in personeelsinzet. In dat soort gevallen kan het erg handig en verstandig zijn om met uitzendkrachten te werken.

Studenten als uitzendkrachten

Studenten als uitzendkracht - zo werkt het

Van oudsher zijn veel uitzendkrachten studenten die een bijbaan naast hun opleiding zoeken. Je hebt het dan over uitzendkrachten in de leeftijdscategorie van 16 tot 24 jaar die vaak parttime functies zoeken. Een student inhuren kan om drie redenen erg handig zijn:

  1. Ze zijn vaak bereid om onregelmatig en buiten kantoortijden te werken. Bijvoorbeeld omdat ze overdag college hebben en dus ’s avonds en in het weekend kunnen en willen werken.
  2. Je kunt ze flexibel inzetten – de ene week wat meer uren dan de andere, bijvoorbeeld – en vaak wat meer laten werken tijdens vakanties, als je vaste personeel traditioneel verlof neemt.
  3. Het minimumloon ligt lager naarmate de uitzendkracht jonger is. Dit kan behoorlijk schelen in de loonkosten.

Toch hebben veel ondernemers nog nooit met uitzendkrachten gewerkt. Bijvoorbeeld omdat ze denken dat het ongemotiveerd personeel is, dat binnen de kortste keren weer afscheid neemt. In de praktijk is dat echter in veruit de meeste gevallen verre van de waarheid. Sterker nog: de populariteit van uitzendkrachten neemt toe en daarmee de kwaliteit ook.

Wanneer kun je het best uitzendkrachten inzetten?

Traditioneel worden uitzendkrachten vooral ingezet voor seizoenswerk – denk aan sectoren als toerisme, horeca en de agrarische sector. Deze functies staan dan ook bekend als typisch studentenwerk. De inzet van uitzendkrachten is echter in de loop der jaren in tal van andere branches gangbaar geworden. Vooral in de retail vinden we veel uitzendkrachten, maar eigenlijk voor elke functie waarbij geen specialistische vooropleiding nodig is, zijn tegenwoordig uitzendkrachten beschikbaar.

Het in de arm nemen van een uitzendbureau is dus aan te bevelen als je tijdelijk meer personeel nodig hebt of nog niet zeker weet of je op lange termijn met extra personeel wilt werken. Het is echter ook handig als je kieskeurig bent wat betreft nieuw personeel en, mocht de samenwerking niet bevallen, snel en zonder kleerscheuren weer afscheid van elkaar wilt kunnen nemen. Die vrijheid heb je bij eigen personeel, met vaak een dienstverband voor een vaststaand aantal maanden, niet.

Waar moet je op letten bij uitzendkrachten?

Waar moet je bij studenten opletten

Een uitzendkracht neem je niet aan omdat het zoveel goedkoper is dan eigen personeel aannemen. Sterker nog: werken met uitzendkrachten kost je per gewerkt uur eenvoudigweg meer geld. Dat komt uiteraard doordat de tussenpersoon – het uitzendbureau – niet voor een glimlach en een handdruk werkt, maar aan de bemiddeling verdient. Je koopt dus eigenlijk een stukje flexibiliteit. Daarnaast verzorgt het uitzendbureau een voorselectie, dus je selectieprocedure wordt korter en eenvoudiger. Dat is waar je uiteindelijk voor betaalt.

Waar je ook op moet letten, zijn de rechten en plichten van uitzendkrachten. Je bent bijvoorbeeld verplicht ze dezelfde faciliteiten (gebruik van kantine en andere voorzieningen) te bieden als je eigen personeel. En de rechten die jij hebt – zonder opzegtermijn afscheid nemen, bijvoorbeeld – heeft de uitzendkracht ook. Hij of zij kan er dus onverwachts mee stoppen. Tot slot kan een uitzendcontract niet eeuwig worden verlengd. Je bent bij wet verplicht om een uitzendkracht na twee jaar in vaste dienst te nemen.

Wat is het verschil tussen werkstudenten en uitzendkrachten?

Een speciale categorie uitzendkrachten zijn de zogenaamde werkstudenten. Een werkstudent is een uitzendkracht die een opleiding volgt, maar alvast voorsorteert op een functie nadat die opleiding is voltooid. Het werk dat de werkstudent zoekt, ligt dus in het verlengde van de opleiding in kwestie.

Een werkstudent zal dan ook niet ieder werk willen doen en zal er in principe op inzetten om na afronding van de opleiding bij jou in dienst te blijven of door te stromen naar een andere functie. Het is goed om te checken of je liever wilt werken met ’traditionele’ student-uitzendkrachten, die wellicht weer afscheid nemen zodra hun opleiding erop zit, of werkstudenten, die je meer voor de langere termijn in uitzenddienst neemt.

DOWNLOAD het e-book: Gevonden! 43 online recruitment tips voor website, content en social media

+ BONUS! Vijf tips voor een efficiënte fotoshoot

43 online recruitment tips

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *