Werkstudenten inzetten in jouw organisatie: een goed idee?

brand
werkstudenten

Werkstudenten inzetten in jouw organisatie: een goed idee?

In hun zoektocht naar nieuw personeel dat zowel betaalbaar als kwalitatief in orde is, komen steeds meer bedrijven uit bij werkstudenten. Er kleven voor zowel grote bedrijven als ondernemingen in het mkb-segment diverse voordelen aan het inzetten van werkstudenten. Wat maakt het dat deze vorm van recruitment zo aan populariteit heeft gewonnen?

Werkstudent: meer dan een parttimer

Om eerst een misverstand uit de wereld te helpen: een werkstudent behelst wat meer dan een parttimer die naast zijn of haar dienstverband ook nog een studie volgt of naar school gaat. Bij een werkstudent hebben we het over een student aan een hogeschool of universiteit die werkzaamheden van behoorlijk niveau kan verrichten. Werkstudenten vervullen functies die je niet zomaar afdoet met de term ‘bijbaan’.

Geschoold en met doorgroeipotentieel

college volgen

Daarmee komen we direct bij het grootste voordeel van werkstudenten. Het zijn geschoolde arbeiders die als starter op de arbeidsmarkt komen. Vaak bevindt een werkstudent zich in de laatste fase van een opleiding; de kans is dus groot dat zo’n werknemer, als die studie eenmaal is afgerond, definitief fulltime in dienst kan treden indien de samenwerking goed is bevallen.

Zo’n werknemer bezit direct een mooi doorgroeipotentieel; de vooropleiding is er immers, en aan de werkervaring wordt ook al netjes gewerkt.

Flexibiliteit

Werkstudenten staan bekend om hun flexibiliteit; iets wat je als ondernemer lang niet altijd aantreft bij potentiële werknemers. Er zijn geen gezinsverplichtingen in het geding en vaak nog geen hoge financiële verplichtingen waarmee een werknemer rekening moet houden. Een werkstudent is vaak zeer flexibel qua beschikbare uren, vindt het vaak niet erg om in de avonduren en weekenden te werken en is tijdens bijvoorbeeld schoolvakanties doorgaans goed inzetbaar. Dat maakt een werkstudent ook ideaal geschikt voor seizoensgebonden werk of vakantiewerk.

Voordeel ten opzichte van stagiairs

Veel bedrijven staan, om regelmatig aan betaalbare werkkrachten te komen, ingeschreven als stagebedrijf. Op die manier krijg je studenten aangeboden die hun afstudeeropdracht in dienst van jouw onderneming komen afronden. Hoewel dit de goedkoopste manier is om aan arbeid te komen, heeft deze werkwijze ook een groot nadeel: een stage brengt verplichtingen met zich mee. De opdracht moet voltooid worden en hiervoor moet je vaak met de stagiair en de begeleider in gesprek. Bij een werkstudent heb je al deze beperkingen en verplichtingen niet.

Zijn er ook nadelen aan de inzet van werkstudenten?

Zijn er dan helemaal geen nadelen waarmee je als ondernemer rekening moet houden wanneer je met werkstudenten overweegt te gaan werken? Er bestaan enkele risico’s, maar voor veel ondernemers wegen die niet op tegen de voordelen.

Wel moet je er rekening mee houden dat die flexibiliteit twee kanten op kan werken: studieroosters van studenten kunnen plots veranderen en dat kan impact hebben op beschikbaarheid. Je zult je dus ook zelf flexibel moeten (kunnen) opstellen. Werkstudenten kunnen daarnaast net als werknemers verzuimen.

Een tweede risico is dat een werkstudent relatief snel je onderneming weer verlaat, bijvoorbeeld als de studie is afgerond en de student elders een mooie vacature vindt. Ondernemers zijn daarom bang om veel tijd te investeren in een werkstudent, om deze vervolgens het bedrijf uit te zien lopen. Anderzijds: juist door veel te investeren in een werkstudent, kun je er ook voor zorgen dat de samenwerking dusdanig goed bevalt dat deze natuurlijk overgaat in een dienstverband nadat de studie is afgerond. Het is maar net hoe je hier als werkgever in staat en hoe goed je hier met je werkstudent(en) over in gesprek bent.

Martijn Kroese

Hi! Ik ben Martijn, zzp'er en eigenaar van Kroese Tekst & Taal. Als academisch opgeleid neerlandicus zet ik me met mijn eenmanszaak in voor professionele content voor het mkb. U haalt met mij een secuur en snel werkende professional in huis met veel ervaring in[…]
Alle artikelen van Martijn Kroese

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *