Dit komt er kijken bij het verkopen van een bedrijf

brand
Hand shake: deal is gedaan!

Dit komt er kijken bij het verkopen van een bedrijf

5 maanden geleden

Ben je toe aan een volgende uitdaging in je professionele carrière en is je bedrijf verkopen daarmee een serieuze optie geworden? In dat geval is het zaak tijdig te beginnen aan de voorbereidingen hierop. Bij het verkopen van een bedrijf komt veel kijken. Gelukkig sta je er niet alleen voor, daar verschillende organisaties je op weg kunnen helpen bij zo’n traject.

In dit artikel lees je meer over hetgeen er komt kijken bij een bedrijf verkopen. Wat zijn de belangrijkste succes- en faalfactoren? Waarmee dien je rekening te houden als je een bedrijf aanbiedt aan anderen?  

Zorg voor een gedegen voorbereiding en planning

Een van de belangrijkste elementen bij een bedrijf verkopen is structuur. Zorg voor een gedegen voorbereiding en werk een heldere planning uit. Je werkt stapsgewijs toe naar de overdracht van je bedrijf aan een koper; het is niet iets wat je in een paar dagen regelt. Wees je hiervan bewust! Dat de verkoop van een bedrijf veel tijd kan vergen hangt samen met het feit dat het vinden van een koper niet altijd even gemakkelijk is. Momenteel is het economisch klimaat gunstig. Dit kan echter snel veranderen in de komende tijd. Door je vooraf bewust te zijn van de mogelijk lange doorlooptijd van een verkooptraject vormt dat niet direct een probleem.

Aan de slag met de waardebepaling en een exit-plan

Wetende dat een gedegen voorbereiding belangrijk is, start je bij een eerste oriëntatie en een waardebepaling. Deze oriëntatie omvat onder meer de beantwoording van de vraag voor welk type transactie je kiest bij de overdracht van het bedrijf. Verkoop je de gehele onderneming, of slechts de activa en passiva? Stel daarnaast doelstellingen op voor de overdracht. Wil je het volledige bedrag direct cash ontvangen van een koper, of kies je voor betalingen in meerdere termijnen? Het kan helpen om je hierbij te laten adviseren door een specialist. Dat neemt stress weg en verkleint het risico op fouten. Zo’n specialist helpt je niet alleen bij deze eerste oriëntatie, maar bijvoorbeeld ook bij de waardebepaling van het bedrijf. Er zijn verschillende methoden om tot een eerste inschatting van deze waarde te komen. Pas na deze voorbereidingen en het uitwerken van een exit-plan is het tijd om de zaak aan te bieden aan potentiële kopers. 

Het belang van een heldere presentatie en marketingstrategie

Naast de voorbereiding en het uitwerken van een exit-plan, is het essentieel om aandacht te besteden aan de presentatie van je bedrijf. Een aantrekkelijke, heldere presentatie kan het verschil maken in het aantrekken van de juiste kopers. Dit omvat niet alleen een duidelijke beschrijving van wat je bedrijf doet, maar ook van de waarde die het biedt, de marktpositie, en de groeipotentie. Het is aan te raden professionele foto’s en eventueel een video van je bedrijfsprocessen te laten maken. Daarnaast is een gedetailleerd verkoopdossier, inclusief financiële overzichten en prognoses, onmisbaar. Een krachtige marketingstrategie om je bedrijf in de markt te zetten is eveneens cruciaal. Denk hierbij aan het inzetten van sociale media, online platforms zoals Brookz, en netwerkevenementen. Door je bedrijf op de juiste manier te presenteren en actief te promoten, vergroot je de kans op een succesvolle verkoop aanzienlijk.

De rol van emotionele voorbereiding op het verkoopproces

Last but not least: een aspect dat vaak onderschat wordt bij de verkoop van een bedrijf, is de emotionele impact die dit proces kan hebben op de verkoper. Het bedrijf is immers vaak jarenlang je ‘kindje’ geweest. Het loslaten en overdragen aan iemand anders kan emotioneel uitdagend zijn. Het is belangrijk om ook op dit vlak goed voorbereid te zijn – ook als je denkt dat het wel meevalt. Reflecteer op wat het bedrijf voor je betekent en hoe je je leven na de verkoop voor je ziet. Het kan helpen om hierover in gesprek te gaan met andere ondernemers die een soortgelijk proces hebben doorgemaakt. Zij kunnen waardevolle inzichten en steun bieden. Door ook emotioneel voorbereid te zijn op de verkoop, kun je het proces soepeler doorlopen en met een positief gevoel afsluiten. Geld is immers niet alles.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *