Nooit meer wachtwoorden onthouden: Passkeys vervangen straks passwords

brand
vrouw met vingerafdruk achtergrond

Nooit meer wachtwoorden onthouden: Passkeys vervangen straks passwords

Google deed 12 oktober 2023 een kleine aankondiging die de manier waarop we inloggen op websites en apps grondig zal veranderen. Het bedrijf introduceert passkeys als de nieuwe standaard inlogmethode voor persoonlijke Google-accounts: inloggen zoals op je smartphone met vingerafdruk, pinnummer of gezichtsherkenning. Microsoft en Apple volgen, met WhatsApp op de planning. Als passkeys de nieuwe standaard worden, dan opent dat een bijzonder interessante markt voor Google: die van idenditeiten verifiëren, zodat Google van iedereen online weet wat ze doen.

Wat zijn passkeys precies?

Passkeys zijn gebaseerd op public key cryptography en maken gebruik van biometrische authenticatie, zoals vingerafdrukken of gezichtsherkenning, om de beveiliging te versterken en het inlogproces gebruiksvriendelijker te maken. Passkeys als inlogmethode bieden tal van voordelen, met als belangrijkste focuspunt de veiligheid:

  • Verhoogde veiligheid: Passkeys kunnen niet worden gehackt of gestolen, wat een enorme sprong voorwaarts betekent in de strijd tegen datadiefstal.
  • Gemak: Het inloggen wordt vereenvoudigd doordat je geen complexe wachtwoorden meer hoeft te onthouden. Je biometrische gegevens dienen als de sleutel tot je accounts. Volgens Google zijn passkeys 40% sneller dan passwords.
  • Overdraagbaarheid: Passkeys zijn overdraagbaar tussen apparaten, waardoor je naadloos kunt schakelen zonder telkens opnieuw in te loggen.

Saillant detail is dat Google niet het enige technologiebedrijf is dat passkeys omarmt. Ook Apple en Microsoft ondersteunen passkeys in hun eigen producten en diensten, waardoor deze innovatie steeds breder wordt omarmd in de techindustrie.

 

@thomasgermain Google says you’ll never use passwords ever again #google #tech #technews #passwords #security ♬ original sound – Thomas Germain


Wachtwoordloze toekomst in zicht?

Afhankelijk van de uitrol (eerst US, daarna EU), zal Google de volgende keer dat je je aanmeldt bij je Google-account, je prompten met de vraag om je wachtwoordsleutels te maken en te gebruiken. Je krijgt ook de optie voor “Wachtwoord overslaan indien mogelijk”.

Natuurlijk verdwijnen wachtwoorden niet onmiddellijk. Het zal nog lang duren voordat ze helemaal uitgefaseerd zijn. Als passkeys echt het antwoord zijn, zullen Google en de andere Big Techbedrijven het publiek eraan laten wennen en vervolgens de rest van de technologie-industrie aanmoedigen om zich bij de strijd aan te sluiten. Dat zal tijd vergen, maar talloze mensen gebruiken al passkeys. Google en Apple werken al samen met bedrijven als Uber en eBay om passkeys in te voeren, en Google werkt aan toepassing op WhatsApp.

De reacties in de markt zijn overwegend positief. Vooraanstaande technologiepublicaties zoals Wired en Gizmodo beschouwen de aankondiging als een belangrijke stap richting een wachtwoordloze toekomst.

Smartphone kwijt, geen probleem

Je smartphone wordt zo nog meer de afstandsbediening van je leven. Wat als die uitvalt? Of gestolen wordt? Nu gebruik je passkeys op de device die je gebruikt, dus op je laptop zul je je passkeys gebruiken voor Windows hello bijvoorbeeld.

 

 

Thomas Lapperre

Eigenaar Bloeise. Neemt altijd de zakelijke insteek. Schrijft over organisatie, IT infrastructuur en innovatie. Voor digitale bureaus, IT-bedrijven en mkb-bedrijven. Link met mij op LinkedIn.
Alle artikelen van Thomas Lapperre

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *