Beginnen met B2B videomarketing: hoe doe je dat?

brand
Zo ga je om met videomarketing

Beginnen met B2B videomarketing: hoe doe je dat?

Na Google is YouTube tegenwoordig het platform waarop wereldwijd de meeste zoekopdrachten worden gestart. Meer dus dan op Amazon, eBay, Twitter of Facebook. Het geeft aan hoe krachtig de video momenteel als format is en verklaart ook direct waarom steeds meer B2B marketing zich (ook) richt op videocontent. Veel ondernemers worstelen echter met de start: hoe begin je voor het eerst met videomarketing? Wat moet je wel en vooral niet doen? En op welke valkuilen moet je bedacht zijn? We hebben het allemaal voor je op een rij gezet.

Video: van niche naar here-to-stay format

Videomarketing vindt zijn oorsprong in de ontwikkeling van de televisiecommercial, in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Toen was het nog een niche format, maar in de loop der decennia is videocontent een steeds integraler onderdeel van onze samenleving geworden, niet in de laatste plaats omdat mensen van nature nu eenmaal visueel zijn ingesteld.

Die langlopende trend is in de periode vanaf 2005, toen YouTube werd opgericht, in een ongekende stroomversnelling terechtgekomen. Met de komst van 3G en de eerste smartphones, langs 4G en nu naar 5G is het consumeren van videocontent eenvoudiger dan ooit. Social media maken daar gretig gebruik van: video’s zijn niet meer weg te denken van Twitter en Facebook, maar wat dacht je van het video only platform TikTok? Videomarketing wordt elk jaar groter, maar belangrijker nog: het is here to stay.

YouTube is een bron van je klanten

Starten met videomarketing: dit heb je nodig

Menig ondernemer wil dan ook dolgraag starten met het in gebruik nemen van videomarketing, maar loopt continu tegen dezelfde drempel aan: waar begin ik en wat heb ik allemaal nodig? Eigenlijk heb je maar drie dingen nodig:

  1. Enigszins acceptabele apparatuur
  2. Een globaal idee van het soort video dat je wilt maken
  3. Het lef om gewoon te beginnen

Eerst die apparatuur: je hoeft niet direct een studio in te richten met professionele belichting, statieven, montagesoftware en geluidsmensen. Een leuke camera, wat draadloze microfoontjes en een greenscreen zijn al een goede start en hoeven niet meer dan een paar honderd euro te kosten. Ben je meer een vloggend type? Dan is zelfs je smartphone al voldoende, al is de vlog als format niet voor iedere B2B-partij even geschikt. In het begin kun je nog prima vooruit met gratis, eenvoudige editing-software en kijk vooral online (op YouTube! Video is king, weet je nog?) naar wat tutorials rondom het gebruik. Al met al kost dit je een halve werkdag: het is allemaal niet zo ingewikkeld.

Dan: een globaal idee van het soort video. We komen hier zo dadelijk nog even op terug, maar het is belangrijk om je af te vragen voor welk deel van je marketingstrategie je een video wilt gaan maken. Wordt het een salespitch? Of een informatieve video? Of misschien een meer service-gerichte video, waarin je tips geeft over het gebruik van jouw producten nadat ze zijn aangeschaft? Je kunt niet alles tegelijk in één video, dus bepaal een onderwerp en houd het vooral klein en simpel.

Maar het belangrijkste is: het lef om te beginnen. Je hoeft niet goed te zijn om te beginnen, maar je moet wel beginnen om goed te kunnen worden. Realiseer je: je eerste video wordt waarschijnlijk slecht, en je tweede ook nog wel. Dit is iets wat je al doende leert. Kijk goed af van video’s die jij, om wat voor reden dan ook, goed of inspirerend vindt en probeer daarvan te leren. Maar begin gewoon.

Videomarketing begint bij het doen

Videomarketing in je organisatie verankeren

Als onderdeel van je grotere marketingstrategie vraagt videomarketing om een specifieke toepassing die past in het geheel. Dat houdt in dat je in kaart brengt in welke delen van je marketingstrategie je video zou willen verwerken en welke waarde dat toevoegt in de klantreis.

Voor de oriënterende klant, die nog niet zeker weet of ie bij jou iets gaat kopen, is een over ons-video bijvoorbeeld een mooie optie, met wat inspirerende achtergrondinformatie over het bedrijf. Uitlegvideo’s over je producten en diensten zijn top voor zowel klanten die al iets bij je gekocht hebben, als klanten die zich nog oriënteren op producten. En wat dacht je van welkomst- en bedankvideo’s aan bestaande klanten? Video-advertentiecampagnes op social media? Met videomarketing kun je alle kanten op: dat is nu juist de kracht.

Videomarketing tips do's en dont's

Tot slot: 10 do’s, don’ts en valkuilen

De knoop is doorgehakt: jullie gaan serieus aan de slag met videocontent. Top! Hier tien best practices met dingen die je absoluut wel moet doen, absoluut niet moet doen, en absoluut in je achterhoofd moet houden:

  1. Doseer en vul aan. Ga niet ineens volle bak over op video, maar zie het als aanvulling op je bestaande contentstrategie. De balans kun je altijd later nog verleggen als het goed gaat.
  2. Check bij iedere video die je gaat maken waar die past in je klantreis en of die aansluit op je buyer persona’s. Een video die niet aansluit bij je doelgroep is jammer van de tijd.
  3. The medium is the message. Maak videocontent voor op verschillende platforms. Een lange uitlegvideo is goed voor op je website, maar werkt bijvoorbeeld niet op LinkedIn. Daar wil je een kortere, snappy over ons-video delen waarin je laat zien hoe gaaf je bedrijf is, bijvoorbeeld. Kijk dus ook naar het platform dat je gebruikt voor de video die je maakt.
  4. Vergeet je niet te lachen? Neem het niet te serieus. De beste video’s zijn spontaan en brengen een glimlach op je gezicht. Houd het dus luchtig, dan blijven mensen kijken.
  5. Wees je eigen journalist. Zoek naar duidelijke haakjes om video’s in te zetten. Een mooi succesverhaal binnen jullie bedrijf, bijvoorbeeld, of een belangrijke aankondiging: allemaal mooie aanleidingen voor videocontent.
  6. Klein starten. Begin niet direct met geld te smijten. Word eerst goed, en breid het daarna uit. In het begin ga je alles verkeerd doen wat je verkeerd kunt doen.
  7. Durf te vragen. Win advies in bij andere partijen, bijvoorbeeld bevriende ondernemers, die dit al langer doen. Vooral in het begin geldt: beter goed gejat dan slecht bedacht.
  8. Klant centraal stellen. Denk niet in formats, maar denk vanuit je klant. Het gaat niet zozeer om wat jij allemaal wilt vertellen, het gaat om wat jouw klant wil horen en wat waardevol is voor in de klantreis. Formats komen later wel.
  9. Meten is weten. Probeer het succes van je videocontent inzichtelijk te maken. Verwacht niet direct een enorme uptake in sales-aantallen, maar houd wel views bij, track reacties, meet of een video het beoogde doel bereikt, kortom: zorg voor data. Je wilt dat je inspanning immers effect sorteren.

Neem de tijd om te leren. Ruim hier tijd in je agenda voor in en accepteer dat het begin soms lastig gaat. De grootste valkuil is na een stroeve start de handdoek in de ring gooien. Blok bijvoorbeeld gewoon één dag per twee weken voor het opnemen en monteren van een video, accepteer dat je die tijd gedurende een aantal maanden kwijt bent, en kijk na een half jaar waar je staat. Wellicht verbaas je jezelf!

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *