Wat doet een copywriter eigenlijk?

brand

Een informerende tekst die ook nog eens lekker wegleest. Een flyer die de ontvanger niet weggooit, maar bewaart. Een copywriter zorgt ervoor dat hij of zij mensen met zijn tekst raakt en tot actie beweegt. Een copywriter is een schrijver. Copy is de tekst die wordt gebruikt om producten binnen de reclame- en marketingbranche te verkopen. Het is een beroep dat al eeuwen bestaat. Copywriters zijn werkzaam bij reclamebureaus, communicatiebureaus, marketingbureaus of de eigen marketingafdeling van een bedrijf. Ook werken veel copywriters freelance. Het werk kan prima vanuit huis worden verricht.

Wat is de achtergrond van een copywriter?

Vandaag de dag is het de taak van een copywriter om heldere en bondige teksten voor advertenties, marketingmaterialen en websites te schrijven. En dat voor de meest uiteenlopende industrieën. Een copywriter werkt dus aan een verscheidenheid aan projecten en dient telkens met creatieve concepten te komen. De meeste professionals hebben een achtergrond in de journalistiek, Nederlandse taal of communicatie. Ze dienen over uitstekende taalvaardigheden te beschikken, goed te zijn in het werken met Word en Excel en kunnen omgaan met deadlines.

Waartoe moet het werk van een copywriter leiden?

Een copywriter dient teksten te schrijven die overtuigen. Teksten die een dusdanig commercieel karakter hebben dat ze klanten kunnen werven. Een copywriter moet een potentiële klant er met zijn woorden van overtuigen dat deze tot actie moet overgaan. Het einddoel daarvan is de aanschaf van een product of een dienst, een lead dus. Overigens hoeft een lead niet altijd een aanschaf te betekenen. Ook een inschrijving voor een nieuwsbrief of een telefoontje om meer informatie te vragen kunnen dit zijn.

Een copywriter geeft potentiële klanten een duwtje in de goede richting

Hoe de opdrachtgever een lead dus ook definieert, de bedoeling is altijd een tekst te schrijven die de potentiële klant een duwtje in de rug geeft: aanmoedigen, overtuigen, infomeren of inspireren. Hiervoor kiezen ze de juiste woorden en formuleren zinnen en paragrafen die de lezer weten te prikkelen. De teksten kunnen in het kader van B2B (Business to Business) of B2C (Business to Customer) worden geschreven. Ze kunnen op websites, sociale media en in winkels worden geplaatst, maar ook worden gedrukt en in een krant of tijdschrift verschijnen.

Voor wie schrijft een copywriter?

Het werk van een copywriter verschilt degelijk van het werk van bijvoorbeeld een fictieschrijver. Niet alleen is de content heel anders, een copywriter werkt eveneens met een strakke agenda. Een tekst die bedoeld is om een product te promoten moet nu eenmaal klaar zijn alvorens deze wordt gelanceerd. Vanwege de vele bedoelingen die er achter een tekst kunnen schuilgaan, is een tekst ook niet altijd een verkopende tekst. Een copywriter kan ook een blog schrijven om de autoriteit van de opdrachtgever binnen zijn niche te versterken. Of een whitepaper, om uit te leggen hoe een bepaald probleem kan worden opgelost.

copywriter

Een copywriter werkt met een strakke agenda

Het werk van een copywriter bestaat uit meer dan alleen schrijven

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat een copywriter zich enkel met het schrijfwerk zelf bezighoudt. Eerlijk is eerlijk, de functienaam doet dit sterk vermoeden. Toch is schrijven niet het enige wat het takenpakket van een copywriter vormt. Aan het eigenlijke schrijven gaat immers ook voorbereidingswerk vooraf. Het creëren van slimme content waarmee marketingdoelen worden ondersteund vergt onderzoek, analyse en creativiteit in denken. Bovendien is elk bedrijf weer anders en dient de copywriter telkens rekening te houden met de specifieke wensen, maar ook kenmerken van zijn opdrachtgever.

De definitieve tekst is nooit de eerste versie die op papier werd gezet

Een copywriter onderzoekt het onderwerp waarover moet worden geschreven en neemt wellicht interviews af. Bovendien klimt een copywriter vervolgens niet zomaar in de pen. Een tekst wordt op basis van een heldere opzet geschreven. Zelden is de eerste versie ook de definitieve versie. Mogelijk wordt deze na het proeflezen wel meerdere keren geredigeerd.

Misverstanden die omtrent dit beroep bestaan

Over het beroep van copywriter bestaan enkele misverstanden. In de eerste plaats houden niet alle copywriters zich bezig met adverteerwerk. Ook hebben bepaalde copywriters, zoals medische copywriters of technische copywriters, hun eigen niche. Dit betekent dus dat zij zich uitsluitend met het schrijven van teksten voor dit vakgebied bezighouden. Tot slot moeten we benadrukken dat een copywriter niets te maken heeft met copyright oftewel auteursrecht, wat een intellectueel eigendom en hierdoor exclusief recht betekent om geschreven werk te verspreiden.

Het verschil tussen copywriting en content writing

Tot slot het verschil tussen copywriting en content writing. Alhoewel de twee functies elkaar grotendeels overlappen, zijn hun kerndoelen anders. Voor een copywriter is het doel in de meeste gevallen het zorgen voor een lead. Vaak wordt met een lead een verkoop bedoeld. Het schrijfwerk is doorgaans kort en bondig en is bedoeld om te entertainen en een bepaald probleem van (potentiële) klanten uit te lichten. Content writing betreft veel meer het schrijven voor bestaande en mogelijke klanten, om deze te entertainen, helpen of te informeren. Zij schrijven vaak dan ook langere teksten.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *