
Zes AI-inzichten die ondernemen gemakkelijker maken
Gebruik jij AI al in je werk? Dan kun je al snel denken dat iedereen dat ook doet – maar ChatGPT heeft bijvoorbeeld ‘maar’ 250 miljoen wekelijkse gebruikers: 3% van de wereldbevolking. Er is dus nog een wereld om te ontdekken – zeker ook zakelijk. Zes inzichten die elke ondernemer nu moet weten.
Deze inzichten eerder direct in je mailbox? Meldt je aan voor de Bloeise nieuwsbrief!
1. Er zijn verschillende AI-tools om uit te kiezen
Natuurlijk is ChatGPT de bekendste AI-tool, waarvan ChatGPT 4o mini de gratis versie is. Maar met een betaald abonnement ontsluit je ook deze versies:
ChatGPT o1 voor nauwkeurigheid: Alleen beschikbaar als preview, verbeterd met een memory per account die voor alle chats wordt geraadpleegd, en een logische check of de output ook klopt bij je verzoek. Dat zorgt niet alleen voor minder hallucinaties, maar ook voor betere argumentatie en betere teksten. Je kunt ook mooi alle logische stappen zien. o1 is goed voor analyses, gedetailleerde rapporten en ingewikkelde problemen.
ChatGPT 4o voor snelheid: 4o is de volledigere versie van 4o mini. Deze is sneller voor basisvragen en snelle interactie.
ChatGPT 4o met canvas: De canvas is een ruimte waarin je samen met ChatGPT aan een stuk tekst kunt werken. Je kunt hier wijzigingen voorstellen, en ik kan die direct doorvoeren in het bestaande document. Dit helpt om alles overzichtelijk te houden en aanpassingen makkelijk en snel te maken.
SearchGPT voor online zoeken: Mensen die wel eens op LinkedIn zitten hebben het direct mogen horen: SearchGPT is live en kan Google gaan vervangen! Wat zou wel niet kunnen betekenen voor uw business! Ik heb direct de proef op de som genomen en via SearchGPT gezocht op:
- Restaurants in de buurt
- Pexels afbeelding
- YouTube video
- Recent nieuws
Er is ook een browser plugin waarmee je zoekacties in de zoekbalk niet met Google maar met ChatGPT worden beantwoord. Die heb ik na 5 minuten weer verwijderd. De interface en interactie van ChatGPT is totaal niet te vergelijken met Google. Bergen tekst waarin je moet zoeken naar het juiste antwoord. En totaal niet actueel. Want: ChatGPT zoekt met BING. En die is om een reden niet de nummer 1 zoekmachine: Google werkt gewoon beter. (Forbes en Surger vinden van niet overigens)
SearchGPT is dus nog lang geen Google-killer. Ter beeldvorming: ChatGPT handelt per dag naar schatting zo’n 170 miljoen zoekacties af, Google zo’n 8.55 miljard.
En:
ChatGPT is lang niet alles.
Er zijn natuurlijk ook andere AI-partijen die wel erg interessante tooling bieden.
Perplexity.ai: Ook met online zoeken zoals SearchGPT, maar dan gratis. Ideaal voor wanneer je zoekt naar concrete feiten en onderbouwingen, je krijgt praktische bronnen (die ook kloppen met links die werken, iets waar SearchGPT nog al eens in te kort schiet).
Claude: Hier heb ik een betaald abonnement op genomen omdat het zo handig is voor programmeren. Kan ik dat dan? Nee. Maar met Claude krijg ik wel Appscripts en Python code werkend, voor kleine automatisering die me veel tijd en kosten bespaart.
Cursor: de ‘AI code editor’ die ik binnenkort zal proberen. Cursor is een slimme tekstverwerker speciaal voor programmeurs. Het helpt je sneller en makkelijker code te schrijven met slimme suggesties en tools.
Wil je AI dus slim inzetten voor je werk? Dan zul je steeds beter moeten weten welke AI het beste past bij welke taak.
2. AI is ok, als het ok is
Waar ChatGPTs output in het begin duidelijk herkenbaar was, wordt het met de nieuwere modellen steeds lastiger. Tijd voor een AI-quiz in 10 seconden! Welke van de 3 volgende teksten is mensgeschreven, welke met chatGPT o1 en welke is mensgeschreven en aangevuld met ChatGPT?
Vliegjes in huis bestrijden – Naam van je beste vriend – Wat is design thinking?
Antwoord onderin!
Waar Google in het begin nog trachtte AI-teksten te weren uit de zoekresultaten, is dat vandaag de dag schier onmogelijk. Google legt de focus daarom op toegevoegde waarde: helpful content. En dat kan dus geheel of gedeeltelijk gemaakt zijn met AI – mits het de zoekintentie van de gebruiker correct adresseert.
AI hallucinaties voorkomen is niet helemaal mogelijk, maar het helpt om ChatGPT te vragen om informatie te benoemen waar het onzeker over is.
3. AI bespaart tijd en kosten
Een paar eigen voorbeelden hoe ik de abonnementskosten van AI terugverdien:
- SEO-teksten. Voor kwalitatieve teksten voor linkbuilding betaalde ik voorheen slechts 2 eurocent per woord. Spotgoedkoop, totdat je 30 artikelen nodig hebt: toch € 300. Met de juiste prompt en even nakijken produceert ChatGPT 1o deze voor mij wanneer waar ik maar wil.
- Appscript. Voor elke site die ik beheer haal ik in 1 spreadsheet de GSC informatie op. Een ander script haal deze informatie per blog op, zodat ik precies zie waar linkbuilding nodig is. Dit kon ik volledig zelf doen zonder betaalde hulp in te schakelen.
- Vertaalklus. Vertalen gaat verder dan de tekst door Google Translate gooien: inhoudelijk moet de argumentatie blijven werken, en soms verandert de context. Een recente vertaalklus had ik ingeschat op 15 uur, en leverde ik met slimme ondersteuning van ChatGPT uiteindelijk op in 11 uur. Goedkoper voor de klant, onderscheidend voor mij.
De crux volgens mij is dat je de taak goed kent, en geleidelijk aan AI in je proces brengt zonder aan kwaliteit in te boeten. Begin met kleine taken en breidt geleidelijk uit. TinyWow.com biedt je bijvoorbeeld een reeks aan gratis tools zonder gedoe, zoals een PDF editor.
4. AI verandert het werk, maar maakt mensen niet overbodig.
Dat het snel gaat met AI, hoor je iedere dag. Maar concreet? Hoe vervangt AI nu werkzaamheden in de praktijk? En hoe voorkom je dat jouw werk wordt vervangen?
- AI vervangt geen mensen maar specifieke taken, zoals productomschrijvingen schrijven en productafbeeldingen opmaken. Wat AI bijzonder slecht doet, is ‘ontzorgen’. AI doet één specifiek ding, of een rijtje dingen als je het slim hebt gekoppeld, maar je moet het werk wel controleren. AI denkt niet mee. AI ziet geen fouten uit zichzelf en stapelt gemakkelijk fout op fout. Kortom: AI heeft geen menselijke aandacht.
- Wat wil je horen van je leverancier of partner? Dat die het voor je regelt. Geen producten of diensten, maar oplossingen die gewoon echt werken. Dat betekent voor jou als aanbieder niet dat je AI links laat liggen: het betekent dat je juist AI toepast om je dienstverlening beter, sneller, goedkoper of gemakkelijker te maken.
- Voor sommige producten of diensten willen mensen eigenlijk helemaal geen leverancier of partner; dat moet gewoon werken zonder gedoe voor een scherpe prijs. Ik denk hierbij aan NUTS-voorzieningen, verzekeringen, internet. Daar is AI perfect voor. Maar misschien denk jij als lezer daar hetzelfde over als het gaat om persberichten, klantverhalen en blogs – wat mijn broodwinning is. Als aanbieder moet ik dus scherp hebben hoe mijn klanten erin zitten, zodat ik waarde kan blijven bieden en relevant blijven. Dat betekent je klantrelaties onderhouden en weten wat er speelt in jouw markt.
Terug naar het eigen voorbeeld dat ik hierboven gaf: het tekstbureau voor SEO-teksten kan met AI inzetten op goedkopere én alsnog betere teksten, of op aanvullende diensten zoals zoekwoordonderzoek en het plaatsen van content. De waarde zit in het overstijgen van die ene losse taak die je doet die gemakkelijk valt te automatiseren.
Wie deze video maar eventjes bekijkt, denkt al snel dat al het werk dat mensen nu doen volledig wordt geautomatiseerd. Leuk voor op LinkedIn, kritische vraag erbij, voilà. Maar de was netjes opvouwen is maar één van de taken die wasserijmedewerkers doen. Ze zorgen bijvoorbeeld ook voor onderhoud van wasserijapparatuur en het bijhouden van de voorraad wasmiddelen.
Dit is een voorbeeld van de ‘Doorman Fallacy‘: de portier vervangen met automatische deuren en geen oog hebben voor zaken als aanspreekpunt zijn, helpen met koffers en het portier schoonhouden. Marketinggenie Rory Sutherland legt het principe hier in 1 minuut uit.
5. AI versnelt de business
Of je nu wilt of niet, AI gaat in hoog tempo de boel veranderen. Ga maar na: AI rekenkracht wordt steeds goedkoper én toegankelijker. Het is een slim blokje dat je aan elk proces kunt toevoegen. Heb je een goed business idee? Beetje handig en geïnteresseerd? Heb je een creditcard en een week de tijd? Dan kun je je idee van scratch tot werkend prototype met website of app opbouwen, bijvoorbeeld met bubble.io. En dat is dus wat een groeiende groep ondernemers nu al doet: die komen volgend jaar in je mailbox of DM.
Dat kun je zien als bedreiging – zo ben ik als tekstschrijver al meerdere malen aangeschreven voor een AI copydienst – maar het biedt ook kansen. Hoe zou jij je business kunnen verbeteren en versnellen met AI? Hoe kun je de waarde die jij brengt slim schalen?
Benieuwd hoe je precies je eigen app maakt? Check deze 4 min uitleg.
6. We kunnen niet meer data verwerken (vooralsnog)
Door het gebruik van smartphones hebben jongeren volgens onderzoek meer moeite met een keyboard, waarmee je zo’n 13 tot 20 bits per seconden aan data kunt verwerken. Mobiel zit op 10 bits per seconde, voice op 16 tot 27 bits. Dit zijn de snelste manieren van informatieoverdracht die we nu hebben – maar AI stopt daar niet.
Zo kondigde Nvidia een AI chip aan die 30 (DERTIG!) keer sneller werkt. Wat gaat straks de keyboard vervangen om met die snelheid te kunnen werken?
AI quiz antwoorden
- Naam van je beste vriend: mens-geschreven. De tabellen met namen zijn van ChatGPT.
- Wat is design thinking: Volledig met ChatGPT geschreven – versie 1o.
- Vliegjes in huis: volledig mens-geschreven.
Reacties