Upgraden naar Windows 10: informatie voor de late overstapper

brand
Windows 7 naar 10 licenties online

Upgraden naar Windows 10: informatie voor de late overstapper

Op 14 januari stopt Microsoft de ondersteuning van Windows 7. Dat houdt niet in dat het systeem onbruikbaar wordt, maar Microsoft zal er geen updates meer voor ontwikkelen. Voor iedere gebruiker van het systeem – en voor de zakelijke gebruiker in het bijzonder – is dat natuurlijk risicovol, omdat het ook betekent dat veiligheidslekken niet langer gedicht zullen worden. Reden genoeg dus om over te stappen naar Windows 10.

Van uitstel komt geen afstel

Van een hoop gebruikers van Windows 7 is bekend dat ze er bewust voor hebben gekozen de overstap naar Windows 10 nog niet te maken. Tot en met juli 2016 heeft Microsoft deze overstap gratis aangeboden, maar veel gebruikers hebben deze kans laten schieten. Er is zelfs een groep gebruikers die, na de overstap naar Windows 10, weer een downgrade naar Windows 7 heeft uitgevoerd omdat het nieuwe systeem niet beviel. Tot slot is er nog een derde groep: de gebruikers die er eenvoudigweg nog niet bij hebben stilgestaan dat de ondersteuning van Windows 7 eindig is.

Bij welke groep je ook hoort, het einde van Windows 7 nadert en dat betekent dat je nu echt eens werk zou moeten maken van die langverwachte upgrade naar Windows 10. Zo’n upgrade brengt ook nog eens een boel voordelen met zich mee, vooral voor de zakelijke gebruiker.

Voordelen overstappen van 7 naar 10

Voordelen windows 10 overstappen

Naast de zekerheid dat je besturingssysteem de komende jaren, tot 2025, up-to-date zal worden gehouden, kleven er nog meer voordelen aan Windows 10. Het systeem is perfect compatibel met de nieuwste programma’s en apps, zoals Office 2019, en programma’s laden een stuk sneller dan je van oudere versies van Windows gewend bent.

Wat voor de ondernemer erg belangrijk is, is het gegeven dat een computer die na 14 januari 2020 nog draait op Windows 7 (of ouder) niet langer AVG-proof is. Dat houdt in dat je in zo’n geval formeel gezien niet meer aan de AVG-richtlijnen voldoet als je klantgegevens verwerkt of bewaart met behulp van een oude versie van Windows. Met een tijdige overstap naar Windows 10 kun je dus ook richting toezichthouders duidelijk maken dat je je privacybeleid serieus neemt.

Die overstap is, in tegenstelling tot wat je wellicht uit het verleden gewend bent, eigenlijk verrassend eenvoudig.

Licentie Windows 10

Windows 10 licentie

Vroeger had je een collectie CD-ROM’s en een dikke handleiding nodig om de overstap te maken naar een nieuw besturingssysteem, maar die tijden zijn gelukkig voorbij. Het enige wat je tegenwoordig nog nodig hebt, is een Windows 10 licentie. Met zo’n licentie kun je het systeem downloaden en direct op je computer installeren. Het overzetten van je data is een standaard inbegrepen stap in het upgrade-proces, maar ga ALTIJD voor zeker, vooral als ondernemer. Zorg voor een actuele back-up van je administratie die jij snel en gemakkelijk terug kan zetten. Een cloudoplossing zoals Dropbox is handig, houd er alleen rekening mee dat je een dataverwerkingscontract afsluit (een paar klikken werk) vanwege wederom de AVG.

Let op: sommige computerhandelaren willen je doen geloven dat het beter is gewoon een nieuwe computer met Windows 10 erop te kopen. Als je computer ontzettend oud is, kun je dat zeker overwegen, maar het is wel een erg dure oplossing en in de meeste gevallen ook een paardenmiddel. Met Windows 10 wordt ook een computer van enkele jaren oud zelfs een stuk sneller, als je de fun features uitzet. Ben je nog tevreden over je computer? Ga dan zeker ‘gewoon’ voor een licentie, en doe jezelf een plezier: wacht niet tot januari 2020.

Martijn Kroese

Hi! Ik ben Martijn, zzp'er en eigenaar van Kroese Tekst & Taal. Als academisch opgeleid neerlandicus zet ik me met mijn eenmanszaak in voor professionele content voor het mkb. U haalt met mij een secuur en snel werkende professional in huis met veel ervaring in[…]
Alle artikelen van Martijn Kroese

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *