Hoe zit het nu met de thuiswerkvergoeding?

brand
Thuiswerkvergoeding

Hoe zit het nu met de thuiswerkvergoeding?

Nederland kent geen wettelijk recht op thuiswerken. Wel zijn er veel werkgevers die dit mogelijk maken voor hun werknemers. Zo kunnen ze werken op een plek die ze zelf fijn vinden, zijn er minder reisbewegingen nodig en besparen werknemers veel tijd die ze anders kwijt zouden zijn aan reizen. Daarbij kan het ook voor jou als werkgever een grote kostenbesparing opleveren op kantoorruimte.

Thuiswerkvergoeding

De kosten voor de inrichting van een thuiswerkplek hoeven niet uit de zak van de werknemer te komen. Als werkgever kan je spullen uitlenen aan je medewerker, of deze belastingvrij vergoeden. Zo kunnen onder meer de kosten voor een computer, telefoon of goede bureaustoel vergoed worden via gerichte vrijstellingen van de werkkostenregeling.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere bijkomende kosten die voortvloeien uit het thuiswerken. Denk aan kosten voor energie, toiletpapier, koffie en thee en extra watergebruik. Het is niet wettelijk verplicht om een thuiswerkvergoeding te geven, maar in de cao voor jouw branche kunnen hier wel regels over staan. Is er geen cao? Dan mag je zelf afspraken maken over thuiswerken en een eventuele vergoeding.

Voordelen thuiswerkvergoeding aanbieden

Voordelen thuiswerken goed regelen

Het aanbieden van een thuiswerkvergoeding is een goede manier om aan jouw (toekomstige) medewerkers te laten zien dat je een goede werkgever bent. Zeker gezien de krappe arbeidsmarkt is dit een manier waarop je werknemers langer kunt behouden en nieuwe werknemers aan kunt trekken. Ook met andere aantrekkelijke secundaire voorwaarden, zoals een dertiende maand, extra vakantiedagen en een ruime reiskostenvergoeding met een mobiliteitskaart, kan je talent aantrekken en binden aan jouw organisatie. Dit. Is een investering die zich vaak al snel terugverdiend!

Let op: als werkgever moet je kiezen welke vergoeding je toepast. Dit kan de thuiswerkkostenvergoeding zijn óf de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer van €0,21 per kilometer in 2023.

Hoogte thuiswerkvergoeding in 2023

Werknemers die thuiswerken mogen een onbelaste vergoeding van maximaal €2,15 per dag ontvangen. Ook als er maar een gedeelte van de dag vanuit huis wordt gewerkt, mag je ze als werkgever dit belastingvrije bedrag uitkeren. Daarnaast is het een optie om als werknemer afspraken te maken over een vaste vergoeding. Deze vergoeding baseer je op het aantal verwachte thuiswerkdagen per week. In dit geval hoef je niet per werkdag in je administratie bij te houden of een werknemer vanuit huis werkte of op kantoor.

Thuiswerkovereenkomst

Gaat een werknemer structureel thuiswerken? Dan is het verstandig om een thuiswerkovereenkomst op te stellen. Hierin staat op welke dagen de werknemer vanuit huis werkt. Ook afspraken over werktijden, bereikbaarheid en het gebruik van werkmiddelen worden hierin vastgelegd.  Zo leg je onder meer vast dat een werknemer een laptop, telefoon en bureaustoel van de zaak weer inlevert bij uitdiensttreding.

 

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *