Hoe verwijder ik een Booking.com review?

brand

Booking.com werkt met beoordelingen van gasten die in gelegenheden hebben verbleven die via deze website werden geboekt. Als je een accommodatie via Booking.com aan gasten aanbiedt, dan sta je hiermee automatisch open voor het ontvangen van beoordelingen. Deze beoordelingen, of reviews, helpen andere mensen die via Booking.com willen reserveren. Natuurlijk ga je er wel vanuit dat gasten tevreden zijn en je een goede review geven. Toch is dit niet altijd het geval. Een negatieve beoordeling is niet altijd te voorkomen. Wel kan het natuurlijk vervelende gevolgen hebben. Wat kun je doen als je een negatieve beoordeling op Booking.com hebt ontvangen?

Je doet je uiterste best als hotelier of gastheer/gastvrouw om je gasten het naar de zin te maken. Dan voelt het extra wrang wanneer je ondanks je persoonlijke aandacht, een onverdiende beoordeling krijgt. De wc-bril was omhoog, er lag geen Limburgse krant of de receptioniste lachtte niet breed genoeg. Wat kun je daaraan doen?

Een verzoek indienen bij Booking.com

portrait of smiling businessman pointing at laptop at workplace in office

Als je een negatieve review op Booking.com hebt ontvangen, dan wil je natuurlijk het liefst dat deze verdwijnt. Dit gaat helaas niet zo gemakkelijk. Booking.com houdt de zaken graag zo eerlijk mogelijk. Iedere gast is vrij om een review te plaatsen vanuit de eigen mening. Dit betekent ook dat beoordelingen niet altijd even positief kunnen zijn. Er gaat overal wel eens iets mis. Wanneer jij van mening bent dat een negatieve beoordeling op Booking.com jouw onderneming schaadt, dan kun je wel stappen ondernemen om de review te laten verwijderen. Hiervoor moet je een verzoek indienen bij Booking.com. Maar bedenk goed:

Reviews worden niet zomaar verwijderd

Booking.com zal een negatieve review niet zomaar verwijderen. Slechts in enkele situaties zal de website ervoor kiezen om een negatieve beoordeling te verwijderen van de website. Het gaat dan om de volgende situaties:

 • Wanneer gasten niet in jouw accommodatie hebben verbleven, bijvoorbeeld door overboeking, annulering of no-show, maar vervolgens wel een negatieve review hebben geschreven.
 • Wanneer er strafbare of illegale activiteiten in de betreffende beoordeling worden gepromoot.
 • Wanneer de negatieve beoordeling contactgegevens bevat.
 • Wanneer de beoordeling wordt ingezet ter promotie van een concurrent.
 • Wanneer de geschreven review als frauduleus kan worden beschouwd.
 • Wanneer de beoordeling ongepast is. Dit is het geval wanneer er onder meer scheldwoorden, vloeken, discriminerende uitspraken of hatelijke opmerkingen in staan.

Online een verzoek tot verwijdering indienen

Amsterdam, Netherlands, 10/10/2019: Headquarters booking.

Ben jij van mening dat er over jouw gelegenheid een beoordeling is geschreven die op basis van de gestelde regels kan worden verwijderd, dan kun je hiervoor online een verzoek indienen.via deze Helppagina Hiervoor kun je ook per mail contact opnemen met Booking.com via je je Connect-inbox. Het is daarnaast mogelijk om de situatie telefonisch voor te leggen.

Wel moet je er in alle gevallen rekening mee houden dat het niet binnen enkele minuten geregeld is. De medewerkers van Booking.com zullen een negatieve review goed bekijken en vervolgens oordelen of deze dient te worden verwijderd of niet. Wanneer Booking.com besluit om een negatieve review niet te verwijderen, dan kun je hier verder niets aan doen met deze organisatie.

De beoordeling laten beoordelen

Als Booking.com besloten heeft dat er geen aanleiding is om een negatieve review te verwijderen, dan houdt de weg via Booking.com op. Je kunt er dan wel voor kiezen om dit oordeel van Booking.com neer te leggen bij een kantonrechter. Deze kan de beslissing van Booking.com onder de loep nemen en, indien van toepassing, opleggen dat de review moet worden verwijderd.

Reageren op de beoordeling

Verwijderd Booking.com de beoordeling niet en vind je het de gang naar een kantonrechter ook niet waard? Overweeg om als hotel of accommodatie direct te reageren. Wees zakelijk en feitelijk, niet emotioneel en persoonlijk. Anders werkt je reactie averechts.

Hoe het volgende in gedachte bij reageren op de beoordeling:

 • Alleen beoordelingen met een reactie kun je op reageren;
 • De taal moet hetzelfde zijn. Reacties in een andere taal worden niet online vertoond;
 • De reactie wordt door Booking.com nog even gecontroleerd;
 • Na verzending, kun je de reactie niet meer aanpassen;
 • Hou je reactie kort en relevant;
 • Wees oprecht, kijk naar verbeterkansen en blijf gastvrij.

Jouw manier van reageren zegt een potentiële boeker meer dan de negatieve reactie zelf.

Zo reageer je bij Booking.com op een review: 

 1. Selecteer ‘Gastbeoordelingen’ in het Extranet.
 2. Klik op ‘Reageren’ en schrijf de reactie (of copy/paste);
 3. Klik op ‘Versturen’.

Zie hieronder de Engelstalige uitleg in de video:

Review marketing: waarom, hoe en wat

Serieus aan de slag met review marketing? Lees hier hoe belangrijk reviews zijn, wat je precies doet,  8 praktische tips voor omgaan met negatieve reviews en advies van Koninklijke Horeca Nederland over review chantage.

 

Booking.com review verwijderen? Lees de veelgestelde vragen

Gastbeoordelingen op Booking.com zijn persoonlijke meningen van mensen die in een accommodatie verbleven. Alleen gasten die via Booking.com hebben geboekt en daadwerkelijk bij de accommodatie zijn geweest, kunnen een beoordeling achterlaten. Als een gast niet in de accommodatie heeft verbleven, moet de eigenaar dit aangeven door een no-show te markeren. Beoordelingen geven waardevolle feedback om de ervaring van gasten te verbeteren en laten de beste kenmerken van de accommodatie zien aan andere potentiële gasten. Eigenaren ontvangen een uitnodiging om een beoordeling te schrijven ongeveer 48 uur na het uitchecken en hebben dan 3 maanden de tijd om de beoordeling te voltooien. Alle beoordelingen op Booking.com zijn 100% authentiek omdat de eigenaar heeft bevestigd dat de gast daadwerkelijk in de accommodatie verbleef. Booking.com checkt ook op ongewenst taalgebruik en verifieert de authenticiteit van alle beoordelingen voordat ze die op de site plaatsen.

Je kunt je accommodatie tijdelijk verwijderen door de pauzeerfunctie te gebruiken. Als je je accommodatie permanent wilt verwijderen van het platform, moet je eerst je contract beëindigen. Dit kan in het extranet door op ‘contract beëindigen’ te klikken en alle vragen te beantwoorden. Zorg ervoor dat je geen openstaande reserveringen hebt en alle openstaande facturen hebt betaald voordat je het contract beëindigt. Als je het contract beëindigt, wordt je accommodatie direct verwijderd van het platform en ontvang je een bevestiging per e-mail. Je contract zal 14 kalenderdagen later officieel worden beëindigd en je ontvangt hier ook een e-mail over.

Volgens onderzoek van Indora leest bijna 80% van de Nederlanders een review voordat ze een aankoop doen. Daarvan hecht 20% waarde aan deze online recensies. Typisch schrijft  57% van de Nederlanders een online recensie na een goede ervaring, 59% van de Nederlanders schrijft een review na een slechte ervaring. Reviews zijn erg belangrijk voor Booking.com, omdat ze een manier bieden om waardevolle feedback te krijgen en de ervaringen van gasten te verbeteren. Ze laten ook de beste kenmerken van een accommodatie zien aan andere potentiële gasten en kunnen daardoor helpen om meer boekingen te genereren.

Booking.com is een oer-Nederlands bedrijf dat al sinds 1996 bestaat en streeft boekers een veilig platform te bieden. Dat gezegd hebbende, staat het platform ook bekend vanwege de beïnvloedingstechnieken die neigen naar misleiding. Daarvoor moest het bedrijf onder druk van de Nederlandse ACM en andere Europese toezichthouders de website voor 16 juni 2020 aanpassen. Booking.com voerde de volgende veranderingen door: duidelijk maken hoe zoekresultaten tot stand komen, duidelijk maken als zoekresultaten hoger op de lijst staan omdat daarvoor betaald is door de eigenaar van de accommodatie, duidelijke en juiste informatie over beschikbaarheid van kamers op bepaalde data geven, geen suggestie geven van onterechte schaarste, aanbiedingen moeten echt aanbiedingen zijn, duidelijk geven van informatie over kortingen, uitverkochte accommodaties alleen in de zoekresultaten opnemen als dit past bij de zoekcriteria van de consument, en een duidelijk onderscheid maken tussen professionele en particuliere aanbieders.

Daarnaast harkte het bedrijf ruim 100 miljoen aan coronasteun binnen terwijl het maar liefst voor 28 miljoen euro aan bonussen aan de managementtop uitkeerde. Ondanks de misplaatste steun ontsloeg het bedrijf in de zomer van 2020 een kwart van het personeel.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

1 Reactie
 • Bilgoe schreef:

  Ik wil mijn beoordeling bij booking.com aanpassen of verwijderen. Hoe kan ik dat doen

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *