Investeren in je eigen bedrijf

brand

Je kunt diverse redenen hebben om privévermogen in je bedrijf te investeren. Het kan bijvoorbeeld voordeliger zijn dan extern financieren, waarbij je geld leent tegen een rentepercentage. Ook kan het zijn dat je al geprobeerd hebt om vermogen van derden aan te trekken, maar dat dit niet gelukt is. Ten slotte kan het je wellicht fiscaal voordeel opleveren.

Kosten besparen door financieren met privévermogen

Door zelf te investeren in je eigen bedrijf bespaar je direct kosten: de kosten van de financieringsaanvraag en jaarlijkse rentekosten. Daarnaast geeft het een prettig gevoel om niet afhankelijk te zijn van de bank. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een alternatief waarbij je een deel investeert met je privévermogen en de rest met een lening. Dit geeft banken meer vertrouwen in je plannen en hierdoor loop je minder risico. Door te financieren met enkel privévermogen kun je al je kapitaal verliezen als je bedrijf niet de gewenste resultaten oplevert. Leg de transactie ook goed en duidelijk vast, zowel voor jezelf als voor de fiscus.

Privévermogen opbouwen om te investeren

Als je al een hoop spaargeld op de bank hebt staan, kun je dit inzetten om je eigen bedrijf op te starten. Mocht je nog niet zo ver zijn, maar wel een duidelijk spaardoel voor ogen hebben, kun je ervoor kiezen om te besparen op diverse lasten om toch het benodigde kapitaal bij elkaar te krijgen. Jaarlijks de zorgverzekering vergelijken levert vaak al een flinke besparing op. Het is eenvoudig om de zorgverzekering vergelijken en je kunt per 1 januari al genieten van een lager tarief. Breng ook andere vaste en variabele uitgaven in beeld, bijvoorbeeld door je administratie bij te houden in Excel. Wellicht valt er veel te besparen op de boodschappen, uit eten gaan, shoppen, je energierekening of dat dagelijkse kopje koffie op het station. Uiteindelijk kan je spaargeld flink groeien waardoor je het in kunt zetten voor de groei of start van jouw eigen bedrijf.

Financieren uit eigen werkkapitaal

Een andere optie om je bedrijf te financieren met eigen geld is door groei te financieren vanuit werkkapitaal. Dit kan alleen als je al een lopend bedrijf hebt, niet als je nog moet starten. Werkkapitaal is het bedrag dat je overhoudt binnen je bedrijf, nadat je alle kortlopende schulden en crediteuren betaald hebt. Dit geld is uitermate geschikt om bedrijfsactiviteiten te financieren. Hou wel altijd een marge aan voor onvoorziene omstandigheden zodat je niet meer investeert dan je daadwerkelijk kunt missen. Je kunt het werkkapitaal vergroten door onder andere verstandig voorraadbeheer. Als je diensten levert moet je jouw debiteuren en crediteuren eens kritisch onder de loep nemen om te kijken waar ruimte voor verbetering zit. Bijna altijd valt er wel wat te winnen.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *