Bedrijfsauto leasen? Dit zijn de verschillende constructies

brand
Bedrijfsauto leasen - opties

Bedrijfsauto leasen? Dit zijn de verschillende constructies

Er zijn allerlei redenen om de keuze te maken voor het leasen van een bedrijfsauto. Bijvoorbeeld als je geen geld achter de hand hebt om in één keer een groot bedrag op tafel te leggen voor de aanschaf van een bedrijfsauto. Maak je de keuze voor bedrijfsauto lease dan is het wel handig dat je weet dat er verschillende constructies zijn. Zo is er een onderscheid te maken tussen financial lease en operational lease. Daar zit nogal wat verschil tussen, zoals dat zelf een zakelijke autoverzekering afsluiten van toepassing is bij financial lease.

Financial lease: auto van de zaak met investeringsaftrek

Financial lease is populair onder ondernemers die de bedrijfsliquiditeit op peil willen houden of onvoldoende bedrijfsvermogen hebben om een auto te kopen. Daarbij profiteer je als ondernemer van diverse fiscale voordelen als je de keuze voor financial lease maakt. De bedrijfsauto komt op jouw naam als ondernemer te staan en is op de balans van je bedrijf te zetten. Je betaalt maandelijks een bedrag gedurende een overeengekomen periode, waarbij de rente fiscaal in mindering is te brengen op de winst uit onderneming. Er is dan ook in de praktijk sprake van een auto van de zaak.

Dat betekent onder meer dat je naaste de aftrek van rente ook in aanmerking komt voor een investeringsaftrek. Voor wat betreft de te betalen btw geldt bij financial lease dat je deze belasting mag terugvorderen. Er zijn naast voordelen ook een aantal nadelen te benoemen. Zo ben je weliswaar direct na de aanschaf economisch eigenaar, maar pas na het aflopen van de looptijd juridisch eigenaar. Financial lease is te zien als een vorm van een geldlening in combinatie met pandrecht of wel huurkoop. Aan de andere kant biedt financial lease veel vrijheid als het bijvoorbeeld gaat om het aanbrengen van een bedrijfslogo op de bedrijfsauto of om het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Een van de andere kenmerken van financial lease is dat je naast het zelf afsluiten van een zakelijke autoverzekering ook zelf zorgdraagt voor het onderhoud, reparaties en apk.

Operational lease: vast bedrag en alles wordt geregeld 

Operationele lease

Een andere vorm van bedrijfsauto leasen als ondernemer heeft betrekking op operational lease. Hierbij is er sprake van een totaal andere constructie. Zo biedt full operational lease de gelegenheid om van een complete service te profiteren. Je betaalt als ondernemer een vast bedrag per maand en maakt daarbij gebruik van verschillende diensten. De verzekering is bijvoorbeeld geregeld door de leasemaatschappij net als de houderschapsbelasting. Bovendien ben je verzekerd van onderhoud en reparaties, maar bijvoorbeeld ook van hulp bij pech onderweg en eventueel vervangend vervoer.

De bedrijfsauto komt bij operational lease niet in jouw bezit, maar blijft in handen van de leasemaatschappij. Het kentekenbewijs komt dus niet op jouw naam te staan, maar op die van de lessor. Het is daarom niet mogelijk om bij operational lease de bedrijfsauto op de balans te zetten. De kosten voor de maandelijkse leasetermijn zijn overigens wel fiscaal aftrekbaar. Overigens is erbij operational lease ook nog een variant, waarbij je de keuze hebt om zelf in de onderhoudskosten te voorzien. Deze constructie noemt men ook wel netto operational lease.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *