Welk soort vloer is het meest geschikt voor op kantoor?

brand
Kantoorvloer kiezen

Welk soort vloer is het meest geschikt voor op kantoor?

Menig werknemer in Nederland zal er een gat in de lucht om springen: de kantoortuin lijkt definitief zijn langste tijd te hebben gehad. Dat we na de coronacrisis onze kantoorinrichting anders gaan aanpakken dan voorheen, dat staat namelijk wel vast. Maar met welke veranderingen moet je zoal rekening houden en welke impact heeft dat op, bijvoorbeeld, het soort kantoorvloer dat je kiest?

Het einde van de kantoortuin

Het einde van de kantoortuin

Wat ooit dé moderne manier van samenwerken op kantoor was, en hét antwoord op de ‘hokkerige’ kantoorinrichting vanuit de jaren tachtig en negentig, blijkt uiteindelijk toch maar bar weinig zoden aan de dijk gezet te hebben. Akkoord, een kantoorruimte vol met kleine, gehorige hokjes – of erger, de typisch Amerikaanse ‘cubicles’ – is ook geen lust voor het oog, maar op de keper beschouwd hebben maar bar weinig werknemers daadwerkelijk baat gehad bij die hypermoderne kantoortuin. Het moest een plek van inspiratie, samenwerking en dynamiek worden. Het bleek in veel gevallen een chaotische, lawaaierige semi-kantine waar het altijd vuil was en waar een chronisch gebrek aan rustige werk- of vergaderplekjes maar gewoon geaccepteerd moest worden.

Van die kantoortuin nemen we massaal afscheid. Het kantoor wordt meer een ontmoetingsplek. Een plaats waar we niet primair naartoe gaan om voor onszelf achter een laptop te werken, maar waar we met een doel naar afreizen. Om met klanten of zakelijke relaties af te spreken, of om een inspirerende teamtraining te houden, bijvoorbeeld.

De kantoorvloer verandert mee

Dat houdt in dat we kantoren grondig gaan herinrichten, verbouwen, en ja zelfs zo ongeveer vanaf casco opnieuw gaan opbouwen. We gaan daarbij rekening houden met de wens van de toekomst. Eén werkplek per medewerker, allemaal per afdeling gegroepeerd op één etage, dat soort inrichtingen zijn verleden tijd. We gaan inspiratiezones inrichten, plekken om met klanten en relaties op een prettige, professionele manier te kunnen afspreken, en we gaan rekening houden met digitale aanwezigheid tijdens vergaderingen: schermen in elke vergaderruimte dus, zodat ook mensen vanuit andere locaties kunnen deelnemen. Deze kantoortrends hadden zich al ingezet begin 2020 en zetten nu helemaal door.

De meest elementaire basisonderdelen van het kantoor veranderen ‘gewoon’ mee met deze (r)evolutie, zoals kantoorvloeren. Als de kantoorruimte in de toekomst veel meer voor groepsactiviteiten gaat worden gebruikt in plaats van door individuele medewerkers die op een vaste plek zitten te werken van 9 tot 5, dan heeft dat immers impact op dat soort basisonderdelen van je kantoor.

Hoe kies je de optimale kantoorvloer?

Kantoorvloer kiezen stappen

Maar hoe ga je dan te werk als je anno nu je kantoor opnieuw wilt inrichten, of wellicht voor het eerst een kantoor gaat inrichten? Hoe kies je de kantoorvloer die het best bij jouw onderneming en kantoor past?

  1. Stap 1: Bedenk hoe intensief de vloer zal worden gebruikt. Zul je vaak klanten en relaties uitnodigen op kantoor? Of werk je er eigenlijk alleen maar met een handjevol medewerkers? Er zitten grote verschillen tussen de gebruiksintensiteit die verschillende vloeren aankunnen voordat ze beginnen te slijten. Vooral als er (ook) veel met wagentjes – denk aan de koffiekar of de schoonmaakkar – over de vloeren wordt gereden, is het raadzaam om naar een vloer te kijken die geschikt is voor intensief (semi-industrieel) gebruik.
  2. Stap 2: Stel vast welke uitstraling jouw vloer moet hebben om bij je bedrijf te passen. Een donkere tegelvloer kan een strakke, maar ook een kille uitstraling hebben. Warm tapijt doet weer iets heel anders met de ruimte. Denk ook aan gehorigheid: tapijtvloeren absorberen meer geluid dan parket, bijvoorbeeld.
  3. Stap 3: Bepaal of het een probleem is om tijd en geld kwijt te zijn aan onderhoud en schoonmaak. Tapijt kan mooi zijn en is een goedkope kantoorvloer vaak, maar koffievlekken krijg je er niet uit. Soms is het dan ideaal om naar nagenoeg onderhoudsvrije vloeren te kijken. PVC bijvoorbeeld: dat krast nauwelijks en is binnen een handomdraai gereinigd. Dat kan je veel tijd en geld schelen op het gebied van kantoorvloer schoonmaak en onderhoud.
  4. Stap 4: Bepaal je budget en streep de opties af die eenvoudigweg niet binnen je budget vallen.

Welke opties zijn er voor kantoorvloeren?

kantoorvloer opties

Bij welke opties kun je dan zoal uitkomen? Grofweg zijn dit de mogelijkheden en bijbehorende kenmerken:

  1. PVC vloeren: geluiddempend, onderhoudsvrij, eenvoudig schoon te maken en geschikt voor vloerverwarming.
  2. Tapijt: luxe uitstraling, geluiddempend, moet structureel grondig worden gereinigd, niet geschikt voor vloerverwarming, kan snel slijten/verkleuren.
  3. Laminaat/parket: relatief goedkoop, gehorig, eenvoudig schoon te maken, geschikt voor vloerverwarming, beschadigt relatief snel.
  4. Gegoten betonvloeren: luxe uitstraling, relatief duur, gehorig, geschikt voor vloerverwarming, eenvoudig schoon te maken, slijtvast.
  5. Vinyl kantoorvloeren: goedkoop, eenvoudig schoon te maken, geschikt voor vloerverwarming, beschadigt relatief snel, geluiddempend.
  6. Tegels als kantoorvloer: luxe uitstraling, geschikt voor vloerverwarming, gehorig, eenvoudig schoon te maken, verschillende prijs- en kwaliteitsklassen.

 

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *