Zo werkt rente over een zakelijke lening

brand
Zakelijke lening afsluiten

Zo werkt rente over een zakelijke lening

Elk bedrijf die zakelijke doelen heeft om te realiseren zal kapitaal nodig hebben. Dat kapitaal kan op diverse manieren verkregen worden. Een aandelenemissie, een bedrijfslening, de uitgifte van obligaties of de verkoop van gebouwen zijn een aantal opties voor bedrijven om aan geld te komen.

Een van de meest gebruikte opties door ondernemers is het afsluiten van een bedrijfslening. Dit is erg aantrekkelijk, maar vergeet niet dat je ook rente over de bedrijfslening betaalt. Deze rente betaal je elke maand over het geleende bedrag. Maar hoe werkt rente over zo’n lening?

Wat is rente?

Geld lenen kost geld en dat wordt betaald in de vorm van rente. Op al het geleende geld wordt rente betaald. Rente wordt gedurende de volledige looptijd van de lening betaald. Het is voor de banken en geldschieters een inkomen, oftewel winst. Het rentepercentage dat je voor de lening moet betalen is afhankelijk van diverse factoren.

Rente over een zakelijke lening

Factoren die de rentetarieven kunnen beïnvloeden

Behalve dat het rentetarief bepaald wordt door het type lening dat je afsluit, is het ook afhankelijk van de dekking van de lening. Een gedekte lening is hetzelfde als een beveiligde lening en wordt verstrekt op basis van een onderpand – zoals onroerend goed, een voertuig of machines. Indien je de lening niet kan betalen, dan kan de bank of geldschieter het onderpand verkopen en op die manier het geleende bedrag terugvorderen. De rente van een gedekte lening is om die reden al veel lager in vergelijking met een ongedekte lening. Een ongedekte lening betekent dat er geen onderpand of garantie is.

Geld betalen over een lening

Hoe werkt rente?

Rente beïnvloedt de totale prijs die je betaalt nadat de lening volledig is afgelost. Leen je bijvoorbeeld 10.000 euro met een rente van 5% per jaar, dan is de rente 500 euro. De totale lening heeft je 10.500 euro gekost, waarbij 500 euro winst is van de bank of de geldschieter. De aflossing en rente kan je op verschillende manieren betalen. Bij een meerjarige lening zal na verloop van tijd de te betalen rente dalen, omdat het saldo van de hoofdsom ook daalt door het aflossen. Het resultaat is dat bij elke betaling die je doet, meer zal gaan naar het aflossen van de hoofdsom en dat de verschuldigde rente elke maand iets minder zal zijn.

Rente betalen over je zakelijke lening

Als laatste

Om vooruit te komen kan een zakelijke lening nodig zijn. Met een goed omschreven bedrijfsplan kom je in aanmerking voor een zakelijke lening. Voordat je een lening afsluit, moet je begrijpen hoe het rentetarief jouw maandelijkse lasten kan beïnvloeden. Hierbij is het handig om je accountant om advies te vragen. Jouw bedrijfsaccountant kan je helpen met het maken van de beste keuze als het gaat om het afsluiten van een nieuwe lening. Ook de bank waarbij je deze lening wilt afsluiten kan je adviseren in het proces.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *