Column: Het totale plaatje van reclame

Tekst zonder beeld trekt minder de aandacht. Daar ben ik na zeven dagen zonder headerfoto’s op de website wel achter. Mijn WordPress template werd niet meer bijgewerkt. Daarmee kregen bezoekers niet meer het totale plaatje. En dat is niet bevorderlijk voor de communicatiekracht. Een blik op beeldmateriaal.
Een foto kan meer vertellen dan 1000 woorden. Maar daar boven? Een foto met een persoon erop valt meer op dan zonder persoon. Een halfnaakt persoon doet het weer beter dan een bedekt persoon. Video werkt weer beter dan stilstaand beeld. De laatste overtreffende stap kun jezelf wel invullen.
Een blog zonder afbeeldingen doet bijna denken aan een krant van voor de oorlog. Je moet echt gaan koppensnellen om te zien waar het over gaat. Een mooie afbeelding maakt direct een mooier verhaal. Als blogger betekent dat dat je niet alleen schrijver bent. Het totaalplaatje moet kloppen, de uitstraling passend zijn bij het blog en het bedrijf erachter.
Hoe werken tekst en beeld samen? De 3-30-300 regel illustreert dat duidelijk:
Als freelance blogger voor Emerce mocht ik in het begin zelf een afbeelding bij het blog zoeken in een stockphoto database. Gelukkig werd die taak later door een designer of ander soort beeldspecialist overgenomen, want dat is knap lastig, zeker omdat je voor zo’n welbekend en populair blog het juiste plaatje wilt tonen. Dit artikel maakte mij dat duidelijk:
Het artikel gaat over inbound marketing: het aantrekken van klanten. Iets dat door Jan en alleman wordt geïllustreerd met magneten. De beeldspecialist koos voor een ‘vliegtuig flagger’: iemand die een vliegtuig de juiste weg op signaleert.
Maar soms moet jezelf het beeldmateriaal erbij zoeken. Er zijn legio sites die gratis – dus commercieel te gebruiken zonder bronvermelding of risico op claims of rechtszaken – afbeeldingen bieden. Dit rijtje raad ik aan:
Er zijn er veel meer natuurlijk. Hier heb je een kort lijstje ván lijstjes:
Bewerken van afbeeldingen kan gratis met Gimp of Picmonkey.com. En in dit blog vind je nog een aantal tips voor het vinden of creëren van rechtenvrije afbeeldingen.
Dit vind ik dus een lastig klusje, en ik kan me voorstellen dat ik daar niet alleen in sta. De volgende tips geef ik graag:
Bovenstaande geldt natuurlijk net zo goed voor offline reclame materiaal zoals flyers, briefpaper, visitekaartjes, enveloppen, bierviltjes, stickers, folders of banners. Want daar zijn twee grote verschillen met online communicatie:
Laatste tip: maak je eigen beeldbank. Afbeeldingen die passen bij je bedrijf en die terugkerende thema’s goed illustreren. Kijk maar naar de standaardfoto van een Nu.nl bij een bericht over politie-inzet bijvoorbeeld. Ga je op zoek naar afbeeldingen, doe dit dat niet alleen voor dat ene blog dat je nu de wereld in wil sturen, maar kies mogelijke afbeeldingen en sla die op. Zo krijg je veel meer feeling met de juiste onderwerpen, kleuren en originaliteit.
Gastblog door Peerke van den Broek Internet in de huidige tijd is enorm tekst based.…
Heb je net een mooie blog geschreven, ben je daarna nog lange tijd bezig met…
Foto door Micky Aldridge (CC). (https://www.flickr.com/photos/gsi-r/4767700249/) Weer 6 tips om rechtenvrije afbeeldingen te vinden die…
Vragen? Opmerkingen? Geef je reactie: