3 tips als je begint als ondernemer

brand
Tips voor een startende ondernemer

3 tips als je begint als ondernemer

Heb je besloten om de stoute schoenen aan te trekken en jouw baan in loondienst op te zeggen voor het zelfstandig ondernemerschap? Dan komt er behoorlijk veel op je af. Je moet namelijk van alles regelen wil je voortvarend van start kunnen gaan. Uit ervaring weten wij dat startende ondernemers nogal eens iets over het hoofd zien. Hier zit je uiteraard niet op te wachten, want dit kan (grote) gevolgen hebben voor jouw bedrijf. Wij helpen je graag om problemen te voorkomen. Daarom zetten we in deze tekst 3 tips op een rijtje die van pas komen wanneer je begint als ondernemer.

1. Zorg voor voldoende startkapitaal

Het starten van een eigen bedrijf brengt vaak kosten met zich mee. Daarom moet je zorgen voor voldoende startkapitaal. Veel startende ondernemers financieren de start van hun bedrijf met eigen geld. Dit is een optie, maar helaas behoort het niet altijd tot de mogelijkheden. Er is namelijk niet altijd voldoende eigen geld beschikbaar. Wil je een bedrijfspand kopen? Dan kost dit je flink wat geld. Als je onvoldoende startkapitaal hebt voor de aankoop van een bedrijfspand, kun je gaan huren. Je kunt er ook voor kiezen om geld van familie, vrienden en/of kennissen te lenen om de start van jouw bedrijf te financieren.

Is er niemand die jou financieel wil ondersteunen? Of vind je dit geen prettig idee? Dan biedt een zakelijke financiering mogelijk uitkomst. Met een zakelijke hypotheek kun je bijvoorbeeld de aankoop van een bedrijfspand financieren. Wanneer je machines en/of voertuigen wilt kopen, biedt een zakelijke lening uitkomst. Naast deze twee financieringsvormen kun je ook zakelijk krediet aanvragen. Dit krediet is vooral geschikt als je op korte termijn geld nodig hebt, bijvoorbeeld om de dagelijkse uitgaven van je bedrijf te betalen.

Voldoende kapitaal hebben

2. Open een zakelijke rekening

Wie voor zichzelf begint, doet er goed aan een zakelijke rekening te openen. Een zakelijke rekening openen is weliswaar niet verplicht, maar vaak ontkom je er niet aan. In de algemene voorwaarden van veel banken staat namelijk dat je een privérekening niet voor zakelijke doeleinden mag gebruiken. Je kunt het erop gokken, maar banken controleren steekproefsgewijs op het gebruik van privérekeningen. Blijkt dat je jouw privérekening toch zakelijk gebruikt? Dan loop je tegen de lamp. Een zakelijke rekening brengt overigens de nodige voordelen met zich mee. Zo houd je zakelijk geld en privégeld gescheiden. Daarnaast draagt een zakelijke rekening bij aan de professionele uitstraling van jouw bedrijf.

3. Besteed regelmatig tijd aan de boekhouding

Boekhouden is misschien niet het meest leuke onderdeel van het zelfstandig ondernemerschap, maar je ontkomt er niet aan. Om het jezelf makkelijker te maken, raden wij je aan hier regelmatig tijd voor vrij te maken. Zodoende voorkom je dat je het overzicht verliest. Open je een zakelijke rekening? Dan kost boekhouden je aanzienlijk minder tijd. Je kunt deze rekening namelijk koppelen aan een boekhoudprogramma. Transacties worden hierdoor automatisch ingelezen, waardoor je dit niet langer handmatig hoeft te doen. Je bespaart bovendien geld. Een boekhoudprogramma en een zakelijke rekening kosten jou namelijk minder dan het inhuren van een boekhouder of accountant.
3 tips als startende ondernemer

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *