De sleutel tot succes: hoe je talent aantrekt, vasthoudt en ontwikkelt in een arbeidsmarkt vol concurrentie

brand
De sleutel tot succes: hoe je talent aantrekt, vasthoudt en ontwikkelt in een arbeidsmarkt vol concurrentie

De sleutel tot succes: hoe je talent aantrekt, vasthoudt en ontwikkelt in een arbeidsmarkt vol concurrentie

1 maand geleden

Als ondernemer met personeel in dienst, ben je je waarschijnlijk ontzettend bewust van de concurrentie. Er heerst nog steeds een structureel personeelstekort in ons land en jouw concurrenten hebben de nieuwe beschikbare talenten net zo hard nodig als jij. Naast dat het werven van nieuw talent slim aangepakt moet worden, moet je je nieuw geworven talent ook vasthouden en hen de mogelijkheid bieden om binnen jouw organisatie te groeien. De tijd dat mensen voor veertig dezelfde werkgever werken, is immers voorbij. Werknemers anno nu houden hun oren en ogen altijd wagenwijd open, misschien zijn de kansen bij de concurrent immers beter. In dit artikel zoeken we met jou naar een strategie om nieuw talent te werven, vast te houden binnen het bedrijf en het talent te ontwikkelen.  

Talent werven 

Het aannemen van nieuw talent begint allemaal bij het wervingsproces. Ga er niet vanuit dat nieuw talent vanzelf naar je toe zal komen, want ze hebben een enorme markt om uit te kiezen. De vacature voor jouw bedrijf moet daarom onderscheidend zijn binnen de branche en er niet alleen aantrekkelijk uitzien, maar ook iets bieden aan nieuwe potentiële werknemers, wat de concurrent niet biedt. Salaris doet er absoluut toe, maar ook vakantie-uren of een eventuele auto of telefoon van de zaak kunnen mensen over de streep trekken.

Gebruik niet alleen vacaturesites, maar ook sociale media om de vacature uit te zetten. Hier kun je met aantrekkelijk beeldmateriaal (video’s werken altijd goed) een inkijkje geven in de dagelijkse praktijk van jouw onderneming. Door de post te laten sponsoren wordt deze ook gezien door mensen die jouw onderneming niet volgen op de socials. Voeg een link toe naar een sollicitatieformulier.
 De sleutel tot succes: hoe je talent aantrekt, vasthoudt en ontwikkelt in een arbeidsmarkt vol concurrentie

Het belang van leiderschap 

Wanneer je eenmaal nieuw talent onder je hoede hebt, wil je dit talent natuurlijk ook behouden. Verschillende factoren zijn van belang voor personeelsbehoud. Leiderschap is een belangrijke factor. Waar de manager of directeur voorheen een starre houding aannam en zich enigszins verwijderd hield van de werknemers, is het moderne leiderschap, dat ook wel transformationeel leiderschap genoemd wordt, een stuk effectiever gebleken.

Onder een transformationeel leider blijken werknemers harder te werken en meer hart voor de zaak te ontwikkelen, waardoor overstappen naar de concurrent waarschijnlijk minder snel zal gebeuren. Een transformationeel leider is een betrokken leider die actief bezig is met coaching en ontwikkeling van iedere werknemer persoonlijk. Daarnaast staat een transformationeel leider open voor input voor eventuele verbetering en hervorming.

Een transformationeel leider is kritisch op zijn of haar personeel, maar tegelijkertijd ook gul met complimenten. Wanneer je regelmatig aan je werknemers duidelijk maakt dat ze een bepaalde klus uitstekend uitgevoerd hebben, zullen ze de volgende keer nog gemotiveerder aan de slag gaan. Bij transformationeel leiderschap speelt de talentontwikkeling van de werknemer een belangrijke rol. Hier gaan we dadelijk verder op in.  

Uitstekende HRM 

Om talentvol personeel aan je zijde te kunnen houden moet de afdeling HR tiptop in orde zijn. Er zijn een aantal zaken waar de HR-afdeling ten alle tijden mee bezig moet zijn (en jij als leidinggevende dus ook). Werknemers zijn tevreden over een bedrijf op het moment dat ze zich gehoord voelen. Zorg dus voor een zo persoonlijk mogelijke benadering van je werknemers en zorg voor een kanaal waar enige onvrede of kritiek geuit kan worden. Op deze onvrede of kritiek moet altijd gereageerd worden, al zul je natuurlijk niet iedere wens kunnen laten uitkomen.

Een belangrijke rol die de HR-afdeling bij jou zou kunnen spelen is het dichten van de vaardigheden-kloof bij jullie op de werkvloer. Zorg dat er training beschikbaar is voor mensen die minder lang bij jullie in dienst zijn, zodat zij binnen de kortste keren alles kunnen wat de rest van de werknemers ook kan. Zo ontstaat er een echt team dat elkaar ten alle tijden kan versterken. 

De sleutel tot succes: hoe je talent aantrekt, vasthoudt en ontwikkelt in een arbeidsmarkt vol concurrentie

Talentontwikkeling 

Om bij een werkgever te blijven hangen, moet een werknemer voldoening kunnen blijven halen uit het werk. Voor veel mensen geeft persoonlijke groei en ontwikkeling een gevoel van voldoening. Daarom is het belangrijk om talentvol personeel de kans te bieden om zichzelf en hun talenten te blijven ontwikkelen. Dit vergt een persoonlijke en flexibele aanpak van het management en van HR.

Je kunt pas actief iets aan talentontwikkeling van je medewerkers doen wanneer je de talenten kent. Laat je werknemers een week lang bijhouden van welke taken ze enthousiast worden en waar ze tegenop zien. Dat zegt vaak al een heleboel. Zit iedereen binnen de onderneming op zijn plek? Of vragen bij sommige mensen de talenten om andere posities binnen het bedrijf? Het bieden van zelfstandigheid en eigen inbreng is een belangrijk aspect van talentontwikkeling en het geeft bovendien de werknemer het gevoel dat hij of zij serieus genomen wordt.

Blijf je personeel ook constant peilen. Zijn ze nog op hun plek? Wat gaat er goed? Wat gaat er minder goed. Het regelmatig aanbieden van relevante cursussen aan enthousiastelingen is ook een uitstekende manier om talent binnen de onderneming te blijven ontwikkelen. Tot slot moet er voor zeer talentvolle werknemers ook de mogelijkheid zijn om op te klimmen binnen het bedrijf. 

Inspirerende voorbeelden 

Om personeel aan je te binden, moet je jezelf een uitstekende werkgever tonen. Nederland kent een aantal voorbeelden van fantastische werkgevers, waar ook jij als werkgever een lering uit kunt trekken. Zo kent Adecco een hoge tevredenheid onder werknemers, vooral omdat HR en het management veel energie steken in onderling contact tussen werknemers. Ook Hilton blijkt een uitstekende werkgever te zijn. Naar eigen zeggen omdat ze hun eigen medewerkers net zo behandelen als klanten. Vragen worden serieus beantwoord en iedere klacht wordt bekeken. Ook het analyticsbedrijf SAS behoort tot één van de beste werkgevers ter wereld, vooral vanwege alles wat zij hun werknemers bieden in de vorm van gezonde lunches en sportgelegenheid rondom kantoor. 

Kortom: binnen het huidige veld van concurrenten is het als werkgever ontzettend belangrijk om jouw werknemers zorgvuldig te werven en ze met uitstekende HRM en transformationeel leiderschap bij jouw bedrijf te houden, door iedere werknemer persoonlijk te benaderen en actief aan talentontwikkeling te doen. 

 

 

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *