Duurzamer leven door smart home

brand

Vergeet je altijd de lampen uit te doen als je ‘s ochtends naar je werk gaat? Of bedenk je je onderweg naar het vliegveld opeens dat de verwarming nog aanstaat? Het overkomt de beste onder ons, maar erg duurzaam is het niet. Gelukkig zijn er tegenwoordig slimme oplossingen die je leven wel makkelijker én duurzamer maken. Geen idee waar je moet beginnen? Wij helpen je op weg.

Efficiënt verlichten

Met slimme verlichting maak je je leven gemakkelijker én bespaar je energie. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat lampen automatisch aan- en uitgaan op vaste tijdstippen, of wanneer jij een ruimte in- of uitloopt. Slimme lampen zorgen er in ieder geval voor dat de kans een stuk kleiner wordt dat ze onnodig aan blijven staan. Gebeurt dit toch? Dan kun je dit vaak via een app controleren en ze vervolgens op afstand alsnog uitzetten.

Duurzaam verwarmen

Een andere goede stap naar een duurzamer huis kan een slimme thermostaat zijn. Daarmee staat je verwarming alleen aan als je thuis bent en bespaar je op die manier energie. Een hele gebruiksvriendelijke thermostaat heb je bijvoorbeeld van het merk tado. Deze kun je op afstand bedienen met de bijbehorende app en koppelen aan je Google Assistant, waardoor je hem ook met je stem kan bedienen.

Slimme zonwering

Met slimme zonwering houden zonnesensoren de temperatuur en het zonlicht rond je huis in de gaten. Bij hoge temperaturen gaat de zonwering automatisch naar beneden. Dit zorgt ervoor dat je huis in de zomer niet teveel opwarmt. Beginnen de temperaturen juist te zakken? Dan zorgt het systeem ervoor dat er zoveel mogelijk licht binnenkomt en je huis een beetje door de zon kan opwarmen.

Slimme stekkers

Je wil je huis graag slimmer en duurzamer maken, maar vindt het nog een te grote stap om al je apparaten ineens te vervangen. Dat begrijpen we. Gelukkig zijn er ook slimme stekkers, waarmee je je normale apparaten slim kunt maken. Je sluit hier bijvoorbeeld je televisie of koffiezetapparaat op aan. Vervolgens kun je deze ook met een app bedienen en volgens schema’s laten werken. Zo hoef je dus nooit meer bang te zijn dat je ze per ongeluk aan hebt laten staan, want dit check je eenvoudig in de app.

Elektrische laadpaal

Rijd je al een elektrische auto? Dan is een laadpaal aan huis onmisbaar als je je leven duurzamer en efficiënter wil maken. Je hebt hierbij natuurlijk de kosten van aanschaf en installatie, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit. Ook ben je niet gebonden aan laadtijden, waarbij je lang stilstaat op een openbare plek. Je steekt ‘s avonds eenvoudig de lader erin en de volgende ochtend kun je vertrekken met een volle accu.

Investeren in zonnepanelen

Wil je duurzaamheid écht serieus nemen? Dan kun je er over nadenken om in zonnepanelen te investeren. Dit is een gouden combinatie met een smart home. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een aantal van je slimme apparaten alleen te laten draaien als de zon volop schijnt en de opbrengst van je zonnepanelen maximaal is. Denk bijvoorbeeld aan energieslurpers als een wasmachine of droger.

Martijn Kroese

Hi! Ik ben Martijn, zzp'er en eigenaar van Kroese Tekst & Taal. Als academisch opgeleid neerlandicus zet ik me met mijn eenmanszaak in voor professionele content voor het mkb. U haalt met mij een secuur en snel werkende professional in huis met veel ervaring in[…]
Alle artikelen van Martijn Kroese

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *