Google Mijn Bedrijf verwijderen: kan dat? 

brand

Je bent gestopt met je bedrijf, hebt de boel verkocht of hebt een aantal negatieve Google reviews ontvangen en wilt met een schone lei beginnen. Allemaal op zichzelf valide redenen om eens na te gaan of je je bedrijfsmatige vermelding op Google Maps kunt verwijderen. Maar iedereen die zijn Google Mijn Bedrijf verwijderen weleens geprobeerd heeft, zal erkennen dat dat zo eenvoudig nog niet is. Wat zijn je opties?

Eens online is altijd online

Laten we beginnen met het slechte nieuws: een GMB-vermelding van een bedrijf dat daadwerkelijk bestaat (of bestaan heeft) is principieel onmogelijk. Google doet niet aan geschiedvervalsing en vindt dat als een bedrijfslocatie eenmaal geverifieerd is, deze ook altijd raadpleegbaar moet blijven via Maps. Houdt het verhaal daar dan op? Gelukkig niet!

Er bestaat één uitzondering op die vuistregel en er zijn toch een aantal opties om, als beheerder van een GMB-vermelding, in ieder geval afstand te doen van zaken waar je niets meer mee te maken wilt hebben. We zetten de opties voor je op een rij.

Een bordje met 'Sorry, we're closed' erop.

Door je bedrijf op Google permanent te sluiten, verdwijnt de vermelding niet.

Een bedrijf definitief sluiten

Als je eenvoudigweg wilt duidelijk maken dat je bedrijf is opgeheven of gesloten, kun je via Maps aangeven dat de locatie ‘Permanently closed‘ is. Dit zorgt ervoor dat gebruikers kunnen zien dat je bedrijf wel degelijk bestaan heeft. Maar let op: de vermelding verdwijnt nooit! Voor onbepaalde tijd kunnen gebruikers zien dat jouw bedrijf hier gevestigd was.

Een bedrijf heeft nooit bestaan

De enige optie om een GMB-vermelding daadwerkelijk te schrappen uit Maps is aangeven dat de onderneming simpelweg nooit bestaan heeft. Dat klinkt simpel, maar heeft nogal wat voeten in de aarde. Voordat Google een Mijn Bedrijf-vermelding opneemt, wordt het adres namelijk geverifieerd. Je zult dus moeten gaan aantonen dat deze vermelding nep is. Dat is geen kwestie van op een knopje klikken! Deze optie is nuttig wanneer je last hebt van een spam-vermelding op Maps, bijvoorbeeld een ‘spookbedrijf’ op jouw adres.

Je eigen bedrijf overnemen

Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat een GMB-account van eigenaar kan wisselen. Wanneer je een bedrijf, bijvoorbeeld een restaurant, overneemt, hoef je dus niet per se de oude locatie gesloten te melden. Je kunt de GMB-vermelding claimen en deze vervolgens, na verificatie, overnemen. Je neemt dan ook alle (hopelijk positieve!) reviews over. Heeft de vorige eigenaar vooral negatieve reviews verzameld? Dan kan het handig zijn om de oude vermelding als gesloten te melden en zelf een nieuwe te starten. Je hebt dan wel een andere bedrijfsnaam nodig.

Smiley met een boos gezichtje, met een vinkje erachter.

Het is beter om slechte reviews te vermijden, dan te proberen ze te verwijderen.

Slechte reviews ontwijken?

Tot slot: is het mogelijk om eenvoudigweg met een schone lei te beginnen nadat je (te) veel slechte recensies hebt ontvangen? Eenvoudig gezegd: nee. Je kunt je energie dan beter steken in het beter helpen van je klanten of gasten. Er is één ‘tenzij’, en dat is de nepreview. Zijn de recensies nep – dus afkomstig van mensen die je nooit als klant hebt gehad of aantoonbaar gelogen – dan kun je deze reviews als spam melden. Helaas is Google tamelijk traag met het verwijderen van spamreviews, als ze ze überhaupt al verwijderen. In veel gevallen zul je moeten leren leven met de slechte publiciteit en je troosten met de gedachte dat iedere ondernemer daar helaas weleens last van heeft.

Aan de slag met reviewmarketing? Hier lees je praktische tips en handvatten.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.