4 handige tips voor het bewerken van audio

brand
Zo bewerk je je audio

4 handige tips voor het bewerken van audio

Of je nu een ervaren podcaster bent of net begint, audio bewerken kan een ontmoedigende taak zijn. Het is vaak moeilijk om te weten waar je moet beginnen, of hoe je audio het beste klinkt. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige tips en trucs die je kunt gebruiken om het bewerken van audio tot een fluitje van een cent te maken. Hier zijn vier van onze favoriete tips:

#1 Gebruik een noise gate

Als je in een minder ideale omgeving opneemt, is de kans groot dat er wat achtergrondgeluid is dat je weg wilt hebben. Een manier om lage omgevingsgeluiden te onderdrukken is het gebruik van een noise gate. Een noise gate is een videobewerkingsprogramma dat in wezen je audio dempt totdat het geluidsniveau boven een bepaalde drempelwaarde komt. Ideaal! Dit is perfect om zaken zoals verkeerslawaai of zelfs het geluid van je eigen toetsenbord klikken weg te werken (als je bijvoorbeeld opneemt in een druk kantoor!)

Makkelijk je podcast bewerken

#2 Huur een expert in

Als het om audiobewerking gaat, denken veel mensen dat ze het zelf moeten doen. Maar, niets is minder waar! Het kan namelijk best moeilijk zijn om het gewenste resultaat te krijgen. Daarom kan het inhuren van een stemmenbureau een geweldig idee zijn. Zo hebben ze niet alleen de ervaring en expertise, maar ze weten ook hoe ze de nieuwste software en technieken moeten gebruiken om je audio te verbeteren. Extra win dus!

Bewerken van audio

#3 Normaliseer je audio

Als je alle ongewenste achtergrondgeluiden en probleem frequenties hebt verwijderd, is het tijd voor normaliseren. Dit betekent dat je het geluid naar een optimaal luisterniveau brengt. Normaliseren houdt geen rekening met de dynamiek in de opname, dus wordt het volume van zowel de stille als de luide delen gelijkmatig verhoogd. Dit kan prima zijn voor opgenomen spraak, maar als je muziek in je opname hebt, kan het vreemd klinken als plotseling alles op maximaal volume staat. Let hier dus goed op!

Audio bewerken in de studio

#4 Gebruik compressie spaarzaam

Last but not least: kies voor een normaal gebruik van compressie. Dit zorgt ervoor dat je geluid van ruw en ongepolijst naar professioneel en verfijnd gaat. Maar, als je te veel comprimeert, gaat je geluid juist vlak en levenloos klinken. Wees dus voorzichtig – een klein beetje compressie is voldoende. Audio bewerken hoeft niet ingewikkeld of tijdrovend te zijn, maar besteed wel voldoende aandacht aan het geluid – je oren (en je luisteraars) zullen je dankbaar zijn!

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *