Als startende ondernemer had ik graag deze tips gehoord

brand
business sprint - starten met ondernemen en Boekhoudprogramma kiezen

Als startende ondernemer had ik graag deze tips gehoord

Je zit te denken om een eigen bedrijf te starten of misschien ben je die al net gestart? Ondernemer worden is een grote sprong om te wagen. De zekerheid van een vaste baan vervang je met eigen zeggenschap en verantwoording. Eindelijk krijg je loon naar inzet. Maar na die eerste sprong, volgen er nog meerdere. En dan kom je echt in het diepe. Deze tips had ik graag gehoord als startende ondernemer, en die deel ik met jou.

Starten van een onderneming: waar moet je op letten?

In de rol van werknemer heb je toch wat meer zekerheid en wat meer sturing. Iedere maand ben je verzekerd van een bedrag op je bank en je weet wat er van je verwacht wordt op je werk. En nu als startende ondernemer moet je het opeens zelf en misschien zelfs wel helemaal alleen doen. Dat betekent alles uitzoeken en verantwoording nemen voor elk aspect van je onderneming. Spanning en onzekerheid kunnen de overhand nemen als opdrachten uitblijven. Na het starten van meerdere eigen bedrijven ben ik voor mezelf achter een aantal basisstappen gekomen. Die bieden mij meer zekerheid en minder spanning bij het starten van een eigen onderneming.

4 Tips voor beginnende ondernemers

Wat je administratief moet regelen en welke praktische stappen je moet nemen, laat ik over aan de website van de KvK. Dit zijn vier grote tips die jou focus en vooruitgang geven als startende ondernemer:

Tip 1:Vraag om hulp

Wie in je omgeving, of daarbuiten, kan jou helpen? Wie is succesvol? Dat hoeven niet alleen ondernemers te zijn, want ook je zwager of buurman kan een handige marketeer of boekhouder zijn. Leg contact, bereid je goed voor en stel je vragen. Over behaalde successen praten doen we graag. Leer daarvan en kom erachter waardoor ze succesvol zijn geworden. Zorg dat je volledig bent wanneer je iemand spreekt, zodat je niet blijft komen met nog één vraagje, want dat wordt snel vervelend.

Tip 2: Werk hard aan je eigen bedrijf

Het is echt een fabeltje dat ondernemen gemakkelijk is. Als dit jouw reden is om voor jezelf te beginnen, start je met de verkeerde insteek. Ja, je hebt je eigen vrijheid om je dag naar eigen inzicht in te vullen en te bepalen wat je wel en niet doet. Maar die vrijheid vraagt ook om verantwoordelijkheid en inzet. Vooral in de beginperiode is het hard werken, meters maken en productie draaien. Wanneer iemand vertelt alsof het allemaal gemakkelijk is, gaat die er vanuit dat jij al begrijpt hoe veel werk het is om je eigen bedrijf succesvol te maken.

Financieel inzicht met eeenvoudig boekhoudprogramma voor ondernemers

Tip 3: Grip op je financiën met een boekhoudprogramma

Meten is weten. Je moet financieel inzicht hebben om de juiste keuzes te maken. Welke productgroepen leveren de meeste marge op? Welke klanten leveren het meeste op? Wat voor opdrachten doe je het meest en zou je je daar op kunnen specialiseren? Deze inzichten krijg je vanzelf wanneer je vanaf het begin alles vastlegt. Denk hier dus direct goed over na: gebruik je een eenvoudig boekhoudprogramma? Ga je offline of juist online boekhouden? Doe je het zelf of besteed je de financiën uit of laat je alleen de jaarrekening controleren? De administratie is waarschijnlijk niet waar je op zit te wachten, maar het geeft je zoveel waardevolle inzichten. Ga zeker een boekhoudprogramma vergelijken om er zeker van te zijn dat je een boekhoudprogramma kiest wat goed bij je past. Zo is er bijvoorbeeld Teamleader, een all-in-one CRM-systeemproject management tool en factuurprogramma dat je kunt gebruiken om ook je workflow te optimaliseren en zo optimale grip te hebben op je bedrijf.

Tip 4: Droom groot, maar begin klein

Je kunt veel meer dan je zelf denkt. Droom daarom groot. Dromen inspireren enorm en geven je een helder beeld waar je naartoe wilt. Begin echter klein. Wat is de eerste stap. En de tweede. Als je in beweging bent is het eenvoudiger om bij te sturen en verder te gaan. Vaak begin je gewoon en door te doen komen er vanzelf nieuwe kansen die jouw dichterbij je doel helpen.

Succes met jouw avontuur! Heb je tips die jouw hebben geholpen en niet hierboven staan? Zet ze in de reacties erbij om andere startende ondernemers te helpen.

Gastblog door ZZP Vrienden

Thomas Lapperre

Eigenaar Bloeise. Neemt altijd de zakelijke insteek. Schrijft over organisatie, IT infrastructuur en innovatie. Voor digitale bureaus, IT-bedrijven en mkb-bedrijven. Link met mij op LinkedIn.
Alle artikelen van Thomas Lapperre

Reacties

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *