Wat doet een UX designer eigenlijk? 

brand
Wat doet een UX designer eigenlijk? 

Wat doet een UX designer eigenlijk? 

UX/UI designers, je hebt vast wel eens van ze gehoord. Ze zijn verantwoordelijk voor het maken van digitale producten en diensten die niet alleen mooi zijn, maar vooral ook gemakkelijk en handig te gebruiken zijn. Maar wat doen ze nu eigenlijk precies? En waarom zijn ze zo belangrijk voor bedrijven? In dit artikel gaan we dieper in op wat UX-designers doen en waarom hun expertise zo belangrijk is voor het succes van digitale producten. 

Wat is UX precies, en wat is het verschil met CX? 

UX staat voor User Experience, en het draait om hoe fijn het voor jou is om te doen wat je wilt op een website, app of software. Een UX-designer zorgt ervoor dat dit zo positief en gebruiksvriendelijk mogelijk is. CX, oftewel Customer Experience, gaat verder en kijkt naar alles wat je meemaakt als klant bij een bedrijf, zoals hoe ze je behandelen, wat ze uitstralen en hoe ze met je communiceren. Terwijl UX vooral over de digitale kant gaat, is CX veel breder en omvat het alle aspecten van de klantrelatie. 

Waarom zetten bedrijven in op UX? 

Bedrijven gaan vol voor UX design omdat ze snappen dat een goede ervaring voor gebruikers super belangrijk is om klanten te houden en te groeien. Als je website of app fijn werkt, kan dat leiden tot hogere klanttevredenheid, en zijn mensen sneller geneigd om iets te kopen (en vaker terug te komen). En in de digitale wereld van vandaag moet je opvallen door je website of app lekker makkelijk te maken. 

Voor wat voor platforms/kanalen kun je een UX designer inzetten? 

Een UX-designer verbetert de gebruikerservaring op verschillende digitale platforms en kanalen. Denk hierbij aan websites, waarbij het belangrijk is dat de site gemakkelijk te gebruiken is en er goed uitziet, of aan mobiele apps, waarbij de app ook goed werkt op kleinere schermen. Ook software die je op je computer gebruikt profiteert van het werk van een UX-designer, omdat deze de interactie en bruikbaarheid kan verbeteren. Bij e-commerce platforms houdt een UX-designer zich bezig met het optimaliseren van de winkelervaring, het verbeteren van het afrekenproces en het aanbieden van persoonlijke aanbevelingen aan klanten. 

Wat doet een UX designer eigenlijk? 

Bij wat voor bedrijven kom je UX designers tegen? 

UX-designers werken bij verschillende soorten bedrijven en organisaties. Denk aan grote techbedrijven zoals Google, Apple en Microsoft, die teams van UX-designers hebben om hun producten te verbeteren. Ook e-commerce bedrijven zoals Amazon, eBay en Shopify begrijpen dat een goede gebruikerservaring essentieel is voor hun klanten. Startups leggen vaak veel nadruk op UX om op te vallen in de markt en gebruikers aan te trekken. Zelfs banken en financiële instellingen investeren in UX om online bankieren en financiële transacties makkelijker en veiliger te maken. 

Waarom UX design meer is dan een ‘gewoon’ design 

UX-design gaat verder dan alleen maar iets moois maken. Het gaat erom dat je diep in het hoofd van de gebruikers duikt en begrijpt wat ze nodig hebben en verwachten. Je moet een product bouwen dat past bij hun wensen. En daarvoor heb je een paar skills nodig: je moet gebruikersonderzoek doen om te snappen hoe mensen zich gedragen en wat ze zeggen, je moet de boel logisch en intuïtief indelen in informatiearchitectuur, je maakt wat ruwe schetsen en prototypes om te testen, je doet wat bruikbaarheidstesten om te zien waar het fout gaat en hoe je het kan fixen, je werkt goed samen met andere teamleden zoals developers en projectmanagers, en je moet ook iets van psychologie en gedragswetenschappen snappen om te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen. 

Wat doet een UX designer eigenlijk? 

Hoe ziet het proces van UX design eruit, van begin tot eind? 

Het proces begint met onderzoek en analyse van de doelgroep en concurrenten. Vervolgens wordt de interface-structuur en lay-out gepland met behulp van informatiearchitectuur en wireframing. Prototypes worden ontwikkeld om feedback te verzamelen. Daarna worden de visuele elementen, zoals kleuren en grafische details, ontworpen. De ontwikkelaars vertalen dit ontwerp naar een werkend product. Na de lancering blijft er voortdurend feedback verzameld worden en worden verbeteringen aangebracht. Het product wordt geëvalueerd aan de hand van vooraf bepaalde doelen en blijft onderhouden en verbeterd op basis van feedback en veranderende behoeften. Het is een voortdurend proces van ontwikkelen, testen, aanpassen en groeien. 

Hoe wordt een UX designer gewoonlijk opgeleid? 

UX-designers kunnen op verschillende manieren hun vaardigheden aanscherpen. Veel van hen gaan naar school en halen een diploma in design, interactieve media, informatica, of psychologie. Anderen kiezen voor specifieke cursussen en workshops die focussen op UX-design, zowel online als offline. Voor de zelfstandige leerlingen zijn er boeken, online bronnen, en praktijkervaring om van te leren. Het is ook een goed idee om stage te lopen of aan echte projecten te werken bij bedrijven, dat geeft je waardevolle praktijkervaring. Sommige mensen gaan zelfs voor UX-certificeringen om hun vaardigheden te verbeteren. UX-design is een veelzijdige wereld, dus designers kunnen verschillende achtergronden en vaardigheden hebben. 

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *