Boekhouding voor startende ondernemers: een goed begin is het halve werk

brand
Startende ondernemer

Boekhouding voor startende ondernemers: een goed begin is het halve werk

Uit een peiling van de Belastingdienst blijkt dat 25% van de startende ondernemers de zakelijke opstartkosten en werkuren niet goed bijhouden. Het gaat hierbij om de kosten die gemaakt worden en de uren die gewerkt zijn voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Op deze manier lopen starters veel belastingvoordeel mis, terwijl deze kosten gewoon fiscaal aftrekbaar zijn en de uren meetellen voor het urencriterium. Het is daarom verstandig om als startende ondernemer een boekhouder in te schakelen.

Waarom een boekhouder inschakelen?

Ben jij startende ondernemer? Wanneer je net begint met het beginnen van een eigen bedrijf komt er veel op je af. De boekhouding is een van de belangrijkste taak van iedere ondernemer. Om deze reden kiezen veel bedrijven ervoor om een boekhouder in te schakelen.

Een boekhouder draagt zorgt voor de boekhouding van je onderneming. Met een boekhouder weet je zeker dat je financiële administratie correct en op orde is. Is dit niet zo? Dan heeft de boekhouder zorgplicht. Dat betekent dat de boekhouder verantwoordelijk is voor eventuele fouten.

Boekhouding voor startende ondernemers

Andere voordelen van een boekhouder zijn:

 • Wanneer je een boekhouder inschakelt hoef jij je geen zorgen meer te maken over de boekhouding. De boekhouder zorgt ervoor dat de boekhouding klopt en op orde is. Je houdt meer tijd en energie over die je kunt stoppen in andere werkzaamheden binnen je bedrijf.
 • Een boekhouder verdient zichzelf terug door het financieel advies wat er wordt gegeven. Daarnaast is de boekhouder op de hoogte van de actueelste wetgeving over boekhouden en aangiftes, waardoor je altijd profiteert van zoveel mogelijk belastingvoordeel. Daarnaast zorgt de boekhouding voor een kloppende administratie en dat aangiftes op tijd worden gedaan. Zo worden eventuele boetes voorkomen.
 • De boekhouder heeft inzicht in de financiële situatie van je onderneming en kent je branche. Zo krijg je goed advies wanneer het de beste periode is voor een investering. Zo haal je altijd het beste uit je bedrijf.

Het bijhouden van je administratie

Werkzaamheden van een boekhouder

Het takenpakket van een boekhouder bestaat uit diverse werkzaamheden. Je bepaalt zelf welke werkzaamheden de boekhouder uitvoert. Je kunt ervoor kiezen om je gehele boekhouding uit te besteden, maar je kunt ook een deel van je boekhouding uitbesteden.

Boekhouders voeren de volgende werkzaamheden uit:

 • Bijhouden van de administratie
 • Het geven van financieel- en belastingadvies
 • Het uitvoeren van verschillende belastingaangiftes
 • Opstellen van financiële rapportages zoals een jaarrekening en jaarverslag
 • Startersbegeleiding

Boekhouding uitvoeren

Startersbegeleiding

Veel boekhoudkantoren bieden startersbegeleiding aan. Het is verstandig om als startende ondernemer een boekhouder in te schakelen. Het correct beginnen van de boekhouding is noodzakelijk voor de komende jaren.

Tips voor startende ondernemers

Een goed begin is het halve werk en dat geldt zeker voor de boekhouding. Daarom lees je onderstaand 5-handige tips.

 • Boekhouding uitbesteden: bedenk goed of je de gehele of een deel van de boekhouding wilt uitbesteden aan de boekhouder. Beide mogelijkheden hebben voor- en nadelen.
 • Begin op tijd met het opzetten van de boekhouding: zoals in dit artikel is omschreven is het erg belangrijk om op tijd te beginnen met het opzetten van de boekhouding. Dit begint namelijk al ruim voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
 • Verdiep je goed in de eisen en regelgeving: het is ontzettend belangrijk om je goed te verdiepen in de eisen die de Belastingdienst stelt aan de boekhouding. Welke regels er precies voor jou gelden, hangt vaak af van je branche en rechtsvorm.
 • Maak gebruik van een online boekhoudprogramma: je hebt tegenwoordig keuze uit veel verschillende online boekhoudprogramma’s. Deze bieden goede ondersteuning in het opzetten en bijhouden van je boekhouding. Veel processen zijn geautomatiseerd waardoor je veel tijd bespaart.
 • Houd je boekhouding nauwkeurig bij: zorg voor een goede planning waarop je de boekhouding gaat bijwerken. Afhankelijk van de hoeveelheid werk kun je dit eenmaal of tweemaal per week plannen. Werk gestructureerd zodat je het overzicht goed bewaard.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *