Usenet: wat, waarom en hoe

brand

Privacy is vandaag de dag steeds belangrijker. Zeker bij het downloaden van bestanden. Veel mensen gebruiken nog altijd torrents. Usenet biedt voordelen die torrents niet hebben. Wat Usenet precies is, welke voordelen het heeft en hoe je er mee aan de slag gaat, wordt uitgelegd in dit artikel. 

Waarschuwing vooraf: downloadwetgeving

Voordat we uitleggen wat Usenet precies is, is het goed om stil te staan bij de downloadwetgeving. Waar het vroeger gedoogd werd om bestanden uit illegale bron voor eigen gebruik te downloaden, geldt nu een downloadverbod. Dat betekent dat het strafbaar is om bestanden te downloaden waar auteursrecht op rust.

Op dit moment richt auteursrechtenwaakhond Stichting Brein zich alleen nog op de aanbieders, maar de verwachting is dat film- en muziekmaatschappijen in de toekomst zelf acties ondernemen tegen downloaders. Zo krijgen particulieren in Duitsland al te maken met advocaten en hoge boetes. Je downloadt dus volledig op eigen risico.

Wat is Usenet: nieuwsgroepen

Usenet is een dienst die wereldwijd beschikbaar is, waarop men berichten en artikelen kan uitwisselen. Een persoon plaatst een bericht en een ander kan dit bericht op een later moment afhalen. Dit platform werkt met zogenaamde ‘nieuwsgroepen’ (newsgroups). Al deze groepen samen, vormen samen het platform. Op Usenet kan over veel verschillende onderwerpen worden gediscussieerd.

Om gebruik te kunnen maken van Usenet, moet je gebruikmaken van een aanbieder, een provider. Soms wordt een dergelijke provider ook wel ‘newsserver’ of ‘payserver’ genoemd. Bij iedere aanbieder geldt een bepaalde hoeveelheid dagen ‘retentie’. Dit is het aantal dagen dat je een bericht of een artikel van de Usenet-server kan afhalen.

Op Usenet wordt niet alleen gediscussieerd over verschillende onderwerpen, maar er worden soms ook afbeeldingen, muziek en software verspreid. De bedoeling is dat het hier gaat om content uit legale bron, zoals rechtenvrije muziek of freeware software.

Waarom Usenet? (Whats the use?)

De hoofdvraag is natuurlijk: waarom Usenet? Misschien heb je wel eens van ‘torrents’ gehoord. Die komen zelden positief in het nieuws: ze worden geassocieerd met piraterij en schadelijke software. Via torrents valt gratis, vaak op illegale wijze, content binnen te halen. Dat levert veel privacyproblemen op, omdat de bestanden ook meteen weer gedeeld worden met anderen. Bij Usenet is deze verplichting tot delen er niet.

Daar komt nog bij dat alles wat je downloadt anoniem blijft. Sterker: bestanden kunnen binnengehaald worden via een versleutelde verbinding (SSL). Alle downloads zijn dan 100 procent privé.

Een ander voordeel is dat het downloaden via nieuwsgroups erg snel gaat. De meeste aanbieders van Usenet hebben een hoge snelheidslimiet. Anderen hebben helemaal geen limiet. Vaak zit je alleen vast aan de standaard downloadsnelheid van je internetprovider. Downloaden via Usenet kan daarom soms gebeuren met vele gigabytes per seconde.

Hoe gebruik je Usenet?

Nu de voordelen van Usenet duidelijk zijn, is het tijd om uit te leggen hoe je verbinding maakt met dit platform en kunt beginnen met het downloaden van bestanden en met het discussiëren met elkaar op een wereldwijd platform. Allereerst is het zaak om een Usenet-provider uit te kiezen.

Onthoud dat Usenet geen peer-to-peer-service is. Je deelt niet met elkaar, maar uploadt naar een server. De aanbieders van deze servers kunnen het best beoordeeld worden op het aantal dagen van retentie, hoeveel data je iedere maand mag downloaden, hoeveel verbindingen er tegelijk opgezet mogen worden en uiteraard op de veiligheid. Sommige providers vragen bijvoorbeeld een extra vergoeding voor het gebruik van SSL.

Usenet-credentials en -browser

Usenet uitleg - credentials en browser

Heb je je eenmaal aangemeld bij een provider, dan krijg je de Usenet-credentials. Deze bestaan uit een gebruikersnaam en wachtwoord. Zodra je je hebt aangemeld, krijg je ook een adres waarmee je kunt verbinden.

Je vraagt je misschien af waar deze gegevens moeten worden ingevoerd. Dit gebeurt in een zogenaamde ‘Usenet-browser’. Sommige diensten hebben hun eigen browser (downloadprogramma). Er bestaan zowel gratis als betaalde programma’s, ieder met hun eigen voordelen.

Log in via de Usenet-browser, met het gebruikersnaam en wachtwoord dat je eerder hebt gekregen. Typ ook het serveradres in.

Nu alles klaar staat, is het tijd om content te gaan zoeken. Veel Usenet browsers hebben een zoekbalk, zodat je direct naar content kunt zoeken. Dit is een slimme, snelle manier om te vinden waar je naar op zoek bent

NZB-indexers

De volgende stap is het downloaden van de content. Dit doe je in de meeste browsers door dubbel te klikken op het bestand. Je zult veel bestanden tegenkomen met willekeurige, bijna onleesbare namen. Dit zijn bestanden met versleutelde informatie. Deze kun je ontsleutelen met een zogenaamde NZB-indexer.

Voordat je op een NZB-indexer zoekt, moet je inloggen in je Usenet-browser. NZB-bestanden lijken veel op torrent-bestanden: je kunt er bestanden in kleine gedeelten mee downloaden. Iedereen kan NZB-bestanden downloaden met een browser, maar je hebt een server nodig om het achterliggende, verpakte bestand daadwerkelijk binnen te halen.

Wie op zoek is naar een NZB-indexer, heeft genoeg keuze. Er zijn er verschillende. Veel daarvan zijn gratis en vrij te gebruiken. Anderen vragen een kleine vergoeding om NZB-bestanden te mogen zoeken. Een veel gebruikte gratis indexer is NZBGet, dat gratis beschikbaar is voor Windows, Mac, Linux, BSD en Android. Soms moet je hier een account aanmaken en inloggen.

Zodra je eenmaal bent ingelogd op de indexer, kun je naar bestanden zoeken. Zoek naar (auteursrechtenvrije) films, muziek, software of wat je maar zoekt. Download de NZB-bestanden die het resultaat zijn van de zoekopdracht. Dit doe je bij de meeste indexers door vinkjes te zetten bij de bestanden die je wilt downloaden. Het kan ook zijn dat de indexer downloadknoppen laat zien. Als je de NZB-files hebt gedownload, kun je het bestand openen met je Usenet-browser. Dan begint de download en heb je het gewenste bestand binnen no-time binnen.

Zoeksites

In plaats van indexers kun je ook zoeksites gebruiken. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld Binsearch. Dit is een gratis website waarmee je alle Usenet-servers doorzoekt. Zoek op een bestand en zet een vinkje bij de bestanden die je wilt downloaden. Klik op ‘Create NZB’ en het bestand wordt geopend in je Usenet-browser.

Thomas Lapperre

Eigenaar Bloeise. Neemt altijd de zakelijke insteek. Schrijft over organisatie, IT infrastructuur en innovatie. Voor digitale bureaus, IT-bedrijven en mkb-bedrijven. Link met mij op LinkedIn.
Alle artikelen van Thomas Lapperre

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *