Zelf beginnen met online boekhouden

brand
Boekhoudprogramma's vergelijken

Zelf beginnen met online boekhouden

Eerlijk is eerlijk: je bent geen ondernemer geworden omdat je zo van de administratie houdt. Anders was je wel boekhouder geworden. Het hoort er helaas wel bij. Gelukkig hoef je er niet veel tijd aan kwijt te zijn, door online je administratie bij te houden. Dat is relatief eenvoudig en bovendien kun je overal toegang krijgen tot kloppende, actuele gegevens. Een andere optie is het inhuren van een boekhouder.  We bekijken de mogelijkheden.

Voor kleine bedrijven: starten in Excel

Kleine bedrijven kunnen hun eigen boekhouding bijhouden in Excel. Dit is vooral geschikt voor bedrijven die nog niet zoveel klanten hebben en daarom nog niet zoveel facturen versturen. Bij een kleine boekhouding zijn er niet zoveel bankmutaties, waardoor het niet noodzakelijk is 24/7 inzicht te kunnen krijgen.

Toch betekent dit niet dat de boekhouding achter mag lopen. De ondernemer moet regelmatig de boeken (laten) doen om te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst.

Excel is voor startende bedrijven prima, maar houd rekening met groei. Zodra het bedrijf begint te groeien, groeit de boekhouding mee. Dan zou een Excel-sheet al snel boven je hoofd kunnen groeien. En denk ook goed na over je rekening: blijf je vanaf je privérekening werken of kies je voor een zakelijke rekening?

Voor grotere bedrijven: boekhoudsoftware

Grotere bedrijven kunnen Excel beter overslaan en meteen kijken naar een waardig boekhoudpakket. Het vinden van boekhoudsoftware dat bij de onderneming past kan lastig zijn, omdat er veel verschillende pakketten zijn die allemaal hun eigen functies en mogelijkheden hebben. Daarom moet de ondernemer zich verdiepen in de verschillende pakketten.

Naast complete pakketten zijn er ook diensten waarmee simpelweg een factuur kan worden verstuurd. Digitalefactuur.nl is hier een voorbeeld van. Daarnaast kun je ook offertes maken en bijhouden met een CRM, maar dat is natuurlijk geen boekhoudpakket.

Je cijfers kennen

Online boekhoudprogramma zzpers

Een online boekhoudprogramma zorgt ervoor dat je de cijfers kent. Veel ondernemers hebben dit niet op orde: ze gaan stuk op de administratie. Het is cruciaal de cijfers te kennen, want dan kun je op tijd ingrijpen bij een aankomende noodsituatie. Je hebt bijvoorbeeld het inzicht om een dure aankoop te kunnen uitstellen. Sommige boekhouders hebben op die manier al veel cliënten van een faillissement gered.

Een andere optie: een boekhouder inhuren

Wie niet zo handig is met cijfers, of geen tijd wil besteden aan de boekhouding, kan dit uit handen geven. In zo’n geval is het verstandig een boekhouder in te huren. Zelfs voor zzp’ers is dit een goed idee. Een boekhouder weet namelijk alles van de laatste fiscale regelgeving. Zo kun je altijd de juiste keuzes maken.

Vergelijken en afwegingen maken

Om te weten welke boekhouder en welke boekhouder in de regio bij je past, kun je het beste boekhouders vergelijken. Wat heeft jouw bedrijf nodig om te groeien? Welke werkzaamheden moet de boekhouder doen? Of wat moet de software precies kunnen? Ook niet onbelangrijk: wat mag het kosten? Als je een idee hebt van de antwoorden op deze vragen, is het vinden van de juiste boekhoudsoftware of de juiste boekhouder gemakkelijker dan je denkt.

Thomas Lapperre

Eigenaar Bloeise. Neemt altijd de zakelijke insteek. Schrijft over organisatie, IT infrastructuur en innovatie. Voor digitale bureaus, IT-bedrijven en mkb-bedrijven. Link met mij op LinkedIn.
Alle artikelen van Thomas Lapperre

Reacties

1 Reactie
 • Sebastiaan Klein schreef:

  Hi Thomas!

  Bedankt voor je artikel, het is goed dat je startende ondernemers met hun boekhouding helpt.

  Zelf werk ik bij Debitoor.nl, een aanbieder van online factuur-en boekhoudsoftware en we zien vaak startende ondernemers met twijfels om meteen met boekhoudsoftware aan de slag te gaan of om eerst in Excel te beginnen.

  Ik vind zelf dat het van belang is dat ondernemers zelf de fundamenten van het boekhouden leren, zodat ze later als ze toch besluiten boekhoudsoftware te gebruiken, begrijpen wat er op de achtergrond gebeurd.

  Daarom is het een goed idee om in Excel te beginnen en na een tijdje over te stappen naar een van de vele boekhoudpaketten.

  Groetjes,

  Sebastiaan

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *