VIDEO: hoe het Metaverse onze eigen Truman Show kan worden

brand
The Truman Show

VIDEO: hoe het Metaverse onze eigen Truman Show kan worden

Jim Carey speelt in de film the Truman Show de hoofdrol in een realitysoap. Alles om hem heen draait ook volledig om hem, Truman Burbank. Zijn ‘naasten’ zijn eigenlijk acteurs, en alle gebouwen om hem heen bestaan uit decor. Volgens Tiktokker More Perfect Union is dat precies de beleving die we straks op het Metaverse kunnen hebben wanneer bedrijven onze beleving gaan vormgeven.

@moreperfectunion the metaverse could trap us in own personal truman show #fyp #foryou #jimcarrey #trumanshow #vr #augmentedreality ♬ original sound – More Perfect Union

Hoe The Truman Show de toekomst voorspelde

The Truman Show vertelt het verhaal van een baby die bij de geboorte in een realityster verandert. Hij leeft in een enorme studioset en elk aspect van zijn leven wordt gefilmd als inhoud voor de titulaire Truman Show, een wereldwijd fenomeen. Elke persoon in zijn leven – zijn vrouw, zijn vrienden, zijn moeder – is een acteur. Tijdens interacties met Truman stoppen ze er vaak een ongemakkelijke product placement voor de bedrijfssponsors van de show. Uiteindelijk leert Truman wat er aan de hand is en ontsnapt hij om de film een happy end te geven.

Maar het is niet echt een happy end. The Truman Show is namelijk erg goed in het bieden van een plausibele visie op de toekomst waarin we nu leven, eentje waarin mediaconglomeraten het alledaagse drama van het privéleven van mensen uitbuiten om meer spullen te verkopen. Het is vandaag de dag niet nodig om een onwetende deelnemer te dwingen de ster van hun eigen realityshow te zijn; de dwang die mensen voelen om roem en erkenning te zoeken, heeft geleid tot een schijnbaar oneindige voorraad vrijwilligers die zich maar al te graag vernederen en camera’s toelaten hun leven vast te leggen voor de suikerstormloop van het in de schijnwerpers staan. Big Brother iemand?

Metaverse = The Truman Show

De Metaverse, het toekomstige internet wat je via virtual reality bezoekt, kan door diezelfde mediaconglomeraten uitgroeien tot dezelfde surreale werkelijkheid. “We accept the reality with which we are presented”, zegt bedenker Christof in de film. Zoals Hitra Ragavan, Chief Strategy Officer bij Blockchain Data Analytics Company Elementus stelt: “It’s the tech moguls’ dream of re-coding the DNA of society. But will we feel more connected? Or lonelier than we are today?”

Thomas Lapperre

Eigenaar Bloeise. Neemt altijd de zakelijke insteek. Schrijft over organisatie, IT infrastructuur en innovatie. Voor digitale bureaus, IT-bedrijven en mkb-bedrijven. Link met mij op LinkedIn.
Alle artikelen van Thomas Lapperre

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *