Hoe weet je of je eerder kunt stoppen met werken?

brand
Eerder met pensioen gaan

Hoe weet je of je eerder kunt stoppen met werken?

Hoe weet je of je eerder kunt stoppen met werken? Dat is een vraag waar veel mensen die bijna de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt mee worstelen. Want wat als je graag eerder zou willen stoppen? Misschien omdat het werken fysiek of mentaal te zwaar wordt of omdat je simpelweg graag andere activiteiten onderneemt na jarenlang werken. Eerder stoppen met werken: hoeveel nodig? Dat is een hele belangrijke vraag. Je wil immers financieel niet in de problemen komen door eerder te stoppen en gewoon nog comfortabel kunnen leven. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt uitrekenen.

Netto jaarinkomen

Om te berekenen hoeveel geld je nodig hebt om eerder te kunnen stoppen met werken, moet je ook weten wat je huidige netto jaarinkomen is. Ieder jaar dat je eerder stopt met werken, betekent dat je minimaal netto jaarinkomen nodig hebt. Verdien je ongeveer 25.000 netto per jaar? Dan heb je dit ook per jaar nodig dat je eerder wilt stoppen met werken. Wil je vijf jaar eerder stoppen? Dan heb je dus 125.000 euro op de bankrekening nodig. Hou er ook rekening mee dat je uiteindelijk AOW zult ontvangen. Hier heeft iedereen vanaf de AOW-leeftijd recht op.

Eerder stoppen met werken vraagt dus om een enorme financiële planning. Je moet een aantal financiële beslissingen maken om eerder te kunnen stoppen met werken. Hierbij is het van belang dat je heel strategisch weet te sparen en te beleggen om zo meer geld achter de hand te houden. Daarnaast is het van belang om de eigen mogelijkheden niet uit het oog te verliezen. Bijvoorbeeld door als ondernemer naar de waarde van je bedrijf te kijken, maar ook rekening te houden met de pensioenopbouw tot nu toe. Niet alleen die van jou, maar ook die van je partner. Kijk ook naar de huidige bezittingen. In de meeste gevallen ben je echt rijker dan je bent. Door eerst meer inzicht te krijgen in je huidige financiële gegevens, weet je precies wat je moet doen om eerder te kunnen stoppen met werken.

Paar jaar eerder stoppen met werken

Minder werken tot je pensioen

Wanneer het niet mogelijk is om volledig te stoppen met werken, is het vaak wél mogelijk om minder te werken tot je pensioen. Hierbij laat je je pensioen al gedeeltelijk uitkeren. Dit is niet bij iedere pensioenuitvoerder mogelijk, dus lees dit wel even goed na in het pensioenreglement. Hierbij ga je dus als het ware parttime met pensioen.

Hier moet je rekening mee houden!

Wees je er wel van bewust dat eerder met pensioen gaan ook van invloed kan zijn op je inkomen. Wie eerder met pensioen gaat, zal ook stoppen met het opbouwen van zijn of haar pensioen en zal de pensioenuitkering dus uiteindelijk ook lager uitvallen.

Kies je er voor om je pensioenuitkering alvast eerder uit te laten keren? Dan zal het geld over een langere periode worden uitgesmeerd. Dat betekent dat je inderdaad langer over pensioen beschikt, maar tegelijkertijd ook dat de maandelijkse uitkering een stuk lager zal zijn. Hier moet wel rekening mee worden gehouden.

Eerder met pensioen gaan

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *