Instagram Marketing: Waarom, Hoe en Wat

In de serie Waarom, Hoe en Wat nu de blik op Instagram: het social media platform om mooie foto’s te delen. Welke kansen biedt Instagram voor bedrijven? Ten eerste is het nog visueler, populairder bij jongeren en heeft het meer interactie dan Facebook. We bekijken de geschiedenis, cijfers, zakelijke onderbouwing en de how-to’s voor Instagram marketing. [updated per 30 juni 2020].
Vraag met een onverwacht recent antwoord: wanneer is Instagram opgericht? Instagram ging op 6 oktober 2010 in San Francisco van start. De applicatie werd gelanceerd door Kevin Systrom (nu nog steeds CEO) en Mike Krieger (eigenlijk Michel), die nog steeds de techniek aanstuurt. De naam komt van “instant” en “telegram”: vroeger positioneerde sommige fabrikanten van fotocamera’s zich als instant. En de gemaakte foto’s worden gezien als een telegram die je naar vrienden stuurt. Met Instagram wilde ze drie problemen tackelen:
Instagram draaide eerst alleen op iPad, iPhone en iPod, maar nu ook op Android. Foto’s kun je nu ook laten printen. In 2012 kocht Mark Zuckerberg Instagram voor 1 miljard dollar. Instagram had maar 13 werknemers, bestond net 2 jaar en had geen enkele omzet. Vier jaar later rapporteert Business Insider hoe slim die aankoop was.
Met dank aan Newcom’s jaarlijkse Nationale Social Media Onderzoek:
Bron: Newcom.nl
In 2020 staat “instagram” op positie 28 van meest gezochte zoekterm in Google: een zoekvolume van14.350.000 keer, met een return rate van 2,61 (hoe vaak zoekt iemand dezelfde zoekterm weer). Dus waarom is Instagram zo populair? Dat verschilt per leeftijdsgroep en is niet specifiek onderzocht. Bekende redenen waarom we Instagram gebruiken zijn: vermaak, FOMO (fear of missing out, de angst om leuke dingen te missen, dezelfde reden waarom we zappen), onszelf vergelijken met anderen (vooral de leuke kant dan), sociale goedkeuring en bevestiging (doe ik het goed? Ben ik normaal?). Andere redenen die ik zie: visueel kijkgenot, gemak van consumeren en produceren en interactie. De allergrootste reden? Instagram geeft ons een goede dosis dopamine.
Zoek je naar de waarom voor Instagram voor bedrijven? Daarvoor zijn er de volgende 6 redenen:
De standaardvragen die opkomen als je een nieuw medium overweegt steken natuurlijk de kop op. Zit je doelgroep op Instagram? Heb je een doelstelling? Heb je tijd en budget? Hoe gaat Instagram samenwerken met je andere online kanalen?. Een aantal vragen helpen je Instagram beter op waarde in te schatten en te bepalen wat Instagram voor bedrijven kan betekenen:
Typische doelstellingen waarvoor Instagram wordt gebruikt zijn:
Een Instagram profiel is summier. Dat maakt het per definitie ook beter. Je hebt alleen je gebruikersnaam, je bio tekst (karakters ), je profielfoto en je bio link. Het gaat er dus om dat je hier heel slim mee omgaat.
Meer volgers op je Instagram krijgen. Belangrijk om je aanwezigheid, bereik en marketingkracht te vergroten. Hier volgen tips en weetjes die je kunt inzetten om meer Instagram volgers te krijgen:
En natuurlijk: meer interactie op je posts.
Op Instagram hebben merken veel meer interactie dan op Facebook en Twitter… maar dat komt natuurlijk niet vanzelf. Zo krijg je meer likes en interactie:
Een veelgehoorde techniek is de inzet van een Instagram Growbot. Deze liked volgens bepaalde instellingen de berichten van potentiële volgers. Door de automatische like leren ze van jouw account en kunnen de gebruikers besluiten om jouw te volgen. Als Instagram gebruiker heb je dit waarschijnlijk zelf al eens meegemaakt. Meer weten? Lees hier over de Instagram Growbot.
Daarvoor zijn twee manieren.
De snelste en gratis manier:
De betaalde en meest efficiënte manier vraagt eerst om een uitgebreide checklist:
Ben je eindelijk aangemeld? Dan kun je in een Instagram post een product taggen met een product link. Gebruikers die jouw product zien in een foto en er op klikken, kunnen vervolgens direct doorklikken naar de productpagina.
Je kan ook overwegen om apps te gebruiken om direct vanaf je Instagram account te verkopen, zoals Soldsie, Like2knowit en Like2buy. Nordstrom doet dit bijvoorbeeld. Instagram werkt verder ook ondersteunend in de gehele customer journey: 67 procent van de (Amerikaanse) consumenten zegt dat gedetailleerde foto’s hun aankoopbeslissing sterk beïnvloedt. Je kunt ook productafbeeldingen van je productdatabases overnemen in Instagram – van oa Shopify en WooCommerce – om te kijken welke producten echte interesse en interactie opwekken.
Een collage van bewerkingen met 17 verschillende digitale filters van Instagram van dezelfde foto. Bron.
Content is de basis van Instagram. Veel B2C bedrijven zetten Instagram vooral in om hun producten te laten zien, terwijl B2B bedrijven meer focussen op bedrijfscultuur en nieuw talent. De beste aanpak is die waarin je je merk het sterkste naar voren laat komen.
Content thema’s
Kijk naar je doelstellingen en je doelgroep. Kijk welke aspecten van je merk daar het beste bijpassen. Producten, diensten, werknemers, klanten, evenementen, cultuur en beleving bieden allemaal potentieel. Wanneer je eenmaal je thema’s hebt, kun je vervolgens bedenken wat voor onderwerpen passen bij je foto’s en videos.
Type content
Instagram is niet alleen foto’s: het is ook bewegende gifs en video’s. Met video kun je veel meer informatie en gevoel overbrengen, maar is ook kostbaar om te maken. Er zijn een groot aantal Instagram apps beschikbaar die helpen met het maken van content: Hyperlapse voor het versnellen van video, Layout voor het samenvoegen van meerdere afbeeldingen tot één Instagram post, Boomerang om gifs te maken. User generated content is een veelgebruikte bron voor Instagram content – maar vraag wel altijd om toestemming. (kost een beetje tijd en scheelt je later zoveel tijd).
Styleguide
Instagram gaat om kwaliteit en consistentie. Een styleguide helpt je met het vaststellen van de merkuitstraling in termen van kleuren, iconen, filters en typische beelden. Daarnaast helpt het ook met het vastleggen van een herkenbare compositie: achtergronden, de hoeveelheid witte achtergrond, dominante kleur en plaats van het onderwerp. Een uitstekend voorbeeld van een bedrijf met een styleguide is MailChimp: zie hun Instagram en styleguide.
Vierkant
De foto’s op Instagram zijn vierkant. Een echte tijdsbesparing is wanneer je je foto’s al vierkant schiet. Veel camera’s hebben die instelling al gelukkig. Of kies een app (“Awesome” van Smugteam is niet meer, suggesties welkom!) welke een raster heeft waarmee je rekening kan houden met the rule of thirds.
Emoticons
Relevante emoticons kunnen je post echt laten opleven en aanvullen. Mits juist gebruikt natuurlijk. Zie dit voorbeeld van Birchbox:
Een apart hoofdstuk in Instagram Marketing is de inzet van influencers voor bedrijven. Met de juiste partners kun je brand awareness vergroten en verkoop stimuleren, omdat zij een specifieke doelgroep aan zich hebben gebonden. De uitdaging is dus de overlap vinden van influencers met een achterban in jouw doelgroep. Influencer marketing op Instagram gaat om het uitwisselen van content, soms betaald en soms onbetaald. Je kan dus ook een mix maken van een groter aantal onbetaalde influencers en een paar grotere betaalde influencers.
Steeds meer organisaties overwegen over te gaan op marketing automation. Waarom zou je iets immers…
Het woord influencer komt nog niet voor in de Nederlandse woordenlijst van Microsoft Word. Dit…
Steeds meer Nederlanders haken af van Facebook. In 2017 jongeren stopten al veel jongeren, maar…
Vragen? Opmerkingen? Geef je reactie:
6 reacties. Reactie plaatsen
[…] (Bloeise, 2016) […]
[…] Bloeise. (2016, November 21). Opgehaald van Instagram marketing: Bloeise […]
[…] Bloeise en […]
[…] https://bloeise.nl/instagram-marketing-waarom-hoe-en-wat/ https://www.brightsocial.nl/blog/zakelijke-mogelijkheden-instagram […]
Van oudsher een beruchte instinker: billion (engels) is geen biljoen.
Verhip… Inderdaad een instinker, dank! Direct aangepast. (en pas ik ook op andere berichten aan)